Goji - a legújabb csodabogyó?

Goji bogyó vagy másnéven farkasbogyó - sokak szerint egy csodatermés. Lássuk, megéri-e bevásárolni belőle?

Egyre többet hallhatunk egy új csodabogyóról - a Goji bogyóról, más néven farkasbogyóról. Hívei szerint felpörgeti az immunrendszert, serkenti az agyműködésünket, részt vesz a szív- és érrendszeri ill. a daganatos betegségek megelőzésében és még tovább is fogunk élni tőle. A Goji bogyó C-, B2- és A-vitaminokat, vasat, szelént és antioxidánsokat tartalmaz.

Aszalt Goji bogyók

Idehaza bio-, egészségboltokban juthatunk hozzá a Goji bogyó aszalt változatához. Én először egy salátákhoz összeállított magkeverék alkotójaként találkoztam vele, de megvásárolhatjuk préselt levét is. Az apró bogyó-aszalványok fanyar ízűek, de nagyon jól illeszkednek friss zöldséges- vagy gyümölcssalátákhoz, szórhatjuk őket téli melengető krémleveseinkbe is.

A kínai orvoslásban több ezer éve használják a bogyót illetve annak préselt levét, azonban az első bekezdésben felsorolt egészségvédő hatásai tudományosan eddig nem kerültek igazolásra. Ennek ellenére érdemes kipróbálni, bár gyakori, nagy mennyiségű fogyasztása magas ára miatt nem biztos, hogy sokak életében reális. A hazánkban termő bogyós gyümölcsök pl. feketeribizli, áfonya szintén gazdagok C-vitaminban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban. Ha nincs érkezésünk a Goji bogyóhoz, fogyasszuk ezeket bátran helyette, szezonban nyersen, szezonon kívül gyorsfagyasztott, aszalt változataikat, hiszen antioxidáns tartalmuk ekkor sem vész teljesen kárba.

Címlapról ajánljuk

További cikkek