Gikszerek a konyhából

Főzni és jól főzni két különböző dolog - az ördög pedig ebben a műfajban is a részletekben rejlik. Nézzük a leggyakoribb konyhai hibákat, amelyekről nem is tudjuk, hogy hibák!

Jó szakácskönyvet, kiváló receptet ma már könnyű beszerezni - a régi jó konyhai trükköket már jóval nehezebb. Ha valaki ismeri a nagyi vagy anyuka trükkjeit, már nyert ügye van. Néha azonban nem árt felfrissíteni a tárat, esetleg újakat tanulni. Nézzük, melyek azok a hibák, amelyeket leggyakrabban elkövetünk a konyhában - amelyekről sokszor nem is tudjuk, hogy hibák!

1. Rosszul kaszaboljuk a hagymát

Senki nem születik úgy, hogy ismeri a hagymavágás technikáját. Elég utálatos dolog, sokan szabadulni szeretnének tőle, és csak gyorsan összecsapkodják - az eredmény rosszul felvágott hagyma, amitől ugyan még sok étel jó lehet, de egy pörköltet vagy egy curryt például mindjárt el is rontottunk vele. Ezen a videón Gordon Ramsey egy szuper hagymavágási technikát mutat be - nem, nem csak a profik tudják megcsinálni, rengeteg nagyinak is ez a trükkje!

2. Helyettesítőket használunk

A hagymapucolás mellett egy másik nemszeretem faladat a fokhagyma megpucolása - néha pedig hajlamosak vagyunk fokhagyma vagy hagymaport használni helyette, mint ahogy előszeretettel használunk gyorspácokat, porokat, "gyors megoldásokat" is. Ne tegyük! Egyrészt a helyettesítők általában drágábbak, másrészt csak plusz adalékot tartalmaznak. A főzés mocskos dolog - a kezünk és a ruhánk néha hagymaszagú lesz, és a körmünk alól nehéz kipiszkálni a petrezselyemdarabokat - ezt fogadjuk el.

3. Hanyagoljuk a vajat

A vaj nem olcsó mulatság, ez tény. Mégis, ha tehetjük, használjuk - egészen más íze lesz a vele készült ételeknek. Ha sokat sütünk-főzünk, és anyagilag nagyon megterhelő lenne a vaj állandó használata, akkor is kössünk kompromisszumot, és bizonyos ételekhez ne használjunk mást. Vajkrémes süteményekhez, kencékhez használjunk igazi vajat - ha egyszer megkóstoltuk, soha többé nem eresztjük!

4. Életlen kést használunk

Sokan félnek az éles késtől, mert balesetveszélyes - nos, a tompával is megvághatjuk magunkat, ráadásul még az ételünket is elronthatja. Tompa késsel roncsoljuk a húsok rostjait, péppé nyomjuk a gyümölcsöket, összenyomjuk a pékárut. Nem kell drága késkészletre költeni - bár egy igazán jó készlet életre szóló befektetés a borsos ára ellenére is - , elég, ha megtanulunk rendesen élezni.

5. Túl kicsi lábasban főzzük a tésztát

Ha csak nem rajongunk a gumis tésztáért, nem érdemes az edény méretén spórolni. A jó tészta kifőzéséhez sok víz kell, és igen, azt tovább tart felforralni - de a jó eredmény érdekben ehetünk 5 perccel később.

6. Felhalmozzuk a mosatlan edényt

Nem akarok anyukát játszani, de tessék mosogatni menet közben. Nyilván nem az olyan nagy, zsíros edényekre gondolok, amit áztatni kell, de a kisebb tálakat, keverőedényeket, evőeszközöket elmoshatjuk útközben is. Nem jó érzés azzal a tudattal enni, hogy a tengernyi mosatlan még a konyhában vár...

7. Csökkentett zsírtartalmú tejterméket használunk

Ezt lehetőleg kerüljük. Nemcsak a zsírmentes, fogyókúrás termékekre gondolunk, hanem a csökkentett zsírtartalmú tejre, tejfölre - egyszerűen nem olyan jó az íze, mint a normál termékeknek. Ha valakinek megterheli a gyomrát, természetesen ne tegye, de ha csak spórolni akarunk a zsírosabb tejterméken, máshogy tegyük. Két kanál tejföl helyett csak egy - máris kevesebb a zsír, és még az íze is jobb.

8. Lejárt fűszereket használunk

Bár nem olyan veszélyes, mint a lejárt hús vagy tejtermék használata, ennek is megvan a hátránya bőven: ízetlen lesz tőle az étel. Igazán bosszantó kifizetni a jó alapanyagokat, rászánni az időt a készítésre, majd egy lejárt, se íze, se bűze fűszerrel elrontani az eredményt. Évente egyszer szánjunk rá pár órát, és kukázzuk ki a lejárt fűszereket. Olyan fűszerből, amiből nemcsak őrölt, hanem darabos/magos változat is elérhető, mint a szerecsendió, bors vagy például a koriandermag, ne vegyük meg az őröltet. Mi magunk is összetörhetjük mozsárban, ha a recept azt kívánja, az íze viszont jóval intenzívebb lesz a friss töréstől, na meg a fűszer maga is jóval tovább eláll.

9. A szárazbaboktól ugyanolyan viselkedést várunk

Szerencsére nem csak egyfajta szárazbabot lehet a piacon kapni. Hajlamosak vagyunk azonban azt hinni, hogy mindegyik ugyanúgy működik. Ha olyan babbal készülünk főzni, amivel még nem tettük korábban, készüljünk fel, hogy lehet, hogy fél óra alatt megfő, lehet, hogy csak három. Kísérletezni viszont abszolút érdemes - ha egyszer kitapasztaltuk, van plusz egy alapanyagunk, amivel változatosabbá tehetjük a főzést!

10. Nem patyolattiszta edényben verjük fel a tojásfehérjét

A tojásfehérje felverésére használt edényt akkor is érdemes még egyszer kimosni és áttörölni, ha a szekrényből vesszük ki. Ha csak egy kicsi, szabad szemmel alig látható zsírfolt maradt benne, már nem fogjuk tudni keményre verni a habot. Csak egy mozdulat, de megelőzhetjük vele a bosszankodást, meg azt, hogy az egészet újra kelljen kezdenünk.

11. Túlsütjük a fokhagymát

Nem annyira, hogy nagyon látsszon rajta - az enyhén barna fokhagyma azonban a legtöbbször már túl keserű. Mivel ez a lépés általában a recept elején van, jó eséllyel az egésznek meglesz a kesernyés mellékíze - ne kockáztass. 2 percig kell csak mellette állni, azt bírd ki.

12. Nem számítjuk a húsnál a sülési veszteséget

Minél szaftosabb, ízesebb koncot sütsz egyben, annál jobban össze fog menni a sütés végére. Ha vendégeket akarsz vele elkápráztatni, inkább számolj többet, minthogy kellemetlen meglepetés érjen!

13. Nem mossuk le rendesen a zöld leveleket

Ilyenkor télen nem nagyon ajánlatos zöldleveles salátát, spenótot venni, ha mégis ezt tesszük, mossuk át nagyon alaposan! Ezek a zöldségek szét vannak permetezve, tartósítva, hogy minél tovább elálljanak - ne edd meg róluk a fölösleges, káros anyagokat. Egyáltalán - ha nem te termelted meg a zöldséget, most meg jól felhasználás előtt, évszaktól függetlenül.

+1 Nem élvezzük a főzést

Veled is előfordult már, hogy siettél a főzéssel, és az ezerszer készített, jól bevált recept nem lett az igazi? A főzést nem lehet siettetni, nem lehet fél vállról venni, mert az eredmény is olyan lesz. Ha nincs kedvetek főzni, inkább ne tegyétek - a hideg vacsora is egy opció - , mert jó eséllyel nem is fog sikerülni. Ha valamiért mégis muszáj főzni, a kedved viszont kevés, próbáld meggyőzni magad, hogy te most nem robotolsz, hanem egy csodás alkímiát végzel, aminek eredményeként a szeretteid jól laknak.

(via Huffingtonpost)

Címlapról ajánljuk

További cikkek