Ki ne szeretné a cukrászdák polcain sorakozó gesztenyeszívet? Készítsük el otthon az ősz legjobb alapanyagaiból!
Puha, krémes, gesztenye ízű belső ropogós csokoládébevonattal. A gesztenyeszívnek könnyű reklámot csinálni, én legalábbis imádom ezt az édességet. Bíztam benne, hogy a régi, magyar nyelvű szakácskönyvekben, amelyekből hivatott vagyok főzni, találni fogok egy receptet ehhez a finomsághoz, de végül kicsit csalnom kellett, mert ilyen nevű – vagy inkább formájú – gesztenyetöltelékes desszertet nem találtam bennük. Elsősorban Kugler Géza Legújabb nagy házi cukrászat című kötetében reménykedtem, amelyben valóban sok gesztenyés recept található, de gesztenyeszív történetesen pont nem. Találtam viszont olyat, amelynek a tésztája hasonló, csak éppen egy gigantikus gesztenyét kell belőle formálni, és azt bevonni csokoládéval. És ez már szinte maga a gesztenyeszív, nem igaz?
„106. Gesztenyés sütemény II.Hozzávalók: 1 kg. gesztenye, 90 gr. porcukor, 90 gr. friss vaj, 90 gr. reszelt mandola. Máz: 125 gr. porcukor, 30 gr. reszelt csokoládé, citromlé, arak, 1 tojás fehérje.A bevagdalt gesztenyéket főzzük meg vízben puhára, hámozzuk meg és törtjük át szitán. Most a tűz fölött keverjük el a vajjal és cukorral, végre adjuk hozzá a mandolát és még egyszer keverjük el jól. A még meleg tömegből formáljunk egy nagy gesztenyét és hűtsük ki. Ha megkeményedett, az előírt hozzávalókból kavarjuk ki a mázat jó negyedóráig és öntsük le vele a süteményt.”
A megadott mennyiségekkel nem sikerült különösebben megbarátkoznom: 1 kg gesztenyét (ráadásul én kifejezetten apró szeműekkel találkozom idén a piacon) bevagdosni, megfőzni, megpucolni jó fél napos munka volna. Ráadásul ilyen tömegű nyersanyagból valóban óriásgesztenyét kéne formálni. Ezért aztán nagyjából harmadoltam a hozzávalók mennyiségét, és még így is beletelt majd’ egy órába pusztán az előkészítés mandulatöréssel és gesztenyemizériával együtt. A mázat is kicsit leegyszerűsítettem, részint azért, mert fogalmam sincs, mi lehet az az arak (nyilván valami szeszféle), részint azért, mert kifejezetten arra a bizonyos vastag, ropogós csokirétegre vágytam, ehhez pedig nem szükséges sok fakszni, csupán maga a jó minőségű étcsokoládé és némi étolaj.
A tésztából a szívecskéket sütikiszúróval gyártottam, és kézzel kicsit puhítgattam a formákat, de készítettem falatnyi golyócskákat is az egyszerűség és a gyerekek kedvéért. A recept végül beváltotta a hozzá fűzött reményeket, épp olyanok lettek a gesztenyeszívek, amilyenre vágytam. Illetve kicsit még finomabbak, mint a gimnáziumi cukrászdai emlékeimből rémlik, mert a cukros mandulától volt egy kis marcipánáthallás is az ízében. Külsejében ugyan erősen home made darabok jöttek ki a kezem alól, de az láthatóan senkit sem zavart. Bár valóban nagyon macerás a törés, vagdosás, főzés, pucolás, de ha ezeket leküzdöttük, már gyerekjáték az egész, és utólag, a kis szívecskéket kóstolva biztosan nem fogjuk sajnálni a rá fordított időt.
Ez a tortácska csak akkor lesz gluténmentes, ha olyan zabpelyhet (vagy zabpehelylisztet) használunk, melynek csomagolásán fel van tüntetve, hogy "gluténmentes".
Probléma akadt a Penny saját márkás sörének visszaváltásával, ugyanis az Adelskronen sörös dobozokat nem fogadták be az automaták. Úgy látszik, a kialakult helyzetet végül sikerült orvosolni.
Nagy mennyiségű, magzatfejlődést is károsító örök vegyi anyagot találtak egy 16 európai országra kiterjedő vizsgálatban. A búzaalapú termékek a legszennyezettebbek.
A kutatások azt sugallják: az emberi test hőtermelése és szabályozása az ipari forradalom óta elmozdult. Az, hogy ma jobban élünk, tisztább környezetben, kevesebb fertőzéssel és kényelmesebb körülmények között, befolyásolja a testhőnket is.
A mikulásvirág szép, ünnepi atmoszférát varázsol, de nem biztos, hogy hosszú távon át kitartó, boldog szobanövény lesz belőle. Ha tartós, lakásbarát és viszonylag könnyen gondozható növényt szeretnél, érdemes egy másik fajtát választani.
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Sokan előnyben részesítik a sós rágcsálnivalókat. Én is így vagyok ezzel, mindig a sósat részesítem előnyben. Noha azért eszem édességet is!! Ez a fajta tészta egy dobozba téve, ...