Gesztenyeszív házilag

Ki ne szeretné a cukrászdák polcain sorakozó gesztenyeszívet? Készítsük el otthon az ősz legjobb alapanyagaiból!

Puha, krémes, gesztenye ízű belső ropogós csokoládébevonattal. A gesztenyeszívnek könnyű reklámot csinálni, én legalábbis imádom ezt az édességet. Bíztam benne, hogy a régi, magyar nyelvű szakácskönyvekben, amelyekből hivatott vagyok főzni, találni fogok egy receptet ehhez a finomsághoz, de végül kicsit csalnom kellett, mert ilyen nevű – vagy inkább formájú – gesztenyetöltelékes desszertet nem találtam bennük. Elsősorban Kugler Géza Legújabb nagy házi cukrászat című kötetében reménykedtem, amelyben valóban sok gesztenyés recept található, de gesztenyeszív történetesen pont nem. Találtam viszont olyat, amelynek a tésztája hasonló, csak éppen egy gigantikus gesztenyét kell belőle formálni, és azt bevonni csokoládéval. És ez már szinte maga a gesztenyeszív, nem igaz?
A Gesztenyeszív receptjéért kattints ide!

A recept így szól:

„106. Gesztenyés sütemény II.Hozzávalók: 1 kg. gesztenye, 90 gr. porcukor, 90 gr. friss vaj, 90 gr. reszelt mandola. Máz: 125 gr. porcukor, 30 gr. reszelt csokoládé, citromlé, arak, 1 tojás fehérje.A bevagdalt gesztenyéket főzzük meg vízben puhára, hámozzuk meg és törtjük át szitán. Most a tűz fölött keverjük el a vajjal és cukorral, végre adjuk hozzá a mandolát és még egyszer keverjük el jól. A még meleg tömegből formáljunk egy nagy gesztenyét és hűtsük ki. Ha megkeményedett, az előírt hozzávalókból kavarjuk ki a mázat jó negyedóráig és öntsük le vele a süteményt.”

A megadott mennyiségekkel nem sikerült különösebben megbarátkoznom: 1 kg gesztenyét (ráadásul én kifejezetten apró szeműekkel találkozom idén a piacon) bevagdosni, megfőzni, megpucolni jó fél napos munka volna. Ráadásul ilyen tömegű nyersanyagból valóban óriásgesztenyét kéne formálni. Ezért aztán nagyjából harmadoltam a hozzávalók mennyiségét, és még így is beletelt majd’ egy órába pusztán az előkészítés mandulatöréssel és gesztenyemizériával együtt. A mázat is kicsit leegyszerűsítettem, részint azért, mert fogalmam sincs, mi lehet az az arak (nyilván valami szeszféle), részint azért, mert kifejezetten arra a bizonyos vastag, ropogós csokirétegre vágytam, ehhez pedig nem szükséges sok fakszni, csupán maga a jó minőségű étcsokoládé és némi étolaj.
A Gesztenyeszív receptjéért kattints ide!
A tésztából a szívecskéket sütikiszúróval gyártottam, és kézzel kicsit puhítgattam a formákat, de készítettem falatnyi golyócskákat is az egyszerűség és a gyerekek kedvéért. A recept végül beváltotta a hozzá fűzött reményeket, épp olyanok lettek a gesztenyeszívek, amilyenre vágytam. Illetve kicsit még finomabbak, mint a gimnáziumi cukrászdai emlékeimből rémlik, mert a cukros mandulától volt egy kis marcipánáthallás is az ízében. Külsejében ugyan erősen home made darabok jöttek ki a kezem alól, de az láthatóan senkit sem zavart. Bár valóban nagyon macerás a törés, vagdosás, főzés, pucolás, de ha ezeket leküzdöttük, már gyerekjáték az egész, és utólag, a kis szívecskéket kóstolva biztosan nem fogjuk sajnálni a rá fordított időt.
Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!