Nyári főzőiskola Mautner Zsófival

Hova léphetünk tovább, ha az alapfokú tudást már megszereztük? Fontos a kihívás, de az is, hogy sikerélményeink legyenek többségben az összetettebb fogások elkészítésénél.

Mautner Zsófi, a Chili & Vanília blog szerzője tavaly ősszel nagy meglepetést okozott, amikor minden multikultiételtől és fűszertől mentes alap szakácskönyvvel jelentkezett. Mondom ezt azért, mert merész döntés rántotthús- és krumplipüréreceptet papírra vetni, miután több mint 10 éve nyűgözi le az internet népét izgalmas és különleges fogásaival. Merész, de nagyon okos.

Főzőiskola - Középfok

Gasztroblogokból Dunát lehet rekeszteni (mondja ezt egy gasztroblogger), és éppen a túlkínálat okozta verseny kívánja meg, hogy mindenki valami extrát, újat és frisset találjon ki. Néha bejön, néha kevésbé, de a hagyományos receptekkel ki foglalkozik? Melyik online naplóból lehet megtanulni főzni? Úgy értem, annak, akiben megvan a hajlandóság, hogy a rántotta és a félkész termékek után valóban értékelhető teljesítményt nyújtson a konyhában, amihez az alapokat szeretné elsajátítani. Igen, vehet egy tíz éve kiadott, több száz receptet tartalmazó szakácskönyvet, de amint belekukkant, rögtön elbizonytalanodik – teljes joggal, eddig ugyanis nem volt a magyar piacon olyan kiadvány, amely mind mennyiségében emészthető, mind pedig korszerű tartalmában megfelelő lenne a modern háziasszony (vagy úr) igényeinek. Mert bizony az alapreceptek is változnak: amíg tíz éve egy brownie újdonságnak számított, addig már a gyerekek csupacsokis kedvencévé nőtte ki magát, szóval egy kezdő anyukának is jól jön egy bevált recept az elkészítéséhez. Az Alapfokot akár néhány hét alatt is könnyedén végig lehet főzni, aminek befejeztével jó eséllyel érezzük majd magunkban a konyhai magabiztosságot. Közben, ha valaki elbizonytalanodna, hogy pontosan mit is kellene látnia a munkapulton vagy a sütőben, annak extra vizuális segítséget nyújt a DVD-melléklet.

Készülnek a dedikált példányok

Aki szeretne továbblépni, tudását még jobban elmélyíteni, annak máris itt van a Középfok, meg az előző könyvből hiányolt római kömény. Bár nem baj, ha a gyakorlott fakanálforgatóknál is a polcon pihen az első kötet, de a Középfok már mindenkinek ajánlott! A könyv igen erősen kezd, hiszen már az első recept egy dagasztás nélküli kenyér, aminek a receptje pofonegyszerű, de van benne néhány trükk, amitől megértjük, hogy lehet ilyen gyönyörű, pékeket meghazudtoló kenyeret otthon előállítani, mint ahogy a recepthez mellékelt fotó is illusztrálja. Aztán tovább haladva van itt még pizza, közel-keleti zöldségkrémek, hideg levesek a forró napok átvészelésére, csalamádé, koviubi és lekvárok meg szörpök, na meg fagyi. Egy szóval minden, amire idény nyáron csak szükség lehet. Már csak egy kis kreativitás kell hozzá, mert itt már nemcsak szabad, hanem kötelező is a szárnypróbálgatás. Bátran helyettesítsük a gyümölcsöket, fűszereket és egyéb hozzávalókat, ha úgy tartja kedvünk és ízlésünk – ne féljünk megalkotni saját változatainkat egy-egy receptre!

Ízelítő a könyből, főszerepben a tabbouleh és a bárányhúsos köfte

Egy dolog van azonban, amihez nem szabad nyúlni: ez a tabbouleh. Elképesztően jó ez a recept úgy, ahogy van, ezen már csak rontani lehet, úgyhogy jelen esetben inkább hallgassunk Zsófira és arra a kiváló tanácsra, hogy a rengeteg zöldfűszert – amelyek között a főszerepet a petrezselyem játssza – csupán pöttyözzük a többi hozzávalóval, és nem fordítva! Nem csoda, hogy a sajtótájékoztatón is ezzel az étellel, és „köretként” a bárányhúsos köftével szerették volna lekenyerezni a közönséget. Sikerült.

A csapat a könyv mögött: Milutinovits Panka, Hajós Szandra, Mautner Zsófi és Erdőháti Áron

Egy dolog mellett még nem lehet elmenni, történetesen, hogy a könyvek között nemcsak a tudásunk fejlődik, de maga a sorozat is. Láthatóan lényegesen kevesebb kompromisszumot kellett kötni, mivel egy olyan új csapat munkálkodott az új szakácskönyvön, aki profi munkát végzett. Zsófi ételeit Milutinovits Panka food stylist tette még szebbé, a fogásokat pedig Erdőháti Áron kapta lencsevégre. Így már nemcsak tanulni jó belőle, de pusztán nézegetni is felüdülés!

Kinek ajánljuk a Főzőiskolát?

Tizenéves gyerekeknek, kis- és nagykamaszoknak, egyetemistáknak, külföldön élő fiataloknak, háztartást éppen alapító lányoknak, kulináris magabiztosságra és bevált receptekre vágyó háziasszonyoknak, a konyhai műveletekkel még barátkozó férfiaknak.

Aki dedikált példányt szeretne a Főzőiskolából, az látogasson el június 19-én, csütörtökön a Sarki Fűszeresbe, ahol délután 4 órától Zsófi szilvás és cseresznyés gombócokkal várja az érdeklődőket.

Címlapról ajánljuk

További cikkek