Minden bizonnyal már te is találkoztál a kemény tojás sárgája körüli kék színnel, mi pedig most eláruljuk, hogy mit is jelent ez: szerencsére ártalmatlan jelenségről van szó, amely a tojás főzése közben jön létre, de esztétikai szempontból gyakran nem a légínycsiklandozóbb. Sokunkban ilyenkor felmerül a kérdés, hogy a tojás friss-e, de igazából valami egészen másról van szó.
A tojáshéj nem a kukába való
Tojás – talán az egyik leggyakoribb alapanyag a hűtőnkben. Nagyon változatosan elkészíthető, viszonylag olcsó, ezerféle fogás része lehet. De mi van a héjával?
Brecz JuditÚj formában a tojás
Az oeufs en meurette-nek tulajdonképpen semmi köze a húsvéthoz, szerintem mégis egy szuper ötlet egy elegánsabb villásreggelihez. Amúgy ez igaz az év bármely napjára.
DacotaMiért kék a tojás sárgájának pereme?
A jelenség hátterében egy kémiai reakció áll, amely akkor indul el, amikor a tojásokat magas hőmérsékleten főzzük.
A sárgájában található vas és a fehérjében lévő kén reakcióba lépnek egymással, és vas-szulfid vegyületek képződnek. Ezek a vegyületek adják a sárgája körüli kék színt, amely a jellegzetes kék peremet eredményezi.
Hogyan NE legyen kék pereme a tojássárgának?
Ha szeretnénk elkerülni a kék perem kialakulását, érdemes néhány egyszerű lépést követni: a tojásokat tegyük egy lábasba, és öntsük rá annyi hideg vizet, hogy teljesen ellepje őket. Ezt követően melegítsük forrásig a vizet, majd főzzük a tojásokat 8-10 percig, figyelembe véve a tojás méretét.
Miután tojások elkészültek, azonnal tegyük őket egy tál jeges vízbe, hogy megállítsuk a főzési folyamatot és megelőzzük a kék perem kialakulását.