Új formában a tojás

Az oeufs en meurette-nek tulajdonképpen semmi köze a húsvéthoz, szerintem mégis egy szuper ötlet egy elegánsabb villásreggelihez. Amúgy ez igaz az év bármely napjára.

A múlt héten próbáltam rávenni minél több embert az alaplé készítésre - volt egy kortesbeszéd mellette, meg hoztam pár dolgot, amit a megmaradt zöldségekből és húsokból lehet összeügyeskedni. Ígérem, hogy ez az utolsó köröm, de úgy érzem, a téma még mindig nem tekinthető lezártnak, hiszen azt is el kéne magyaráznom, hogy miért érdemes alaplevet készíteni, azon felül, hogy tök menő. Oké, azzal mindenki tisztában van, hogy a kockával ellentétben tudjuk, hogy mit viszünk a szervezetünkbe, de ezen kívül még mi a jó benne? Hát például hogy olyan eszményien finom ételekhez szolgál alapul, mint a vörösboros tojás a.k.a oeufs en meurette.

A bugyantott tojás meurette módra receptjét itt találod

A cucc tulajdonképpen egy szimpla buggyantott tojás egy piszkos jó szószban. Az étel Burgundiából származik, az ottani konyha nagy kedvence a boeuf bourgoignon, a burgundi marha. Nagyon leegyszerűsítve mondhatnánk, hogy az ennek az ételnek a szószára hajazó szalonna+vörösbor+zöldségek trióján alapuló szósszal készült ételeket en meurette-nek nevezik. Aki valaha kóstolt már valódi burgundi marhát, vagy például coq au vin-t, az ismeri ezt a szószt, és tudja, hogy mennyire elképesztően finom. Nos, tojáson sem kevésbé mennyei, és ezen az sem változtat, hogy az előző két ételhez képest lényegesen gyorsabban elkészül.

A buggyantott tojás meruette módra receptjét itt találod

És lép be a képbe az alaplé. A tojás posírozása ugyanis percek alatt megvan, a szósz is elkészül 20 perc alatt, de ehhez szükség van arra, hogy a hűtőből előszedett alaplevünk szinte rezegjen. Ez annak a következménye, hogy a csontokban lévő kollagén kicsit kocsonyásítja az alaplevet - meleg állapotban egyáltalán nem érezni - , az anyagtól viszont tökéletes, "vastag" textúrát kap a szósz. Lehet persze próbálkozni pancsmódszerekkel, mint a kocka és keményítő keveréke, de nem érdemes. Tényleg nem.

A buggyantott tojás meurette módra receptjét itt találod

Az ételre visszatérve - tulajdonképpen meleg előételként szokták felszolgálni, de szerintem bármilyen brunchnak tökéletes kelléke lehet, ér annyit - szerintem többet is - , mint egy jól elkészített eggs Benedict vagy Florentin tojás. És ha már húsvét, meg tojásünnep...akkor miért ne kerülhetne az asztalra, mint egy elegáns villásreggeli? A francia salátához szerintem nem megy, de hogy egy füstölt vagy főtt sonkához remek, azt garantálhatom!

Címlapról ajánljuk

További cikkek