Új formában a tojás

Az oeufs en meurette-nek tulajdonképpen semmi köze a húsvéthoz, szerintem mégis egy szuper ötlet egy elegánsabb villásreggelihez. Amúgy ez igaz az év bármely napjára.

A múlt héten próbáltam rávenni minél több embert az alaplé készítésre - volt egy kortesbeszéd mellette, meg hoztam pár dolgot, amit a megmaradt zöldségekből és húsokból lehet összeügyeskedni. Ígérem, hogy ez az utolsó köröm, de úgy érzem, a téma még mindig nem tekinthető lezártnak, hiszen azt is el kéne magyaráznom, hogy miért érdemes alaplevet készíteni, azon felül, hogy tök menő. Oké, azzal mindenki tisztában van, hogy a kockával ellentétben tudjuk, hogy mit viszünk a szervezetünkbe, de ezen kívül még mi a jó benne? Hát például hogy olyan eszményien finom ételekhez szolgál alapul, mint a vörösboros tojás a.k.a oeufs en meurette.

A bugyantott tojás meurette módra receptjét itt találod

A cucc tulajdonképpen egy szimpla buggyantott tojás egy piszkos jó szószban. Az étel Burgundiából származik, az ottani konyha nagy kedvence a boeuf bourgoignon, a burgundi marha. Nagyon leegyszerűsítve mondhatnánk, hogy az ennek az ételnek a szószára hajazó szalonna+vörösbor+zöldségek trióján alapuló szósszal készült ételeket en meurette-nek nevezik. Aki valaha kóstolt már valódi burgundi marhát, vagy például coq au vin-t, az ismeri ezt a szószt, és tudja, hogy mennyire elképesztően finom. Nos, tojáson sem kevésbé mennyei, és ezen az sem változtat, hogy az előző két ételhez képest lényegesen gyorsabban elkészül.

A buggyantott tojás meruette módra receptjét itt találod

És lép be a képbe az alaplé. A tojás posírozása ugyanis percek alatt megvan, a szósz is elkészül 20 perc alatt, de ehhez szükség van arra, hogy a hűtőből előszedett alaplevünk szinte rezegjen. Ez annak a következménye, hogy a csontokban lévő kollagén kicsit kocsonyásítja az alaplevet - meleg állapotban egyáltalán nem érezni - , az anyagtól viszont tökéletes, "vastag" textúrát kap a szósz. Lehet persze próbálkozni pancsmódszerekkel, mint a kocka és keményítő keveréke, de nem érdemes. Tényleg nem.

A buggyantott tojás meurette módra receptjét itt találod

Az ételre visszatérve - tulajdonképpen meleg előételként szokták felszolgálni, de szerintem bármilyen brunchnak tökéletes kelléke lehet, ér annyit - szerintem többet is - , mint egy jól elkészített eggs Benedict vagy Florentin tojás. És ha már húsvét, meg tojásünnep...akkor miért ne kerülhetne az asztalra, mint egy elegáns villásreggeli? A francia salátához szerintem nem megy, de hogy egy füstölt vagy főtt sonkához remek, azt garantálhatom!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!