Tényleg rákot okozhatnak a meleg italok?

Lehetséges, hogy nem szabadna a teát és a kávét forrón fogyasztani, mert ezzel növeljük a rák kialakulásának kockázatát? Orvos válaszol a kérdésre!

Valljuk be, a kávé és a tea akkor az igazi, ha jó meleg, sőt, szinte forró. Bizonyos tanulmányok azonban kimutatták, hogy a forró italok fogyasztása hozzájárulhat a nyelőcsőrák kialakulásához. Sőt, azt is megállapították, hogy bármely gőzölgő étel, legyen szó levesről vagy zabkásáról, növelheti a betegség megjelenésének esélyét.

Tényleg rákot okozhatnak a meleg italok?

Átfogó elemzések és célzott tanulmányok is azt mutatják, hogy a nagyon forró italok összefüggésbe hozhatók a nyelőcsőrák kialakulásával 

– mondta Dr. Julie Thompson gasztroenterológus.

Az orvos még hozzátette: „A megfigyelésen alapuló vizsgálatok bizonyítékai szerint nem csak a nagyon forró italok, de az ételek is károsítják a nyelőcső nyálkahártyáját. Ez jelentősen növeli a laphámsejtes karcinóma veszélyét a nyelőcső felső szakaszán. De az úgynevezett adenokarcinóma, ami a mirigyek hámjából indul ki, az alsóbb régiókban gyakoribb.”

A szakértő azonban szeretné felhívni arra a figyelmet, hogy a nyelőcsőrák kialakulása még így is nagyon ritka. Iránban végezték az egyik legnagyobb kutatást, mivel náluk jellemző a tűzforrón fogyasztott tea hagyománya. Azt figyelték meg, hogy a nyelőcsőrák kockázata 2,4-szer volt magasabb, mint azoknál, akik 75 fokosan isszák a teát.

Ez azt jelenti, hogy 100 ezerből 5,5 embernél alakul ki nyelőcsőrák a forró ital miatt

– összegezte Thompson.

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...