Egy friss tanulmány szerint a joghurt képes semlegesíteni a fokhagymafogyasztást követő kellemetlen leheletet – írja a 24.hu oldala.
A joghurt önmagában 99 százalékban elnyomta a kellemetlen szagot
A laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatok után a kutatók megállapították, hogy a natúr joghurt képes megakadályozni a jól ismert illatért felelős illékony vegyületek levegőbe kerülését – írja a cikk.
A kutatást végző tudósok a joghurtot, illetve annak összetevőit (víz, zsír és fehérje) tesztelték. Mint kiderült, a zsír és a fehérje is hatékonynak bizonyult a kellemetlen fokhagymaszaggal szemben. Sőt, a joghurt zsír-, víz- és fehérje komponensei is külön-külön szagtalanító hatással bírtak, ám a zsír és a fehérje jobban teljesített, mint a víz.
„A magas proteintartalmú termékeket akár leheletszagtalanítóként is lehetne reklámozni" – mondta Sheryl Barringer, az Ohio Állami Egyetem munkatársa. A kutató azt is hozzátette, hogy a magasabb fehérjetartalmú görög joghurt kifejezetten hatékony lehet a kellemetlen szag ellen. Sőt, a gyümölcsízű joghurtok is beválnak. Ám, minden esetben fontos, hogy a joghurtot közvetlenül a fokhagymaevés után kell elfogyasztani.
Még több cikk az egészségről: