Finom és egészséges kenyér házilag

Frissen sütve, egy kis házi vajjal és sóval, komoly gasztronómiai élmény. Még akkor is, ha egy jó péktől szerezzük, de ha mi magunk készítjük... akkor maga a csoda!

Kukoricás kenyér Szisszi konyhájából recept

A kenyér ősi táplálékunk

Ugyan nem abban a formában, mint ma, de kétséget kizáróan, már a honfoglalás előtt ismerték és fogyasztották az erjesztetlen, élesztő nélküli, forró kövön sült lepénykenyeret. A XI. századtól a felsőbb társadalmi rétegek már ismerték az élesztőt, a köznép csak évszázadok alatt szokott át teljesen a ma ismert kenyértípusra, sőt az otthon sütött kenyér mellett párhuzamosan fogyasztotta az ősi recept „modern” változatát, a só-liszt-víz keverésével, kemencében sütött lepénykét – a híres, hamuban sült pogácsát. Az élesztős kenyér megszületéséhez azonban szükség volt a jó minőségű kenyérgabona elterjedéséhez.

Ezeket olvastad már?

Ötven évvel ezelőtt kiment a divatból az otthoni kenyérsütés. Szerencsére azonban újra reneszánszát éli, egyre többen jönnek rá, hogy a házilag sütött kenyér sokkal finomabb és egészségesebb, mint a bolti társai.

Ha sikerül találnunk egy megbízható alapreceptet – akkor már legalább nyolcféle kenyeret tudunk sütni: Váltogathatjuk a lisztet (rozsliszt, tönkölyliszt, zabkorpa stb.), a benne lévő magokat (tökmag, lenmag, szezámmag, dió stb.) és magát a formát (cipó, vekni stb.) Tehetünk bele joghurtot, ha sűrűbb, vagy olajat, ha levegősebb kenyeret szeretnénk, sőt különböző friss fűszerekkel még tovább variálhatjuk a kedvenc házi kenyerünket.

Praktikák a kenyérsütéshez

  • Használjunk speciálisan kenyérsütéshez gyártott lisztet, mely magasabb sikértartalma révén könnyebb, lazább szerkezetű kenyeret eredményez. (Keverhetünk a liszthez búzasikért is.)

  • A kenyértésztához adott sóval csínján kell bánni, mert ha túl sok kerül bele, nehéz vagy darabos lesz a textúra.

  • A folyadékot is óvatosan adagoljuk a tésztához, mert túlzottan lágy tészta esetén sütés közben beesik a kenyér teteje.

  • Az előírt kelesztési időt tartsuk be, az alulkelesztett tészta ugyanis a hő hatására hirtelen nagyot nő, és megreped a teteje.

  • A megkelt és formázott kenyér tetejét sütés előtt kenjük meg sós vízzel.

  • Vízzel teli hőálló tálkát téve a sütő aljára, biztosíthatjuk a gőzt a sütőben.

  • Hogy elkészült-e a kenyér, onnan tudjuk, hogy megkopogtatva az alját kongó hangot hallat.

  • A megsült kenyeret rácsra téve hagyjuk kihűlni, hogy ne puhuljon meg az alja.

Még több kenyér receptet, itt találsz!

Ír szódás kenyér

Diós-paradicsomos-köményes-kendermagos kenyér

Kefír-kovászos friss bazsalikomos kenyér

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 retró menzás étel, amitől még ma is megdobban a...

Sokunk gasztronómiai ízlésének kőkemény alapját azok a retró menzás ételek adják, amelyeket nap mint nap fogyasztottunk az óvodában, iskolában és gimnáziumban. Ennyi év folyamatos traktálása bizony mély nyomot hagy az emberen, nézzük most ennek a pozitív oldalát.