Bár még a február is hátra van, az időjárás egyre többször emlékeztet minket a télbúcsúra. Ha nem bírsz magaddal, és mennél ki a kertbe a növényekkel foglalkozni, jó hír, hogy az almafa például már februárban gondoskodást igényel: mutatjuk, hogyan metszd meg az almafát, hogy szebb és több gyümölcsöt teremjen, és még egészségesebb legyen!
Egy jól karbantartott almafa könnyebben kezelhető, és egyszerűbb permetezni is, hiszen az ágai szellősek maradnak, így a gombás fertőzéseket is megelőzhetjük
- írja a Nők Lapja.
Mikor kezdjünk neki a metszésnek?
Általánosságban elmondható, hogy akkor érdemes belevágni, amikor tartósan 0°C fölötti az időjárás, vagyis leginkább február végefele, március elején.
FONTOS: kizárólag akkor metsszünk, ha a fagypont alatti téli időszaknak vége!
Sebkezelés
A metszéssel okozott sebeket minden évben speciális sebzáró anyaggal kezeljük, hogy segítsük a fát regenerálódni a rügyezésig. Mindig éles szerszámot használjunk!
A metszés mikéntje
Idős almafák
Az öreg almafa metszésekor az úgynevezett fenntartó metszés a legyakoribb: a cél, hogy a fa megújuljon, a túl sűrű lombkorona ritkuljon, és nőjön a terméshozam. Első lépésként vágjuk le a beteg, elszáradt, keresztben növő, egymáshoz szorosan érő ágakat - itt lehet, hogy ágvágóra lesz szükségünk. A vastagabb gallyakat az elágazási pontnál metsszük.
Fiatal almafák
Fiatal fáknál a koronakialakítás az első. Válasszunk ki 3-4 erős vázágat, melyek egyenletesen nőnek a törzs körül, a többi hajtást pedig távolítsuk el. A központi vezérvesszőt kicsit vágjuk vissza. Ezzel az úgynevezett koronaalakító metszéssel megadhatjuk a fiatal gyümölcsfa végleges, arányos formáját.
Metszés után
Ha végeztünk, a metszés után a sebkezelést is ejtsük meg, a lehullott ágakat és nyesedékeket pedig szedjük össze a fa alól, hogy a kártevőket és a betegségeket elkerüljük.
Még több növényes érdekesség itt: