Amikor a fagy édesít – Gyümölcsök, amelyek a hidegben érnek be igazán

Nem minden gyümölcs ellensége a hideg: van, amelyik épp a fagy hatására nyeri el igazi zamatát. A naspolya, a csipkebogyó vagy a som íze ilyenkor édesebbé, lágyabbá válik – a természet csendes munkája a fagyos hajnalokon.

Ahogy megérkeznek a hideg hajnalok, sokan félelemmel figyelik az első dér megjelenését – pedig a természet ekkor kezdi el a maga csendes munkáját. Bizonyos növények számára a fagy nem ellenség, hanem éppen az az utolsó érintés, ami teljessé teszi az ízüket. Ilyenkor a gyümölcsök sejtjeiben lezajló változások hatására a termés édesebb, zamatosabb és puhább lesz. Nem véletlen, hogy a naspolya, a csipkebogyó, a som vagy a kelbimbó ilyenkor a legfinomabb.

Naspolya a fán
Amikor a fagy édesít – Gyümölcsök, amelyek a hidegben érnek be igazán
Getty Images

A fagy, mint ízformáló erő

Sokan úgy vélik, hogy a dér tönkreteszi a gyümölcsöket, pedig épp ellenkezőleg: egyes fajták csak a hideg után válnak igazán élvezhetővé. A fagy során a sejtfalak finoman megrepednek, az enzimek pedig lebontják a keményítő egy részét, amiből természetes cukor keletkezik. Ennek köszönhetően a termés édesebb, lágyabb és illatosabb lesz – mintha a tél maga érlelte volna tovább.

A természet cukorgyára

Amikor a hőmérséklet fagypont alá süllyed, a gyümölcsök sejtjeiben lévő víz megfagy, a sejtszerkezet fellazul, és az anyagcsere lelassul. Az enzimek azonban ilyenkor még dolgoznak: a keményítő fokozatosan lebomlik, és cukorrá alakul. Ez a folyamat hasonló ahhoz, amit a konyhában főzéssel vagy aszalással érünk el – csak itt minden a természet tempójában történik.

A naspolya, ami csak fagy után élvezhető

A naspolya kiváló példája annak, hogy a hideg milyen csodát képes tenni. Kemény és savanykás állapotában még nem fogyasztható, de miután megcsípi a dér, néhány nap alatt megbarnul, megpuhul és édes lesz. Ilyenkor megy végbe a „bletting” nevű érési folyamat, amikor a sejtfalak lebomlásával a cukrok felszabadulnak. A naspolya ekkor lesz igazán zamatos – egyfajta természetes, fagy érlelte desszert.

Csipkebogyó: az ősz utolsó ajándéka

csipkebogyó
Így teszi a fagy édesebbé a gyümölcsöket – naspolya, csipkebogyó és a tél ízei

A csipkebogyó szintén a fagy után mutatja meg legjobb formáját. Bár a hideg hatására valamennyit veszít C-vitamin-tartalmából, cukorban gazdagabbá válik, és a savanykás íze lekvárosan édesbe hajlik.

Nemcsak a madarak kedvence, hanem a hideg hónapokban frissen szedve vagy teaként fogyasztva nekünk is igazi vitaminforrás lehet.

A tél ízei a kertben

Aki kerttel rendelkezik, az őszi fagyok idején még elvégezheti az utolsó ültetéseket és metszéseket is. A hideg tehát nemcsak próbára teszi a növényeket, hanem alakítja is őket: finomabbá, érettebbé és táplálóbbá formálja az őszi termést.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...