Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezt az okos utcai kezdeményezést Magyarországon is bevezethetnék

A fák segítenek a városi levegő tisztításában, ezért is jó ötlet, hogy van ahol ingyen adják őket.

Ingyen igényelhetnek utcai sorfát a házuk elé a New York-iak, melyet a New York City Parks nevű önkormányzati működtetésű zöldfelület fenntartó cég ültet. A honlapjukon külön fül van faültetési szolgáltatásnak, ezen keresztül, vagy telefonon lehet megrendelni a fákat.

Miért fontos a fák ültetése?

A fák segítenek a városi levegő tisztításában, leveleikkel megkötik a szálló port, és ezzel együtt a szennyező anyagok egy részét. A lehulló csapadék hasznosításával csökkentik az elvezetendő vízmennyiséget, ezzel tehermentesítve a városi csatornahálózatot. A nyári időszakban hűtik a várost, és árnyékot biztosítanak. A madarak és egyéb élőlények számára élőhelyet nyújtanak, és jótékonyan befolyásolják a klímaváltozást azzal, hogy csökkentik az épületek által használt energiát, ezzel redukálva a szén-dioxid kibocsátást.

A kérelmeket a beérkezési sorrendnek megfelelően bírálják el, egyes esetekben akár egy évnél is hosszabb lehet a várakozási idő.

Minden helyszínre kiküldenek egy megbízottat, hogy mérje fel a terepet, aszerint, hogy a faültetést lehetővé teszi-e a helyi infrastruktúra (közművek, közlekedési hálózat), és hogy a terepadottságok és élőhely megfelelő-e az új élet befogadására. Amennyiben a helyszíni adottságokat kielégítőnek találják, a közterületet nyilvántartásba veszik, és a fa már ott is áll a következő telepítési szezonban.

A lehetőség egyaránt igénybe vehető megüresedett fahelyek, vagy akár burkolt járdák esetében is. A kérelemben javaslatot is lehet tenni a fafajra vonatkozóan, de a végső döntést a felelős kertész-erdész hozza meg. Az elsődleges cél, hogy a választott növény kielégítően fejlődjön, illetve a lehető legpozitívabban befolyásolja környezetét. Fákat csak a két ültetési időszakban telepítenek: tavasszal (március 1-jétől május 31-ig) és ősszel (október 1-től december 31-ig). Magántelekre nem igényelhető faültetés, csak a közterületekre.

Ugyanezen a rendszeren keresztül egyéb szolgáltatásokat is meg lehet rendelni, lehet kérelmezni az utcában lévő, betegnek vagy sérültnek tűnő fák szakszerű vizsgálatát, a fák megmetszését, vagy épp kivágását és a fenntartással kapcsolatos problémákat is jelenteni lehet.

Még több izgalmas cikk a Gardenista oldalán! 

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

atika4
atika4 Wed, 2018-08-08 18:52

Nem elég elültetni,gondozni is kell! Pl: locsolni nyáron naponta!