Ezt a 8 kérdést tedd fel szanálás előtt

Nincs szíved megválni rég őrizgetett tárgyaidtól? Ezzel a 8 kérdéssel eldöntheted, menjen-e vagy maradjon.

Tele van a lakás a régi emléktárgyakkal, 20 éve hazahurcolt balatoni kövekkel,10 éve nem hordott ruhákkal, amiket még gimi óta őrizgetsz "egyszer úgyis belefogyok" alapon, felhalmozott újságokkal, régi tankönyvekkel, kiült, kopott bútordarabokkal és gyerekruhákkal, játékokkal?

Itt az idő, ülj le, és jöhet a Nagy Szanálás. De előtte, hogy biztosra menj, és később se sírj a szemétdomb tetején keresgélve, hogy talán mégis hülyeség volt kidobni azt a szívednek kedves nem működő esernyőt, tedd fel a kidobás előtt magadnak ezt a 8 kérdést. És légy kegyetlen a válaszokkal. A kérdések is azok.

1. Használtam az elmúlt 1 (lágyszívűbbek: néhány) évben?

Ha a válasz nem, ugye tudod, mit kell tenned...

2. Azért nem akarom kikukázni, mert nem akarok pénzt kidobni az ablakon?

Gondolj rá így: már akkor pénzt pocsékoltál, mikor megvetted - válj meg tőle, adakozz, add oda egy barátnak, akinek tetszene, esetleg add el!

3. Ha most mennék vásárolni, megvenném?

Ha a válasz nem, minek tartogatod? Eléggé kicsi az esélye, hogy valaha ugyanoda esik majd "vissza" az ízlésed, mint évekkel ezelőtt. Ha most rondának találod, ez felnőtt fejjel vélhetően később is így lesz. (Divatőrültek hátrányban, ugyanis ott minden, a ma legrettenetesebbnek tűnő darab is visszatér idővel.)

4. "Csak" érzelmi alapon kötődöm hozzá?

Tarts egy szintet: több évtizednyi emléket felhalmozni eléggé ostoba ötlet. És helyigényes. Tedd a fontosakat egy külön dobozkába, a többitől meg válj meg, mert csak porfogó. Esetleg fotózd le, így végülis meg is őrzöd.

A konyhában pakolnál inkább? Olvasd el ezt!

9 tipp a hibátlan spájztakarításért

5. Van egy hasonló tárgyam, eszközöm, ami talán még jobb is?

Ha igen, pl. 2 kávéfőződ van, 3 porszívód, esetleg több pár széthordott gumicsizmád, akkor leltározz - a legjobbat tartsd meg.

6. Van reális funkciója?

Ha megvetted egy bizonyos célra, pl. farsangra, de sose vetted fel, vagy nem használtad az általad kitűzött időn belül, válj meg tőle.

7. Van helyem hozzá, beleillik a lakásomba?

Lehet, hogy mikor megvetted, kétszer ekkora lakásban éltél, vagy szimplán csak tetszik, de a fél belső teret feleslegesen foglalja el (pl. túlméretes franciaágy, kanapé.) A helyszűke nagy úr, tér meg kell!

8. Azért tartottam meg, mert később meg akartam javítani?

Vagy most azonnal javítsd meg, vagy várj ki egy reális időtartamot, mondjuk egy hetet, és ha akkor sem vettél erőt magadon, valószínű jól megvagytok egymás nélkül, szóval kuka.

(via popsugar, címlapfotó: Flickr by Tinker*Tailor loves Lalka)

Címlapról ajánljuk

További cikkek