Ezért nem gyártottak sokáig piros színű M&M's-et!

Kedvenc édességünknek járt most utána a Ma is tanultam valamit blog. Az M&M-s cikkéből több meglepő dolog is kiderült!

Sokáig olyan kérdés volt, mint a tyúk és a tojás esete...melyik volt előbb, a Smarties vagy az M&M's? Kiderült, hogy Forrest Mars, a Mars élelmiszeripari óriás alapítójának fia tulajdonképpen a Smartiesről koppintotta a csokigolyók ötletét.

A M&M's mégis óriási sikert aratott, és nem csak a gyerekek körében. A második világháború alatt gyakorlatilag a teljes készlet egyből a frontra ment, mert ez volt az egyetlen olyan édesség, ami nem olvadt el a katonák zsebében.

A legizgalmasabb tény, amit megtudtunk, hogy miért nem gyártottak sokáig piros M&M's-et:

1970-ben egy orosz tudományos kutatás kimutatta, hogy az Európában is használatban lévő E123-as (Amerikában Red No. 2) ételszínezék rákot okoz. Bár a kísérlet nem volt túl színvonalas, és az azt követő kontrollvizsgálatok sem bizonyultak annak, a közvélemény felkapta a hírt.

Az M&M's piros cukormázát mégsem a Red No. 2-vel festették meg, hanem egy másik segédanyaggal, a Red No. 40-nel (Európában ez az E129). A vállalat, ahelyett, hogy megpróbálta volna megmagyarázni a fogyasztóknak, inkább kivonta a forgalomból, és helyette megjelent a narancssárga színű drazsé.

Jó hír, hogy a cég tavalyi bejelentése szerint felhagytak a mesterséges színezőanyagok használatával - a döntést az egészségtudatos vásárlók növekvő számával magyarázták.

Ezeket olvastad már?

(forrás:Ma is tanultam valamit!)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek