Ezért kaptak rá most olyan sokan a lila ételekre

Ha még sohasem ettél acai bogyós gyümölcssalátát, vagy nem kóstoltad a fekete rizsből készült rizottót, akkor az idei éved a gasztrofelfedezéseké lesz.

  • A kizárólag egészséges alapanyagokat és ételeket áruló Whole Food áruház szakértői, 465 boltban végzett felmérésük alapján úgy gondolják, hogy az idei év a lila zöldségeké lesz.
  • Az oldalukon tett nyilatkozatukban “gyorsan növekvő trendként” aposztrofálják.
  • Ahogy mondják: “gazdag lila színű ételek tűnnek majd fel mindenhol, mint a lila karfiol, fekete rizs, lila spárga, lila édesburgonya, lila kukorica, lila gabona, fekete bodza, és a már hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő brazil acai bogyó.”
  • A helyi táplálkozási szakértők egyetértenek abban, hogy a lila ételek fogyasztása egészségmegőrző hatású. Úgy tartják, minél sötétebb színű egy zöldség vagy gyümölcs, annál magasabb az antioxidáns és a tápanyagtartalma.
  • A fentiekről megkérdeztük a Nosalty dietetikusát, Bodon Juditot is, aki szerint:

“A napi megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás (a jelenlegi ajánlás 500g/nap) elengedhetetlen egészségünk védelmében. A szezonális, színes zöldségek és gyümölcsök amellett, hogy segítenek biztosítani a napi ásványianyag-, vitamin- és élelmirost-bevitelünket, kiváló antioxidáns források. Az antioxidánsok veszik fel a harcot az ún. szabadgyökökkel, ezzel segítve többek között a daganatos betegségek megelőzését, az öregedési folyamatok lassítását. Az élénk színű növényi alapanyagok ún flavonoidokat (antioxidánsok) tartalmaznak, ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni a fogyasztásukra.”

Divatbemutató következik, de most a modellek a lila zöldségek és gyümölcsök!

  • Lila karfiol

  • Lila kukorica

  • Lila spárga

  • Fekete rizs

  • Lila édesburgonya

  • Fekete bodza

  • Acai bogyó

A nálunk sokkal egyszerűbben beszerezhető finomságokról se feledkezzünk meg, mint a vöröskáposzta, lilahagyma, otello, azaz lilaszőlő, lila articsóka, padlizsán, karalábé, valamint a szeder és társai az erdőből.

Szóval ez a lila lehet, hogy csak egy divatszín, egy újabb trend, nem más. A többi színes zöldség is ugyanolyan egészséges, a lényeg, hogy fogyasszátok őket - mindent a szemnek és a szájnak, minél több szín legyen azon a tányéron!

Ezeket olvastad már?

(via telegraph)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek