Ezekben az üzletekben már olcsóbb a sertéshús

Már az első héten több sertéshúst adnak el a hentesek a januártól életbe lépett áfacsökkentés hatására. Átlagosan 200-300 forinttal lett olcsóbb a sertés tőkehús kilója.

Huszonhétről öt százalékra csökkent az áfa, elviekben tizenhét százalékkal csökkent a sertéshús fogyasztói ára.A kereskedelmi szövetség előrejelzése szerint éves szinten 25 milliárd forint maradhat a vásárlók zsebében, a Magyar Nemzet pedig körbenézett a piacon, hogy tényleg így van-e.

A Tesco üdvözli az áfacsökkentést, „amely hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, és áruházláncunk becslése alapján ez akár húsz százalékkal növelheti az eladott sertéshús mennyiségét”, az áruházlánc azt közölte a lappal, a polcaikon:

  • 1149 forint helyett 950 forintba kerül a sertéscomb és a csontos tarja kilója,
  • a tavaly még 1399 forintos oldalas, illetve dagadó új ára 1157 forint,
  • a csontozott tarja 1549 forint helyett immár 1281 forintba kerül.

A kisebb üzletek azonban még kivárnak, hogy megtudják, milyen áron tudja beszerezni a húst - írja a 24.hu is.

A Lidl január 1-jén módosította árait az áfa csökkenésének megfelelően, sőt azt meghaladóan is, mondta a lapnak Tőzsér Judit, a társaság PR-vezetője. Az Auchan is csökkentett, a sertéstőkehúsok áfacsökkentése által keletkező 17,32 százalékos árcsökkenés teljes egészét átadja vásárlóinak január 1-jétől.

A CBA sem hagyta figyelmen kívül a dolgot, de áraik nem egységesen változtak, a partnerek szabadon árazhatnak. A kommunikációs igazgató szerint a baromfi- és a sertéstőkehús helyettesítő termékei egymásnak, ezért arra számít, hogy a változás hatására az utóbbi forgalma jelentősen nőni fog.

A henteseknél a Magyar Nemzet azt tapasztalta, ők még kivárnak, mert minden a termelők átadási feltételein múlik.

Ez is érdekelhet!

Mindenkit közvetlenül érint: ha életbe lép, megváltozik a kenyerek összetétele és íze is Magyarországon

Címlapról ajánljuk

További cikkek