A magyar vendéglátás origója a képzés. Ez az a felismerés, amelyet lassan két évtizede folyamatosan a szőnyeg alá söprünk, holott a magyar gasztroforradalom tökéletesen megmutatta: a jelenlegi oktatási modellben azok tudnak csak érvényesülni, akik az elavult tananyagoknál többet, mást kaptak. Ezek a kevesek látványos sikereket érnek el, miközben a magyar gasztronómia jelentős részében semmilyen változás nem történik.
Az oktatás reformjához szemléletváltásra van szükség, amelynek tökéletes alapja lehet a most megjelent MAG könyv. A könyv szerzői ugyanis a szocialista hiánygazdálkodásra adaptált tankönyvek helyett, egy jól használható, a konyhai technológiák felől közelítő, egymáshoz illeszthető, egymásra épülő modulokból álló könyvet írtak, szerkesztettek.
A Modern Alap Gasztronómiát a szerzői (Kocsonya Kálmán, Vomberg Frigyes, Illés Vince Levente) és a kiadó a modern konyhát részleteiben, alaposan, újszerű szempontok, a recept alapú fókusz helyett, az ételkészítési technológiákat bemutató, inspiráló alapműnek szánta. A MAG célja az ételkészítés szakmai alapjainak bemutatása, formabontó megközelítésben. Útmutatókkal segíti mind a szakoktatók munkáját, mind pedig azokét, akik a szakács szakma elsajátítására vállalkoznak. Ezen felül a MAG - egyedülálló módon - az éttermi cukrászat tanait is magában foglalja.
A könyv messze túllép a fizikai kötöttségeken, hiszen a fejezetek végén található QR kódokon keresztül a témához kapcsolódó képek, fázisfotók és videóanyagok is elérhetők, amelyek még teljesebbé teszik az adott fejezethez kapcsolódó tananyagot, és tovább mélyítik az ismereteket.
A könyv elérhető a Libri boltjaiban, illetve megrendelhető közvetlenül a kiadótól, ITT.
A könyvről további információ a MAG oldalán található.
Ezeket olvastad már?
Hagyományos és új keletű farsangi ételek, amiket lehet, még sosem...
Ezeket a hagyományos, télűző farsangi ételeket készítsd el, ha idáig nem tetted volna. Plusz hoztam egy univerzális finomságot, ami sósan és édesen is tálalható.
GrétiAggódjunk? - Leállították a Nutella gyártását a világ legnagyobb mogyorókrém...
Teljesen leállították a termelést a világ legnagyobb Nutella gyárában, mert nem volt minden rendben a mogyorókrém egyik alapanyagával.
NosaltyMi az aranyló és ropogós sült krumpli titka? Megmutatjuk!
Ropogós sült krumplit sütni kicsit összetett feladat, de néhány egyszerű szabály betartásával Te is olyan hasábot készíthetsz, amit még egy gyorsétteremlánc is megirigyelne.
Masszi- Rigó Csilla8 furcsa háztartási kütyü a jövőből, amiről nem hiszed el,...
A jövő éppen most történik, mi pedig hitetlenkedve figyeljük, milyen sok háztartási tárgyat dobtak piacra az elmúlt években, amelyet eddig csak sci-fi filmekben láthattunk.
Masszi- Rigó Csilla