Extra szűz olívaolaj: tényleg egészségesebb, mint a sima?

Sok szakértő azt javasolja, hogy amikor olívaolajat vásárolunk, az extra szűz mellett döntsünk, mert gazdagabb és összetettebb íze van, mint a hagyományosnak. De persze nem csak az íz miatt érdemes ezt választani.

Paolo Colavita, az O Olive Oil & Vinegar vezérigazgatója a RealSimple-nek elmagyarázta, mi az extra szűz olívaolaj, miben különbözik a simától, miért egészségesebb, és hogyan tudjuk a legjobban felhasználni.

Olívaolaj
Extra szűz olívaolaj: tényleg egészségesebb, mint a sima?

Mi az extra szűz olívaolaj?

Ez a legmagasabb minősítésű olívaolaj, amit megvehetünk. Ez lényegében egy frissen szedett olajbogyóból, hidegen préselt természetes „gyümölcslé”. Azonban ahhoz, hogy egy olívaolaj hivatalosan extra szűznek számítson, több feltételnek is meg kell felelnie:

  • Olajsavtartalom: a frissen, gondosan préselt olaj savtartalma 0,8% alatt van.
  • Tárolás és kezelés: az olajbogyót és az olajat is szigorú szabályok szerint kell tárolni.
  • Vegyszermentesség: sem vegyszert, sem túlzott hőt nem szabad használni.
  • Íz- és illatteszt: hibátlan ízűnek és illatúnak kell lennie.

Miben más a hagyományos olívaolaj?

A legfőbb különbség az előállítás

Az extra szűz típus finomítatlan, míg a hagyományos olajat gyakran vegyszerekkel vagy hővel kezelik – emiatt elveszíti azt az intenzív ízt, ami az extra szűz sajátja. Emellett a savtartalma is magasabb lehet, ami arra utal, hogy a bogyókat nem megfelelően dolgozták fel. Az alacsony savtartalom ezzel szemben jobb minőséget és több antioxidánst jelent.

Receptajánló:

Egészségesebb az extra szűz?

A rövid válaszunk az, hogy igen. Mivel hidegen sajtolják, megőrzi a polifenolokat és más értékes anyagokat. A polifenolok híresek arról, hogy hatékony gyulladáscsökkentők, de segíthetnek megelőzni krónikus betegségeket is.

A hagyományos olívaolaj már önmagában is jobb választás, mint a legtöbb magolaj, viszont ebben sincs annyi tápanyag, mint az extra szűz típusban. Az extra szűz olívaolaj olajsava ugyanakkor segít javítani a koleszterinszintet, és a szkvalén nevű vegyület révén gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatásai is lehetnek.

Hogyan válasszunk extra szűz olajat?

Mindig nézzük a címkét: legyen rajta egyértelműen az extra szűz olívaolaj felirat. Érdemes figyelni a „bio” vagy „organikus” jelölést is, és azt is, hogy mikor szüretelték az olajbogyót. A frissesség kulcsfontosságú: két éven belül szüretelt olajat vegyünk.

Receptajánló:

Hogyan használjuk?

Az extra szűz olaj igazi alapdarab a konyhában. Nemcsak sütéshez, pirításhoz és grillezéshez jó, hanem pácokhoz, salátákhoz, mártogatósokhoz is. Sőt, finom befejező rétegként pizzán, grillezett zöldségeken, vagy akár vaníliafagyin és friss gyümölcsön is remekül működik.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...