Az EU nyugdíjba küldi a szavatossági időt

Az Európai Unió sutba dobná a legtartósabb élelmiszereken feltüntetett lejárati határidőket, és ezzel a lépéssel több millió tonnányi ennivaló elpocsékolását akadályozná meg.

A holland mezőgazdasági miniszter, Sharon Dijksma által beterjesztett, és a legtöbb nyugati tagállam által támogatott javaslat szerint a tartós élelmiszerek esetén - mint például a kávé, a rizs, a száraz tészta, a kemény sajtok, a lekvárok és a savanyúságok - megszűnne a szavatossági idő feltüntetésének kötelezettsége. Ha a tervezet átmegy az Európai Bizottságon, az említett termékek csomagolásairól eltűnhet a lejárati határidő. Az uniós szinten szabályozott ennivalók mellett az egyes tagállamok újabb ételkategóriákat is felvehetnek a listájukra.

A kezdeményezés hátterében takarékossági megfontolások állnak: Brüsszel csökkentené az elpocsékolt élelemmennyiségét, amely jelenleg több mint 100 millió tonnára rúg évente. A becslések szerint a mostani módosítás éves szinten megközelítőleg 15 millió tonnát óvna meg a fölösleges kukába kerüléstől.

A projekt elindítói úgy érvelnek, a tartós élelmiszerek esetén a fogyasztók maguk is el tudják dönteni, hogy mikor válik valami használhatatlanná. Ráadásul a rizs vagy épp a kávé esetén az eredeti szín enyhe elváltozása még nem teszi károssá vagy veszélyessé az adott alapanyagot, pusztán csak a minőségén ront egy leheletnyit.

A jelenlegi jogszabályok szerint minden étkezésre alkalmas anyagon szerepelnie kell a szavatossági időnek, függetlenül attól, hogy könnyen romló nyers húsokról vagy épp hosszú ideig elálló fagyasztott és konzervélelmiszerekről van szó. A lejárati idő feltüntetése azonban ez utóbbiak esetén is arra ösztönöz bennünket, hogy szükségtelenül korán kidobjuk őket, és így értékes erőforrásokat és pénzt pocsékoljunk el. A felmérések szerint egy átlagos európai család például évente akár 180 ezer forintnyi ennivalót is elfecsérelhet.

Az ecet már az év eleje óta felmentést kapott a szavatossági idő feltüntetésének kötelezettsége alól, nemsokára pedig egy sor más konyhai hozzávaló is követheti. Nemrégiben mi is készítettünk egy rövid útmutatót arról, hogy mi mennyi ideig fogyasztható még a lejárati idő után. Az új körülmények között ez az írás hasznosabb lehet, mint eddig valaha.

(via The Telegraph)

{ SZAVAZAS }

Legújabb receptek

Ropogós csicseri Cézár-saláta

A ropogós csicseri Cézár-saláta a klasszikus Cézár-saláta egy ízletes, növényi alapú változata, amelyben a pirított csicseriborsó helyettesíti a csirkét. A ropogósra sült, fűszeres ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...