Az EU nyugdíjba küldi a szavatossági időt

Az Európai Unió sutba dobná a legtartósabb élelmiszereken feltüntetett lejárati határidőket, és ezzel a lépéssel több millió tonnányi ennivaló elpocsékolását akadályozná meg.

A holland mezőgazdasági miniszter, Sharon Dijksma által beterjesztett, és a legtöbb nyugati tagállam által támogatott javaslat szerint a tartós élelmiszerek esetén - mint például a kávé, a rizs, a száraz tészta, a kemény sajtok, a lekvárok és a savanyúságok - megszűnne a szavatossági idő feltüntetésének kötelezettsége. Ha a tervezet átmegy az Európai Bizottságon, az említett termékek csomagolásairól eltűnhet a lejárati határidő. Az uniós szinten szabályozott ennivalók mellett az egyes tagállamok újabb ételkategóriákat is felvehetnek a listájukra.

A kezdeményezés hátterében takarékossági megfontolások állnak: Brüsszel csökkentené az elpocsékolt élelemmennyiségét, amely jelenleg több mint 100 millió tonnára rúg évente. A becslések szerint a mostani módosítás éves szinten megközelítőleg 15 millió tonnát óvna meg a fölösleges kukába kerüléstől.

A projekt elindítói úgy érvelnek, a tartós élelmiszerek esetén a fogyasztók maguk is el tudják dönteni, hogy mikor válik valami használhatatlanná. Ráadásul a rizs vagy épp a kávé esetén az eredeti szín enyhe elváltozása még nem teszi károssá vagy veszélyessé az adott alapanyagot, pusztán csak a minőségén ront egy leheletnyit.

A jelenlegi jogszabályok szerint minden étkezésre alkalmas anyagon szerepelnie kell a szavatossági időnek, függetlenül attól, hogy könnyen romló nyers húsokról vagy épp hosszú ideig elálló fagyasztott és konzervélelmiszerekről van szó. A lejárati idő feltüntetése azonban ez utóbbiak esetén is arra ösztönöz bennünket, hogy szükségtelenül korán kidobjuk őket, és így értékes erőforrásokat és pénzt pocsékoljunk el. A felmérések szerint egy átlagos európai család például évente akár 180 ezer forintnyi ennivalót is elfecsérelhet.

Az ecet már az év eleje óta felmentést kapott a szavatossági idő feltüntetésének kötelezettsége alól, nemsokára pedig egy sor más konyhai hozzávaló is követheti. Nemrégiben mi is készítettünk egy rövid útmutatót arról, hogy mi mennyi ideig fogyasztható még a lejárati idő után. Az új körülmények között ez az írás hasznosabb lehet, mint eddig valaha.

(via The Telegraph)

{ SZAVAZAS }

Címlapról ajánljuk

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

Nosalty

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!