Az EU nyugdíjba küldi a szavatossági időt

Az Európai Unió sutba dobná a legtartósabb élelmiszereken feltüntetett lejárati határidőket, és ezzel a lépéssel több millió tonnányi ennivaló elpocsékolását akadályozná meg.

A holland mezőgazdasági miniszter, Sharon Dijksma által beterjesztett, és a legtöbb nyugati tagállam által támogatott javaslat szerint a tartós élelmiszerek esetén - mint például a kávé, a rizs, a száraz tészta, a kemény sajtok, a lekvárok és a savanyúságok - megszűnne a szavatossági idő feltüntetésének kötelezettsége. Ha a tervezet átmegy az Európai Bizottságon, az említett termékek csomagolásairól eltűnhet a lejárati határidő. Az uniós szinten szabályozott ennivalók mellett az egyes tagállamok újabb ételkategóriákat is felvehetnek a listájukra.

A kezdeményezés hátterében takarékossági megfontolások állnak: Brüsszel csökkentené az elpocsékolt élelemmennyiségét, amely jelenleg több mint 100 millió tonnára rúg évente. A becslések szerint a mostani módosítás éves szinten megközelítőleg 15 millió tonnát óvna meg a fölösleges kukába kerüléstől.

A projekt elindítói úgy érvelnek, a tartós élelmiszerek esetén a fogyasztók maguk is el tudják dönteni, hogy mikor válik valami használhatatlanná. Ráadásul a rizs vagy épp a kávé esetén az eredeti szín enyhe elváltozása még nem teszi károssá vagy veszélyessé az adott alapanyagot, pusztán csak a minőségén ront egy leheletnyit.

A jelenlegi jogszabályok szerint minden étkezésre alkalmas anyagon szerepelnie kell a szavatossági időnek, függetlenül attól, hogy könnyen romló nyers húsokról vagy épp hosszú ideig elálló fagyasztott és konzervélelmiszerekről van szó. A lejárati idő feltüntetése azonban ez utóbbiak esetén is arra ösztönöz bennünket, hogy szükségtelenül korán kidobjuk őket, és így értékes erőforrásokat és pénzt pocsékoljunk el. A felmérések szerint egy átlagos európai család például évente akár 180 ezer forintnyi ennivalót is elfecsérelhet.

Az ecet már az év eleje óta felmentést kapott a szavatossági idő feltüntetésének kötelezettsége alól, nemsokára pedig egy sor más konyhai hozzávaló is követheti. Nemrégiben mi is készítettünk egy rövid útmutatót arról, hogy mi mennyi ideig fogyasztható még a lejárati idő után. Az új körülmények között ez az írás hasznosabb lehet, mint eddig valaha.

(via The Telegraph)

{ SZAVAZAS }

Hozzászólások

Törölt felhasználó

1, Adják a rászoruloknak , aztán nem kéne kuncsorogni folyton-folyvást az elemiszer adományokért! ;) 2. Az hogy pl a rizsnek a színe megváltozik az becsapos mert kifizeti az ember érte a drága pénzt azt dobhatja a kukába...szal ez baromság!!!

torpi

A gyartasi idot , vagy a csomagolasi idot kelene feltuntetni.Igy mindenki tudna mikor jar le.Nagyon sok penzt kap ugylatszik a Holland minister ha ezt elfogadjak.Eddig csak adalekos elelmiszert kellett ennunk, most majd ehetjuk a romlotatt is. Eleg szomoru ha egy miniszternek ennyi esze van.

pussycat

Torpinak van igaza, mert ha legalabb a gyartasi idot irnak csak ra, akkor mindenki maga donthetne el, hogy megvegye es felhasznalja-e, de ha meg az sem lenne feltuntetve rajta, akkor a gyartok es eladok ugy vernenek at minket ahogy tudnanak es csak otthon vennenk eszre, hogy romlott arut kaptunk. Az OK, hogy csak tartos elelmiszerekrol van szo, de az nekem nem mindegy, hogy 1 vagy 5 evvel ezelotti arut veszek.

Törölt felhasználó

Vannak élelmiszerek, amivel tudatosan túl megyek a szavatossági id?n. Ilyen például a csomagolt gorgonzola, a csomagolt füstölt makréla. Vannak amiket már akkor sem veszek meg, ha csak közelében jár a szavid?nek. Például kávét csak frisset veszek, hisz rengeteget ront a min?ségén az állás. Viszont a romlandó élelmiszereknél nagyon odafigyelek erre.

Törölt felhasználó

Aminek kb igazán nem számít, h van-e szavatossági ideje a cukor, a liszt, a só, stb. Nem pont a kávét vagy kemény sajtot emelném ki. Viszont a lekvár és a savanyúság megintcsak nem igazán romolhat meg felbontatlanul ugye. Nem véletlenül TARTÓSÍTÁS. Nagymamáink polcain 5 éves lekvárt is simán találni, pont így a savanyúsággal. Ha az uborka mondjuk "nem forr fel" az els? néhány hónapban az eltevést?l számítva, kutya baja nem lesz. Persze az ember szívesebben veszi a "friss" árut, max otthon elfelejti és megrégül. Gyermekkoromban úgy emlékszem eceten, cukron, liszten (a lisztnél amúgy a f?, hogy száraz helyen tartsák és meg ne molyosodjon - futottam ám ilyen lisztbe is bele határid?t?l függetlenül), stb. még az a felirat állt, hogy "min?ségét korlátlan ideig meg?rzi". Ahogy el?ttem is mondták, adják oda a szegényeknek. Olyan rengeteg éhez? ember van szerte a világban. Megennék ?k, csak lenne mit. "Szegény gazdagok".

Liesa

Nem rosszból mondom, de nekem nem tetszik az az ötlet, hogy "másodrangú" embereknek másodrangú ételt adjunk! èn ugyanazt az ételt adakozom a szegényeknek, mint amit magam is jó étvággyal megennék, és nem pedig azt, aminek lejárt már a bármennyire feleslegesen feltüntetett szavatossága.

vinjo

Az "öreg" kávéból készült f?zetet- mert az nem tekinthet? kávénak- azokkal itatnám meg, akik ezt kitalálták...

Törölt felhasználó

Szerintem is a gyártási id?t fel kellene tüntetniük minimum.Némi kiinduló pont kell nekünk fogyasztóknak is.A másik: a pénzemért hadd vegyek már "még" ehet? árut.Attól, hogy valaki szegény, miért kellene pocsék árut vennie-ennie?

VToncsi

Sajnos egyet kell értenem torpivel. Sokat kaphat a holland miniszter ennek a javaslatnak az el?terjesztéséért és végigviteléért. És igen: vannak valóban tartós élelmiszerek, amiket horvathreka is felsorol. Na de a kávé, kemény sajtok, savanyúság, lekvár korántsem sorolható ezek közé. A nagyanyám savanyúsága sem állt el 4-5 évig; a lekvárja igen, de azt nem zselésít?kb?l meg ki tudja még, mikb?l f?zte, hanem gyümölcsb?l meg cukorból. Eléggé felháborító, hogy az unió mindent le tud nyomni a torkunkon. Takarékoskodás: aki nem engedheti meg magának a pocséklást, vagy egyszer?en csak így nevelték, az eddig sem pocsékolt, akinek meg semmi sem számít, az ezután is kidobja azt, amit megunt.

Törölt felhasználó

Az Eu "nyugdíjba küldi a szavatossági Id?t" a mesterséges édesít?szereket meg széles körben engedélyezi. Utóbbit azért, hogy megkíméljen a sok cukortól. Inkább együnk vegyszereket meg lejárt szavatosságú, biológiailag értéktelen kajákat. Ebben a cikkben a pozitív hangvétel a legrosszab.

Kőri Ibolya

VToncsi idézet: Eléggé felháborító, hogy az unió mindent le tud nyomni a torkunkon. Takarékoskodás: aki nem engedheti meg magának a pocséklást, vagy egyszer?en csak így nevelték, az eddig sem pocsékolt, akinek meg semmi sem számít, az ezután is kidobja azt, amit megunt. EGYET ÉRTEK,,,aki pocsékolásra van hozzászokva, aki nem dolgozik a pénzért csak költi,,,azt nem érdekli, nem tudja becsülni, könnyen jött, könnyen megy,, hát elég szomorú.

gubics

Azért ne keverjuk a lekvárok és pl. az uborka szavatossági idejét. Mert amíg a lekvárok éveken keresztul elállnak, lefoljebb egy kicsit kiszáradnak, addig pl. a tavaly eltett savanyú uborka már csaknem teljesen ehetetlen, mert magpuhúl a felbontatln uvegben is.

délac

Nyugdijas Szomorú,hogy az EU nem az egészséges életmód irányában próbálja az embereket ismertetni,inkább az üzlet érdekli a gazdagokat hogy még több legyen a hasznuk. Egyetértek azon hozzászólóval aki arra buzditja a T.hollandokat,akik duskálnak a javakban,hogy inkább azt javasolják,hogy a szegény országokba küldjék a felesle- geiket és ne semmisitsék meg a még használható élelmiszereket. Viszont jó ötletnek tartom azt,hogy a gyártás idejét feltétlenül adják meg.

Törölt felhasználó

Felháborító!!! génmanipulált, kémiai anyagokkal dúsított élelmiszereket vehettünk ezidáig! most meg jöhet a romlott is!! én a pénzemért nem romlott élelmiszert akarok kapni!! Ha ez jelenti az UNIÓT én a kilépésre szavazok!!!

Címlapról ajánljuk

További cikkek