Az angolok kedvenc, könnyed pohárkréme megkoronázza az eperszezont

Eper, habcsók, tejszínhab – több nem is kell a boldogsághoz, nem véletlenül örvend ekkora népszerűségnek az Eton mess. Az egyszerre fanyar és édes pohárkrém pofonegyszerű, habkönnyű, és szívsajdítóan finom – kalóriákat persze véletlenül se számoljunk, ez most nem a a diétáról szól!

Talán kevéssé meglepő módon az Eton mess története a híres Eton College-ból, Anglia elit fiúiskolájából származik. A desszert eredetileg a helyi tuck shop (édességeket áruló kisbolt) kínálatát képezte, ugyan a habcsók ekkor még nem volt a receptúra része. A könnyed édesség a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend Anglia-szerte, étlapon van a legtöbb pubban, de létezik Eton mess-ízű fagylalt és karamella is. Sőt, az Eton College is a mai napig minden évben Eton mess-t szolgál fel a nagy rivális, a londoni Harrow School elleni krikettmeccsen.

Tejszínhab, habcsók, eper, ráadásul kétszer - mindössze ennyi a siker titka

Az epres pohárkrém nem rejteget semmit, pont olyan finom mint, amilyennek mutatja magát: az egymásra rétegezett házi tejszínhab, habcsók és epervelő remekül harmonizál, így minden falat egyszerre édes, savanykás és ropogós.

Az összetevőket könnyen ízesíthetjük friss zöldfűszerrel vagy citrusfélékkel, én most az epret klasszikus módon mentával és citrommal kombináltam, míg a tejszínt kevés vaníliával vertem fel.

Az epres réteget természetesen fűszerezhetjük máshogyan is, és készíthetjük hidegen vagy turmixolva is. A legfinomabb azonban akkor, ha egy lábasban épp csak egyet „rottyantunk rajta", így kellően puha lesz az állaga, ugyanakkor megmarad a szép élénkpiros színe. Az epervelő egy részét törjük össze villával, így tökéletesítve az állagot, hogy tökéletesen megbújhasson a tejszínhab és a habcsókdarabok között.

Díszítsük habcsókkal a tetejét is!

A legtöbb talán a habcsók állagán múlik, fontos, hogy ropogós és szilárd legyen belül is, különben pillanatok alatt átáztatná az eper. Éppen ezért a tojásfehérjét kristálycukorral verjük fel, utóbbit fokozatosan adagolva hozzá, míg szép fényes és jó tartású lesz a hab. A habcsók külseje alapvetően nem sokat számít ebben a receptben, hiszen nagyobbrészt széttörjük a rétegezéskor, de habzsákba töltve szebben adagolhatjuk, és a pohárkrém tetejére is készíthetünk kisebb habpasztillákat.

Ha ízesítenénk is, kenjünk kevés lekvárt a habzsák szélére - de ne túl sokat, mert a plusz nedvesség nem tesz jót a habcsóknak!

Fontos még a megfelelő sütés, pontosabban szárítás: alacsony hőfokon, legalább egy óra hosszan kell sütni, majd hagynunk kell teljesen kihűlni.

Jobb sorsa egy szem epernek sem lehetne - teljes recept a képre kattintva nyílik!

Az Eton mess teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Ha nem tudsz betelni a pohárkrémekkel, csekkold ezeket:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: