Erre figyelj, ha kánikulában sportolsz!

Túl meleg van vagy túl hűvös, ezért inkább nem mész el futni? Ha betartod alábbi tanácsainkat, akkor könnyen válhatsz te is négyévszakos sportolóvá.

Nagyon sokan megrettenek az időjárási körülményektől, és túl hidegben vagy túl melegben hetekre leállnak a sporttal. Ha betartod a tanácsainkat, akkor te is könnyen válhatsz négyévszakos sportolóvá!

1. Fokozatosság!

Ha eddig sohasem sportoltál a szabadban, ne extrém körülmények között kezdd el! Célszerű a tavaszi vagy őszi enyhe időtől kezdve fokozatosan hozzászoktatni a szervezetünket a változó hőmérséklethez és páratartalomhoz, így jóval kisebb megterhelést fog jelenteni nyáron a kánikula, télen a nagy hideg. Azonban ha bármilyen egészségügyi problémád van, főleg ha a szíved, keringési rendszered nem tökéletesen működik, semmiképp ne eddz ilyenkor!

2. Reggel vagy este

Egészséges embernek nyáron sem kell elzárkóznia a szabadtéri sportolástól, de válaszd meg okosan az időpontokat. Még a legnagyobb kánikula idején is alkalmasak edzésre a kora reggeli órák nagyjából 8-9 óráig. 11 és délután 4 óra között lehetőleg ne tartózkodj kint, ha mégis napközben kell edzened, akkor keress árnyékosabb terepet, ahol folyamatosan van lehetőséged vízhez jutni.

Olvastad már?

10 ok, amiért nem fogysz

3. Folyadékpótlás nem csak utólag!

Ha tudod, hogy nagy melegben kint fogsz edzeni, már előző nap kezdj el a megszokottnál többet inni. Edzés előtt és alatt is folyamatosan igyál, kis mennyiségeket, de sokszor. Ha már szomjasnak érzed magad, az nem jó jel! A legjobb a tiszta ivóvíz, de hosszabb edzések, nagyobb intenzitás esetén szükséges lehet a különféle sportitalok fogyasztása is az izzadással kiürült elektrolitok pótlására.

4. Figyelj oda magadra!

Figyeld a tested jeleit, és ne most akarj rekordot dönteni. Ha nem esik jól, inkább állj le, sétálj kicsit, igyál vizet, hűsítsd magad.

5. Napvédő ruházat

Gondoskodj a megfelelő napvédelemről: viselj fehér baseballsapkát vagy kendőt, a vállaidat és a nyakadat takaró pólót. Nagy melegben jóleső érzés rendszeresen bevizezni a sapkát, így biztosítva a fej hűtését.

6. Irány a fodrász!

Na jó, nem muszáj, de akinek hosszú haja van, kösse össze, ne melegítse még a haj is a fejet és a nyakat!

7. Krém a testre

Azokat a bőrfelületeket, amelyeket nem tudunk ruházattal óvni, feltétlenül kenjük be magas védelmet nyújtó naptejjel. Különösen figyeljünk az arc és a nyak vonalára, ami a leghajlamosabb a leégésre.

8. Mindegy, mi a trend

Bármennyire is divatos a fekete hosszú edzőnadrágod, nagy melegben keress inkább szellősebb, világosabb pólókat és nadrágokat a szabadtéri sporthoz. Az izzadással járó sókicsapódásnak van egy olyan kellemetlen mellékhatása, hogy a szorosabb pántok, övek alatt a só elkezdi kidörzsölni a bőrt. Ha elkerülhetetlen ezek viselése (például pulzusmérő jeladópánt), akkor kenjük be alatta a bőrt zsíros krémmel, vazelinnel, ami megakadályozhatja a véres sebeket.

9. Ne menj egyedül!

Lehetőleg edzőtárssal sportolj ilyenkor, hogy gond esetén azonnal tudjatok segítséget hívni. Te is figyeld a sporttársaidat, és ha úgy látod, hogy bárkinek segítségre, egy korty vízre van szüksége, segíts neki!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!