Epres-rebarbarás álompite

Klasszikus piterecept eperrel és rebarbarával megbolondítva, a Gyömbér bloggereitől. Végre itt a nyár és a jó idő, készítsétek el velük együtt ezt a csodálatos desszertet!

Rengeteg tavaszi, kora nyári zöldség és gyümölcs csal mosolyt a vitaminhiánytól még kissé fakó, télben megkopott arcokra, de van egy, ami kiemelkedik a többi közül. Az eper.

Bármennyire is jólesik egy csokor újhagymát vagy egy köteg zöldspárgát szagolgatni, a frissen szedett, érett, lédús eper illatát nehéz lenne bármivel is felülmúlni. Szinte bódítóan tömény aroma ez; az ember akaratlanul is úgy érzi, valami bűnös élvezetben van része, amikor mélyen beleszippant.

Utánozni, feldolgozni, üvegbe zárni, megőrizni képtelenség. Éppen ezért ebben a könnyű, rebarbarás krémmel és vajasan omlós, klasszikus francia tésztával készült nyári pitében is a friss eperillat játssza a főszerepet.

A receptet itt tudod elmenteni >>

A tészta hozzávalói (a messze földön híres tésztamester, Michel Roux receptje alapján):

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg felkockázott, puha vaj
  • 1 tk só
  • 1 csipet kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál hideg tej

A krém hozzávalói:

  • 20 dkg rebarbara, megmosva és kb. 1 cm-es kockákra vágva
  • 12 dkg kristálycukor
  • 6 evőkanál víz
  • ½ tk reszelt citromhéj
  • 1 rúd bourboun vanília, kikaparva
  • 3 dl zsíros habtejszín
  • 3 evőkanál sűrű görög joghurt

Elkészítés:

1. A rebarbarát, a cukrot, a vizet, a citromhéjat és a kikapart vaníliát egy vastag aljú lábosba tesszük, lefedjük és alacsony lángon 8-10 percig főzzük, míg a rebarbara meg nem puhul.

2. Levesszük a fedőt, feltekerjük a lángot közepesre, majd további 8-10 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük lekvárállagúra. Félretesszük hűlni.

3. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A lisztet egy sima felületre szitáljuk, a közepébe mélyedést vájunk, az ide öntött tojást, sót, cukrot és vajat az ujjainkkal összemorzsoljuk.

4. Apránként, óvatosan hozzádolgozzuk a lisztet is (nem gyúrjuk), míg egy morzsalékos, kezdetleges tésztát nem kapunk.

5. Erre a tésztára öntjük a tejet, ezt is beledolgozzuk, majd a tenyerünk segítségével sima tésztává gyúrjuk. Fontos, hogy ne legyen „agyongyúrva”, 5-6 gyúró-nyújtó mozdulat elegendő a megfelelő állag eléréséhez.

6. A tésztát liszttel meghintett felületen kör alakúra nyújtjuk. 25-28 cm átmérőjű piteformát használunk, de a tésztát ennél valamivel nagyobbra kell nyújtanunk, hogy ki tudjuk vele kényelmesen bélelni a forma oldalait is. A kinyújtott tésztát tekerjük fel a sodrófára, egyengessük el a formában, gyengéden nyomkodjuk bele a forma belső széleibe is. A sodrófát a forma tetején végiggörgetve le tudjuk vágni a felesleges, kilógó részeket. A kibélelt formát tegyük 20-30 percre hűtőszekrénybe.

A receptet itt tudod elmenteni >>

7. A tészta alját sütés előtt villával megszurkáljuk, hogy a sütés során keletkező gőzöknek szabad utat biztosítsunk.

8. A formát beborítjuk egy sütőpapírral, szárazbabbal kiöntjük, majd berakjuk az előmelegített sütőbe. Így elkerüljük, hogy a tészta alja felhólyagosodjon. Ezt nevezik ”vakon” sütésnek.

9. 20 perc elteltével kivesszük a sütőpapírt és a sütőbabot, a tésztát további 5-10 percig sütjük így is, hogy halvány aranybarna színt kapjon. Miután kivettük, hagyjuk kihűlni.

10. Míg a tészta pihen, a krémhez felverjük a habtejszínt, aztán beleforgatjuk a kész, kihűlt rebarbaralekvárt és a görög joghurtot.

11. A pitetésztában egyenletesen eloszlatjuk a rebarbarakrémet, majd legalább 30 percre betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt beborítjuk a gyönyörű, friss, tetszés szerint félbevágott vagy egészben hagyott eperrel.

12. Végső lépésként porcukorral enyhén meghintjük és friss mentalevelekkel díszítjük.

{ GALÉRIA = title:Epres-rebarbar%C3%A1s%20%C3%A1lompite, 1,2,3,4,5,6,7,8 }

Gyömbér-blog >>

Gyömbér-blog a Facebookon >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek