Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ennyit keresnek a brit McDonald's-ban, Costában, Starbucksban dolgozó magyarok

Nagy-Britanniában élő magyarokkal beszélgettünk, mennyire éri meg a szigetországban gyorsétterem- és kávézóláncoknál munkát vállalni. Hogy élnek, éltek meg a fizetésükből?

Nagyon jól érzem magam itt, és eszembe sem jutna visszamenni Magyarországra – mondja nekünk egy Oxfordban élő fiatal. Bence, már több mint két éve él a délkelet-angliai városban és egy Costa Coffee-ban dolgozik. Kezdő fizetése nettó 1000-1100 font (körülbelül 305 ezer forint) volt , később már képzett baristaként 8 font 40 pennyt (2 860 forint) kapott óránként. Most managerként nettó 1400 font (476 ezer forint) a fizetése havonta.

„Albérletben lakunk a párommal és a kettőnk fizetésével együtt jól kijövünk egy hónapban” - magyarázza Bence, aki előnyként említi azt is, hogy nem a fővárosban, Londonban élnek, ahol jóval drágább az élet. Így félre tudnak tenni a számlák, és az albérleti díj fizetése mellett.

Mennyi a minimálbér Nagy-Britanniában?

A szigetországban bruttó 1253 font (426 ezer forint) körüli a minimálbér összege. Az egyes korcsoportoknál változó a minimum órabér összege. 2017 áprilisától a 25 év felettiek 7 font 50 pennyt (2 550 forint) vagy efölötti összeget kaphatnak a munkájukért óránként. A 25 évnél fiatalabbak ez alatti összeget kapnak.

Bence szavait erősíti meg a Kentben élő Annamari is, aki négy évig dolgozott egy Starbucksban, ebből másfél évet shift supervisorként:

„Londonban félrerakni csak nagyon jó fizetésből lehet, mi el is költöztünk vidékre, mert őrületesen drága. Rengeteg európai dolgozik egyébként a Starbucksban, sok olasz, spanyol, magyar, szlovák van Londonban - magyarázza Annamari, aki szerint egy kávézós munka leginkább első munkahelynek jó, mert könnyen felveszik az embert már középfokú nyelvtudással is. A munkabeosztás változó, de általában heti 30-35 órában kell dolgozni. ”A munkakörülmények magyar szemmel nagyon jók. A szabadságokat rendesen kiadják, féláron lehet enni és ingyen adnak inni" – meséli a középkorú hölgy. 

A Starbucksban viszont alacsonyabbak a bérek, mint a Costa Coffeeban. Vidéken a kezdő fizetés a brit minimálbér (bruttó 1253 font). Egy képzett barista náluk óránként 7 font 90 pennyt (2680 forint), a manager 8 font 50 pennyt (2890 forint) keres. Ebből vidéken ki lehet jönni, de a fővárosban, Londonban elég nehézkes.

Iparági forrásaink szerint Magyarországon a fentebb említett két kávézóláncban, heti 40 órára bejelentett baristák átlagosan nettó 110-120 ezer forintot vihetnek haza havonta, miközben a magyar minimálbér 2017-ben bruttó 127 650 forint (adóterhektől függően nettó 84 887 forint).

Mi a helyzet a gyorsétteremláncokkal?

A kávézókhoz hasonlóan a gyorséttermekben sem éri meg hosszabb távon dolgozni, ha Londonban köt ki az ember. Viktória öt évet húzott le egy londoni McDonald's-ban, kezdetben minimálbérért, később átlagban havi nettó 850-900 font volt a keresete. Összehasonlításként a magyar McDonald's-okban jóval a minimálbér felett van a dolgozók fizetése. A munkaerő-piaci szempontból nehezebb helyzetben lévő éttermekben nettó 140 – 160 ezer forint a munkavállalók kezdőfizetése.

„A lakhatás drága, épp ezért sokan csak szobát bérelnek, vagy amíg a gyűjtögetés a cél, tömegszálláson vannak. A lakások bérleti díja Londonban horribilis. Én párommal és a sógorommal osztoztam a költségeken, így tudtunk egy másfél szobás lakást kivenni” - magyarázza az asszony, aki a főiskola mellett korábban Magyarországon is dolgozott a gyorsétteremláncnál, és az itteni munkakörülményekkel sokkal elégedettebb, mint a londoniakkal. Viktória megjegyezte, hogy a gyorséttermi munka még mindig jobb, mint kisebb cégeknek dolgozni, ahol a külföldi vendégmunkás könnyen megütheti a bokáját. Ráadásul a vendéglátós munka előnye, hogy biztosított az étkeztetés, így pénzt lehet spórolni.

...ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!