Ennyi levegő van a legnépszerűbb csipszeszacskókban - most lerántjuk a leplet

Biztosan téged is rosszul érint, amikor kinyitsz egy zacskó csipszet, és a levegőn kívül nem sok egyebet találsz benne...na de ennek is megvan az oka!

Ért már csalódásként, amikor megpattintottál egy zacskó csipszet, és szinte csak a levegővel néztél farkasszemet? Sokan rohannának a bíróságra perelni a csipszcégeket azért, hogy levegőt adnak el a gyanútlan vásárlóknak. De valljuk be, egy ilyen egyszerű népbutító trükk biztos, hogy nem menne át egyetlen egy fogyasztóvédelmi szervezet tesztjén sem.

A megoldás:

Most be kell avassalak a chipset kitöltő levegő misztériumába: a levegő, ami látszólag elveszi a helyet az isteni csipsztől, nem levegő. Azaz levegő, de nincsen benne oxigén. Nitrogéngázt használnak a gyártók, ami 78%-ban van jelen a belélegzett levegőben is, szóval teljesen ártalmatlan. A nitrogén megóvja a csipszet attól a veszélytől, hogy oxigénnel vagy párával lépjen reakcióba és megpunnyadjon a zacsiban. A tasakokban lévő levegő tehát azért kell, hogy a kedvenc ropogósod kibontáskor a legtökéletesebb állapotban kerüljön a szádba. A felfújt tasakok a fizikai behatásoktól is megvédik a tartalmat, hiszen ha a pakk színültig lenne, akkor apró morzsákra törnének a szemek, mire a gyártósoroktól eljutnak a szánkig.

Persze a gyártók jól járnak azzal a véletlen ténnyel, hogy a levegőbefújástól a zacskók nagyobbnak tűnnek, de ennyi nekik is jár. Egyébként a zacskók túltöltésére szigorú szabályokat szabnak a fogyasztóvédelmi szervezetek, de így is nagy a differenciál a zacskóban lévő levegő-csipszarányt tekintve.

Kiderült, mennyi levegő van a legismertebb csipszek zacskójában (via) - nézd meg, melyik tasak kibontásakor leszel legkevésbé szomorú:

Kiderült, hogy a csipszekben átlagosan 43% nitrogén található. A Pringles viszont az abszolút győztes. Igaz, hogy drágább, de miután leveszed a kupakot, nem kell keresgélned a chipset benne, hiszen színültig van töltve katonás rendben sorakozó falatokkal.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Egészséges éttermet nyitott a McDonald's - leáldozott a bő olajban sült trashfoodnak?

via

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili