Elő a lekvárokkal!

A kamrám tele van különféle lekváros csuprokkal, mégis nagyon ritka, hogy megbontok egyet - ha mégis megkívánom, maximum egyszer kenek belőle a kalácsra, aztán rá is unok.

Fűszeres szilvalekvár recept

Hogy ennek a pazarlásnak véget vessek, eldöntöttem, hogy szépen sorban felbontom őket, és olyan ételeket fogok készíteni, melyekhez lekvár kell - így végre nem érlelem őket tovább a polcon, mindenki jól jár.

Ha ti is hasonló cipőben jártok, mutatunk néhány receptet, amihez alapkövetelmény a lekvár!

Baracklekvár

Ez a leghagyományosabb íz, főként palacsintába tesszük, diós- vagy grízes tésztára szórjuk, illetve ez kerül a legtöbb sütibe is. Ez a csodás naplementeszínű lekvár a nyarat csempészi a konyhánkba, na meg egy jó adag nosztalgiát. A mai napig bennem él az a csodás illat, ami nagymamám konyhájában terjengett, amikor a töménytelen mennyiségű lekvárt tette el télire. Ha ti is nosztalgiáznátok egy kicsit, nézzétek meg, mi mit ajánlanánk hozzá.

Ezeket olvastad már?

Eperlekvár

Ez az egyik kedvencem, persze ebből pont nem sorakozik annyi a polcomon. Soha nem értettem, hogy a családom miért nem készít belőle, pedig úgy szeretem. Az egyik lehetséges magyarázat az lehet, hogy picit borsos az ára, esetleg az, hogy kiskoromban egyik nyáron fogtam magam, és letéptem az eprünk összes virágát a kertben, meglepve vele anyukámat, így abban az évben nemigen volt termésünk - a lényeg, hogy családunk sajnos sosem főz eperlekvárt. A pontos ok rejtve marad előttem, de aki van olyan szerencsés, hogy árválkodik nála egy-két üveggel, annak álljon itt néhány remek recept!

Ezeket olvastad már?

Szilvalekvár

Igen közkedvelt hazánkban, a legtöbb háztartásban megtalálható, nem is drága. Ami - a gyümölcsöt és a belőle főzött lekvárt is - izgalmassá teszi az az, hogy nem csak édes sütikhez, de húsokhoz is kiválóan illik. A lekvárt egy kevés fűszerrel, például fahéjjal felturbózva gazdagíthatjuk, és adhatjuk például vad húsokhoz, de ha maradnánk az édességek mezején, passzintsunk hozzá mákot vagy diót.

Ezeket olvastad már?

További lekváros recepteket, itt találsz!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Karamellás-csokis fudge

Ínycsiklandozó falatok az ünnepi asztalra! Egy igazán ízletes desszert, amit könnyedén el lehet készíteni, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését! A krémes tejkaramell tökéletes ...

Kolbászos sajtfánk

Egy kis gyors sós harapnivaló, esetleg vendégváró, ha nem akarunk hosszasan pogácsát keleszteni, dagasztani. Nagyon finom puha, még másnap is. Kolbász nélkül is elkészíthető, sonkával ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...