Elő a lekvárokkal!

A kamrám tele van különféle lekváros csuprokkal, mégis nagyon ritka, hogy megbontok egyet - ha mégis megkívánom, maximum egyszer kenek belőle a kalácsra, aztán rá is unok.

Fűszeres szilvalekvár recept

Hogy ennek a pazarlásnak véget vessek, eldöntöttem, hogy szépen sorban felbontom őket, és olyan ételeket fogok készíteni, melyekhez lekvár kell - így végre nem érlelem őket tovább a polcon, mindenki jól jár.

Ha ti is hasonló cipőben jártok, mutatunk néhány receptet, amihez alapkövetelmény a lekvár!

Baracklekvár

Ez a leghagyományosabb íz, főként palacsintába tesszük, diós- vagy grízes tésztára szórjuk, illetve ez kerül a legtöbb sütibe is. Ez a csodás naplementeszínű lekvár a nyarat csempészi a konyhánkba, na meg egy jó adag nosztalgiát. A mai napig bennem él az a csodás illat, ami nagymamám konyhájában terjengett, amikor a töménytelen mennyiségű lekvárt tette el télire. Ha ti is nosztalgiáznátok egy kicsit, nézzétek meg, mi mit ajánlanánk hozzá.

Ezeket olvastad már?

Eperlekvár

Ez az egyik kedvencem, persze ebből pont nem sorakozik annyi a polcomon. Soha nem értettem, hogy a családom miért nem készít belőle, pedig úgy szeretem. Az egyik lehetséges magyarázat az lehet, hogy picit borsos az ára, esetleg az, hogy kiskoromban egyik nyáron fogtam magam, és letéptem az eprünk összes virágát a kertben, meglepve vele anyukámat, így abban az évben nemigen volt termésünk - a lényeg, hogy családunk sajnos sosem főz eperlekvárt. A pontos ok rejtve marad előttem, de aki van olyan szerencsés, hogy árválkodik nála egy-két üveggel, annak álljon itt néhány remek recept!

Ezeket olvastad már?

Szilvalekvár

Igen közkedvelt hazánkban, a legtöbb háztartásban megtalálható, nem is drága. Ami - a gyümölcsöt és a belőle főzött lekvárt is - izgalmassá teszi az az, hogy nem csak édes sütikhez, de húsokhoz is kiválóan illik. A lekvárt egy kevés fűszerrel, például fahéjjal felturbózva gazdagíthatjuk, és adhatjuk például vad húsokhoz, de ha maradnánk az édességek mezején, passzintsunk hozzá mákot vagy diót.

Ezeket olvastad már?

További lekváros recepteket, itt találsz!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha sérülést szereznél

Talán a konyhában a legkönnyebb balesetet szenvedni, hiszen ott a rengeteg éles kés, olló, reszelő, tűz, gőz, sercegő olaj, és még sorolhatnánk. Ha már megtörtént a baj, nem marad más hátra, minthogy kezeljük a sérülést, érdemes tehát néhány dolgot mindig a főzőhelységben tartani, hogy rögtön lekezelhessük a sebeinket. (X)

Nosalty

További cikkek