Elő a lekvárokkal!

A kamrám tele van különféle lekváros csuprokkal, mégis nagyon ritka, hogy megbontok egyet - ha mégis megkívánom, maximum egyszer kenek belőle a kalácsra, aztán rá is unok.

Fűszeres szilvalekvár recept

Hogy ennek a pazarlásnak véget vessek, eldöntöttem, hogy szépen sorban felbontom őket, és olyan ételeket fogok készíteni, melyekhez lekvár kell - így végre nem érlelem őket tovább a polcon, mindenki jól jár.

Ha ti is hasonló cipőben jártok, mutatunk néhány receptet, amihez alapkövetelmény a lekvár!

Baracklekvár

Ez a leghagyományosabb íz, főként palacsintába tesszük, diós- vagy grízes tésztára szórjuk, illetve ez kerül a legtöbb sütibe is. Ez a csodás naplementeszínű lekvár a nyarat csempészi a konyhánkba, na meg egy jó adag nosztalgiát. A mai napig bennem él az a csodás illat, ami nagymamám konyhájában terjengett, amikor a töménytelen mennyiségű lekvárt tette el télire. Ha ti is nosztalgiáznátok egy kicsit, nézzétek meg, mi mit ajánlanánk hozzá.

Ezeket olvastad már?

Eperlekvár

Ez az egyik kedvencem, persze ebből pont nem sorakozik annyi a polcomon. Soha nem értettem, hogy a családom miért nem készít belőle, pedig úgy szeretem. Az egyik lehetséges magyarázat az lehet, hogy picit borsos az ára, esetleg az, hogy kiskoromban egyik nyáron fogtam magam, és letéptem az eprünk összes virágát a kertben, meglepve vele anyukámat, így abban az évben nemigen volt termésünk - a lényeg, hogy családunk sajnos sosem főz eperlekvárt. A pontos ok rejtve marad előttem, de aki van olyan szerencsés, hogy árválkodik nála egy-két üveggel, annak álljon itt néhány remek recept!

Ezeket olvastad már?

Szilvalekvár

Igen közkedvelt hazánkban, a legtöbb háztartásban megtalálható, nem is drága. Ami - a gyümölcsöt és a belőle főzött lekvárt is - izgalmassá teszi az az, hogy nem csak édes sütikhez, de húsokhoz is kiválóan illik. A lekvárt egy kevés fűszerrel, például fahéjjal felturbózva gazdagíthatjuk, és adhatjuk például vad húsokhoz, de ha maradnánk az édességek mezején, passzintsunk hozzá mákot vagy diót.

Ezeket olvastad már?

További lekváros recepteket, itt találsz!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?