Életed legjobb sajtos melegszendvicse

Receptet írni egy sajtos melegszendvicshez, hát mi ebben a nagy tudomány? Igazából nem is olyan egyszerű, mint gondolnád!

A séf című film óta meredeken ível felfelé a grilled cheese, avagy a sajtos melegszendvics karrierje. Nem csoda, hiszen úgy sikerült tálalniuk ezt az egyébként végtelenül egyszerű ételt, hogy az ember nyála csöpögni kezd, mire végigfutnak a jelent képkockái. Ide kattintva tudja megnézni az, akinek nincs meg, hogy miről beszélek.

Nos igen, az olvadó sajt látványa valami olyan reflexet indít be, hogy jó ideig nem is tudunk másra gondolni, csak arra, hogy KELL, és ha lehet, most azonnal! Hiába tűnik az egész pofonegyszerűek, ahhoz, hogy valóban olyan élményben legyen részünk, mint amit elvárunk, oda kell figyelni a részletekre.

Grilled cheese szendvics recept - Kattints!

A kenyér

Fontos a méret, de még mennyire. Ha túl vastag szeletet vágsz, akkor nem fog kellőképpen átmelegedni,, így megolvadni sem a sajt. Célszerű olyan kenyeret választanod, amely nem annyira levegős, mert a lyukakon kifolyhat a sajt, az pedig vétek lenne. Az se baj, ha kicsit szikkadt a kenyered, sőt! A szeletek mindkét oldalát tisztességgel vajazd meg. Ha esetleg elfelejtetted volna kivenni a hűtőből a vajat, akkor használhatsz olvasztottat is, ekkor viszont ügyelj rá, hogy ne áztasd el a kenyeret.

A sajt

Nem, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sajtot használsz hozzá. Fontos, hogy jól olvadjon, így az olyanokat, mint a friss kecskesajt vagy a kéksajt, jobb ha másra tartogatod. Válassz helyette inkább cheddar, comté vagy gruyère sajtot. Ezeket persze kombinálhatod is. Ahogy a kenyérnél, úgy a sajtnál is fontos, hogy ne legyen túl vastag a szelet, mert mire megolvadna, addigra megég a kenyér. Ha mégis extra sajtosra szeretnéd, akkor reszeld le, és úgy tedd a kenyérre.

Grilled cheese szendvics recept - Kattints!

Az elkészítés

Kezdésnek a kenyérszeletek mindkét oldalát vajazd meg. A tűzhelyet állítsd közepes fokozatra, és hevíts fel rajta egy serpenyőt. Tudom, hogy szeretnéd, ha minél hamarabb kész lenne, de ha nagy lángon csinálod, akkor hamar megég a vaj, és nem olvad meg eléggé a sajt, úgyhogy türelem! A legszerencsésebb, ha tapadásmentes serpenyőt használsz, így az esetlegesen kifolyó sajtot könnyen fel tudod majd szedni az aljáról. Dobj egy darabka vajat a forró edénybe, majd tedd bele a kenyérszeleteket. Pirítsd 2 percig, majd fordítsd meg az egyiket, tedd rá a sajtot, és helyezd rá úgy a másik szelet kenyeret, hogy a pirított fele legyen lefelé, tehát ez kerül rá a sajtra. Finoman nyomd le a szendvicset egy lapos szűrőlapáttal. Süsd másfél percig, majd fordítsd meg, újra nyomd le finoman, és süsd újabb másfél percig. Ha kész, azonnal tálald - addig, amíg folyós benne a sajt!

Zene szendvicsezéshez:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.