Hogyan hat az élelmiszerárakra a háború?

Ellátási zavarokat nem, de drágulást okozhat az élelmiszerpiacon a szomszédban zajló háború.

Közvetlenül egyelőre nem gyakorol komoly hatást az orosz-ukrán háború a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari piacra, közvetetten azonban tovább növelheti az élelmiszerárakat – állapították meg az OTP Agrár szakértői.

Hogyan hat az élelmiszerárakra a háború?

A problémát az okozhatja, hogy Ukrajna nemcsak a világ vezető napraforgóolaj-exportőre, hanem a búza, az árpa, a repce és a kukorica esetében is a világ öt legnagyobb exportőre között van.

Európai Uniós viszonylatban is igen komoly szerepe van Ukrajnának, hiszen az EU negyedik legnagyobb külső élelmiszer-beszállítója, és gabona- és növényi olajimportjának mintegy negyedét biztosítja az uniónak, beleértve a kukoricának csaknem felét.

Globális problémát okozhat

Amennyiben elhúzódik a konfliktus, az nemcsak a helyi élelmiszer-termelésre lesz hatással, de a globális kereskedelmet is negatívan érintené a kieső kínálat miatt, és világszerte növelhetné az élelmiszerárakat

Ha egy kicsit elmerülünk a világ legfontosabb alapvető élelmiszereinek piacain, nemzetközi adatokból is látható, hogy búzából például a konfliktussal érintett országok közül Oroszország a 3-ik legnagyobb termelő, Ukrajna pedig a 9-ik. A kukoricatermesztésben Ukrajna a 6-ik és Oroszország a 10-ik.

Bár világszinten nem ezek a legfontosabb termesztett növények (hanem a rizs és a cukornád), de a nyugati világban mégis a búza és a kukorica a meghatározó.

Európában főleg a gabona, tehát a kenyér, péksütemény, tészták, kekszek, italok, míg Észak-Amerikában (különösen Mexikóban) pedig a kukorica (lepények, popcorn, cereáliák, italok).

Az OTP Agrár szakértői szerint összességében a háború megzavarhatja az élelmiszertermelést és az élelmiszer-kereskedelmet a régióban, egyes létfontosságú áruk (búza, napraforgó) globális készleteinek szűkülését eredményezheti, ezen kívül tovább súlyosbíthatja a globális élelmiszer-inflációt, és az állattartók helyzetét is tovább ronthatja, ha tartósan magas világpiaci árakat eredményez a háború.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

Párizsi, panko, sörtészta – Útmutató az 5 leggyakoribb panírfajtához

Magyarként az ember előszeretettel ránt ki mindent, tulajdonképpen bármit: a panírozás így viszonylag nagy részét teszi ki a konyhában töltött életünknek. Nem árt hát, ha felsőfokon végezzük a különböző húsok, halak és zöldségek bundázását – remélhetőleg a most következő útmutató az összes bennünk maradt kétséget és megválaszolatlan kérdést elűzi majd. Lássuk az 5 leggyakrabban használt panírozási technika minden csínját-bínját.

Lakos Benedek

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.