Kiderült, miért nem lehet olcsón magyar élelmiszereket vásárolni

Két szakértő elárulta az igazságot a hazai élelmiszer-termelés és élelmiszeripar versenyképességéről.

Elég negatív hírek érkeztek a hazai magyar élelmiszer-termelés és élelmiszeriparral kapcsolatosan. Úgy tűnik, hogy még sokáig nem tudunk majd olcsón magyar termékeket beszerezni. A probléma okáról Némethné Dr. Pál Katalint, a GKI Gazdaságkutató agrárkutatási vezetőjét kérdezte 24.hu.

Nem fejlesztenek a magyar gazdák

Az agrárkutatási vezető szerint az itthon előállított termékek a rövidebb szállítási útvonal miatt frissen, esetleg tartósítás nélkül juthatnának el a boltokba, ami versenyelőnynek számít.

Ám, az egyéb költségeket egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ahhoz azonban, hogy a vásárlók elégedettek legyenek az árakkal, a magyar paradicsomnak olcsóbbnak kellene lennie a spanyolnál. De, ha egy hazai gazda ezt nem tudja megtenni, akkor nem lehet tőle elvárni, hogy drágán termeljen – írja a Pénzcentrum a 24.hu cikke alapján. 

Nagyon fontos lenne, hogy a magyar termelők megtalálják a módját, miként tudnának olcsóbban és gazdaságosabban termelni.

Ha utóbbi nem lehetséges, akkor azt kellene megtalálniuk, hogy mi mást lehet olcsóbban és gazdaságosabban előállítani.

Az agrárkutatási vezető szerint a nem megfelelő versenyképesség oka az, hogy a magyar gazdák egyszerűen nem fejlesztenek, hiszen így is jelentős támogatáshoz tudnak jutni. „Az pedig csak hab a tortán, hogy mostanra hiába nőttek jelentősen a termelői árak (gerjesztve az inflációt), ha közben a termelői költségek (például a műtrágya, a gázolaj és a földgáz) ennél ütemesebben emelkedtek, és a tőzsdéhez igazodó felvásárlási árak nem nőttek arányosan" – tette hozzá a Némethné Dr. Pál Katalin.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkárhelyettese, Máhr András is hasonló véleményem van a magyar termelők versenyképességét illetően. A szakértő szerint a problémát az is okozza, hogy a hazai mezőgazdaságban nem a hatékonyság és a versenyképesség a fő szempont, hanem „mindenféle politikai ötletek”.

Forrásaink voltak.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek