El kell adományozni a megmaradt élelmiszereket

Franciaországban a nyakukon maradt élelmiszert ezentúl nem dobhatják ki a szupermarketek, hanem segélyszervezeteknek kell átadniuk.

A közelmúltban javaslatot tettek a francia nemzetgyűlésen, ahol egyhangúan megszavazták, hogy a nagyobb szupermarketekben el kell adományozni azokat az élelmiszereket melyeknek pár napon belül lejár a szavatosságuk. A mindennapjaink.hu szerint szerződésekkel fogják kötelezni az üzleteket és ha elmulasztják, büntetés a következmény. Ez a rendszer jogilag is véget vet annak, hogy temérdektelen mennyiségű ételt pusztítsanak el feleslegesen.

Körülbelül 7,1 millió tonna élelmiszert dobnak ki Franciaországban minden évben.

Az élelmiszer-hulladék egyre egyre sürgetőbb probléma. Az új francia törvény meghatározó példa az Európai Unió, más nemzetek a világ többi része számára is.

A törvényjavaslat várhatóan hatályba lép, miután szavazott a szenátus (a parlament felsőháza) január 13-án.

A nagykereskedők tehát a jövőben nem semmisíthetik meg az eladatlan élelmiszereket, hanem vagy újra kell hasznosítaniuk, vagy jótékony célra kell felajánlaniuk. Ez vonatkozik a kiskereskedőkre is.A 400 négyzetméteresnél nagyobb szupermarketeknek kötelezővé teszik a jótékonykodást.

Az eladatlan árut megfelelő szervezetek veszik át, és osztják szét.

Az intézkedés a pazarlás minden formájára vonatkozik. Azokat az élelmiszereket, amelyek emberi fogyasztásra már nem alkalmasak, takarmányként vagy komposztként kell újrahasznosítani.

Ez is érdekelhet!

Hívj meg egy migránst ebédre, adj helyet egy idegennek az ünnepi asztalodnál!

(via mindennapjaink.hu)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?