Gyerekkoromban az ünnepi alkalmak állandó szereplője volt a huszárcsók, amit nagymamám sokszor kétszer kellett, hogy süssön, olyan gyorsan elfogyott. A lekváros közepű, darált dióban megforgatott, omlós kekszekért érthető módon könnyű rajongani, ráadásul gyorsan elkészülnek, így akár egy borongós hétvégét is bearanyozhatunk vele.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Ki/NM/gFfEYewBhA5Zd9x5uuYrU78VzbRi7tjZKjXybMxX.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=961cee2dc1b4844b54c0fff471e6ec8a)
Lássuk lépésről lépésre, alapanyagról elkészítés felé haladva, hogyan lesz tökéletes a huszárcsókod!
Hozzávalók:
- 200 g margarin (vagy vaj)
- 100 g porcukor
- 1 db vanília
- 2 db tojássárgája
- 1 citromból nyert citromhéj
- 0.5 citromból nyert citromlé
- 300 g finomliszt
- 1 db tojásfehérje
- 50 g dió (darált, akár cukrozott)
- 100 g sárgabaracklekvár (sűrűbb fajta)
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/0i/Bo/ZV8CqV45N1U1yNOHEQfkNwpdnF4UcEtJv9wJdjiO.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=ab28db077b14cb882b87d135c35bd9fa)
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű margarint vagy vajat fehéredésig habosítjuk a cukorral és a vanília kikapart magjaival.
Amikor már világosabb és habos, hozzáadjuk a tojássárgákat, belereszeljük egy citrom héját (vagy akár narancsot is használhatunk), és alaposan elkeverjük.
Hozzáadjuk a lisztet, és egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztából aztán kb. gesztenye méretű golyókat gyúrunk – ebből a mennyiségből 24-30 golyó jön ki.
A golyókat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, úgy, hogy egy centi legalább legyen köztük. A golyók közepét a hüvelykujjunkkal benyomjuk – ebbe a mélyedésbe jön majd a lekvár.
A mélyített közepű tésztagolyókat lekenjük tojásfehérjével, majd a tojásos oldalukat belenyomjuk a darált dióba.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük őket, akkor jó, ha szép halvány aranybarnák.
A kekszeket hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd baracklekvárt kanalazunk a közepükbe. Azonnal is fogyaszthatjuk, de érdemes egy éjszakát pihentetni, hogy a lekvár felszíne kicsit megszáradjon.
Ha nem esszük meg mind azonnal, tegyük jól záródó dobozba, és tároljuk hűvös helyen (pl. kamrában), így akár hetekig is elállnak.
A Huszárcsók teljes receptjét itt találod. Dobd össze ezt a gyors desszertet, és küldd tovább azoknak, akik szeretik!
Fotók és recept: Rosanics Petra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a fogásokat is készítsd el: