Meglepő: már ebben az országban is imádják a kürtőskalácsot - mi a baj ezzel?

Sorra nyílnak a kürtőskalácsozók világszerte. A hungarikum most Indiát hódította meg. Tény, hogy az ott kapható változatok eléggé elrugaszkodnak a hagyományostól.

A kürtőskalácsot 2015-ben választották hungarikumnak, bár az erdélyi, szekély és magyar hagyományokkal is rendelkező édességet más nemzetek, például a románok vagy a csehek is a magukénak vallják. Ebbe a vitába most nem kívánunk rendet tenni, maradjunk annyiban, hogy a kürtőskalács népszerű a magyarok és a turisták körében is, olyannyira, hogy más országokba is sorra nyitnak a kürtőskalácsozók.

Indiában is terjednek a hungarikumot népszerűsítő boltok, igaz a kürtőskalácsokat egy kicsit más köntösben, mondhatni újragondolva árulják a vásárlóknak. Néhány hete például a hétmilliós Csennai városában nyitott egy Kurtos névre keresztelt kürtősöző, amitSaira and Mohammed Shafi üzemeltet. 11-féle kürtőskalácsot árulnak, salátában, édesen és sósan is adják őket.

Saira egy budapesti utazás után döntött úgy, hogy kürtőskalácsozót nyit. Beszámolója sokat elárul arról, hogy itthon is mennyire elrugaszkodtak egyes árusok a hagyományos kürtőskalács-készítéstől:

„Budapesten próbáltam ki a kürtőskalácsot. Különösen tetszett az, amelyik csokoládéval volt töltve. Soha nem próbáltam még hasonlót korábban” - mesélte a nő, akit a csokival töltött kürtőskalács megkóstolása egyenesen a saját bolt nyitásáig repített. Két évbe tellett, mire elsajátította a készítési folyamatokat. Még egy híres séffel is összeállt, akivel közel 172-féle ízesítésű kürtőskalácsot próbáltak ki, mindenféle indiai fűszerezéssel is, a lényeg, hogy töltött legyen. Mint például ez a változat:

De nem Csennai az első indiai város, ahol a töltött kürtőskalácsok hódítanak. Létezik már egy franchise is, Kurtosh néven, amely több indiai városban megtalálható.

A kürtőskalács az elmúlt években több országban megjelent.Tajvantól Ausztrálián át Peruig és Kanadáig. Az Egyesült Államokban főleg fagylalttal hódít, Torontóban pedig a 88 éves Éva nagyinak köszönhetően vált népszerűvé az édes finomságokkal megpakolt hungarikum. A nagy népszerűséggel nem is lenne baj, ha a külföldön élőkkel megismertetnék a spenóttal, csirkével, curryvel és más nyalánkságokkal töltött kürtőskalácsok mellett a hagyományos változatot is, ami legalább annyira finom, mint az újragondoltak. Mit gondoltok?

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via The Hindu

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 szemkápráztató szobanövény, ami hipp-hopp hatalmasra nő

Nem kell profinak lenned a kertészkedésben, és nem kell díjnyertes szobanövény-kollekcióval rendelkezned ahhoz, hogy életben tudd tartani a növényeidet. Szerencsére számos olyan fajta létezik, amely nem igényel szigorú gondozási tervet. Sőt, egy kis odafigyelés is elegendő nekik, hogy hipp-hopp megnőjenek!