Durumbúza - ez kell nekem!

Kuszkusz, bulgur, durumliszt és -tészta: mind-mind egy különleges, ún. durumbúzából készülő élelmiszerek. Lássuk, miért jó nekünk, ha őket választjuk!

A durumbúza vagy más nevén kemény(szemű) búza is a közönséges búzához hasonló gabonaféle. E két búzafajta energia- és tápanyagtartalma közel azonos, bár a durumbúza fehérjetartalma valamivel magasabb, emiatt „rugalmasabbak” a belőle készült tészták, és ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy az igazi olasz tészták kedvelt alapanyaga. Szép sárga színét a benne lévő béta-karotinnak köszönheti. A kemény búzából készült tészta tojás hozzáadása nélkül is megállja a helyét, emiatt jól beilleszthető a koleszterinszegény étrendbe.

Tabbouleh citromos csirkével recept

A kemény búza és a hagyományos búza közötti fontos különbség a bennük található szénhidrát (keményítő) eltérő kémiai összetétele: a hagyományos búzában található keményítőfajtát gyorsan, míg a durumbúzában találhatót lassabban, nehezebben tudjuk lebontani, így ez utóbbinak a fogyasztása lassabban emeli a vércukorszintünket. E tulajdonsága miatt ajánlott a – mérsékelt – fogyasztása fogyókúrázóknak illetve cukorbetegeknek, de javasolt sportolóknak is, vagy akár csak azért, mert szeretnénk vigyázni az egészségünkre.

Akinek figyelnie kell étrendjében a magas rosttartalomra, a teljes őrlésű változatokat részesítse előnyben, ide tartozik a bulgur is. Fontos tudni, hogy a durumbúza is tartalmaz glutént, tehát cöliákiásoknak tilos a fogyasztása!

Hogyan érdemes megismerkedni vele?

  • Száraztészta durumlisztből: nem kell ahhoz speciális boltokba járni, hogy durum száraztésztát vásároljunk, az üzletekben kapható „nem-tojásos” száraztészták nagy része 100% durumlisztből készül.
  • Teljes őrlésű száraztészta durumlisztből: kétszer annyi rostot tartalmaz, mint a hagyományos száraztészta, és bár színben eltér hagyományos testvérétől, ízre ugyanolyan finom.
  • Durum simaliszt: kapható ma már nem csak a bio- vagy egészségboltokban, hanem a nagyobb üzletekben is - keressük a „durum” feliratot a csomagoláson. Teljes egészében kiválthatjuk vele a hagyományos finomlisztet levesbetétek, galuska, palacsinta készítésekor. Süteményekhez és kelt tésztákhoz is felhasználhatjuk, de eltérő szerkezete miatt másként is viselkedhet a tészta, így megszokott receptjeinkben először csak a liszt harmadát váltsuk ki durumliszttel, ha pedig beválik, fokozatosan növelhetjük az arányát.
  • Teljes őrlésű durumliszt: ugyanúgy használhatjuk, mint a többi teljes őrlésű gabonából készülő lisztet, például kenyerekhez, péksüteményekhez. 100%-ban ne használjuk, túl nehéz lesz a belőle készült tészta.
  • Kuszkusz: durum búzadarából készülő „tésztaféle”, amit aztán lisztben forgatnak meg. Többféle elkészítési módja ismert. Az egyik, hogy felöntjük másfél vagy kétszeres térfogatú forró (sós) vízzel, és amikor megdagadt, hozzákeverjük a zsiradékot. Készíthetjük úgy is, mint a párolt rizst - átfuttatjuk az olajon, majd felöntjük forró vízzel. Mind a kuszkusz, mind a sorban utána következő bulgur igen nagy értéke, hogy gyorsan elkészül! Fogyaszthatjuk köretként, használhatjuk töltött vagy rakott ételekbe, saláták részeként, de nem megvetendő édesen sem.
  • Bulgur: durum búzatöret vagy török rizs. A kuszkuszhoz képest jóval több rostanyagot tartalmaz, elkészítése és felhasználása megegyezik a kuszkuszéval. Megtévesztésig hasonlít a rizshez, így a megszokott rizses ételeinkbe (rizibizi, kukoricás rizs, tejberizs) használhatjuk rizs helyett.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?