A diétázók egyik kedvenc helyettesítője nem is olyan egészséges

A puffasztott rizsszeleteket alapvetően egészséges nassolnivalóként, illetve diétás kenyérhelyettesítőként tartjuk számon. De ha nem figyelünk oda arra, hogy a megfelelő típust válasszuk, akkor a saját csapdánkba eshetünk.

A rizskekszek és puffasztott rizsek egészségesnek tűnhetnek, hiszen rövid az összetevőik listája és a kalóriatartalmuk is alacsony. Fiona Tuck táplálkozási szakértő viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeket az élelmiszereket nagymértékben feldolgozzák, és márkától függően számos ízesítőszert, tartósítószert, valamint sok sót és cukrot is tartalmazhatnak. És ez csak a jéghegy csúcsa!

A diétázók egyik kedvenc helyettesítője nem is olyan egészséges

Nem biztos, hogy diétás

Jó tudni, hogy a legtöbb puffasztott rizskeksz fehér rizsből készül, aminek a külső rétegeit – a héjat, a korpát, illetve a csírát – eltávolítják, így sok tápanyagtól és rosttól fosztják meg az alapanyagot. Így a fehér rizst finomított, magas GI-értékű szénhidrátnak tekintik a barna és vörös rizshez képest.

Egy másik érv, ami ez ellen a rágcsálnivaló ellen szól, az az alacsony tápanyagtartalma. Kristen Scott egészségügyi coach szerint szabotálhatjuk a fogyást, ha más, egészséges nassolnivalók – például zöldséghasábok – helyett mindig a rizskekszek után nyúlunk.

Ezek ugyanis kvázi finomított szénhidrátok, amelyeket gyorsan megemészt és cukorrá alakít a szervezetünk, nem is beszélve a sóról és a mesterséges ízesítőkről.

Ezeknek köszönhetően, ha éhgyomorra fogyasztunk ilyesmi, akkor ugrásszerűen megnőhet a vércukorszintünk, így még többre vágyunk majd belőle – ami szintén nem éppen előnyös, ha fogyni szeretnénk.

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Mindez nem jelenti azt, hogy az összes puffasztott rizstermék egészségtelen lenne, találhatunk a boltok polcain olyan verziókat, amelyeket kifejezetten előnyös fogyasztani. Ilyenek például a teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó fajták, szemben a fehér rizsből készültekkel. A nátriumbevitel miatt kerüljük a magas sótartalmúakat, ügyeljünk arra, hogy 100 grammonként kevesebb, mint 120 mg nátrium legyen a termékben! Szintén jó, ha natúr típust választunk, amiben nincsenek felesleges adalékanyagok, mesterséges tartósítószerek, aromák és cukrok.

Ha ezekre odafigyelünk, akkor biztosan lehetünk abban, hogy egy diétás nassolnivaló elfogyasztásával nem a saját egészségünk ellen dolgozunk!

Forrásunk volt.


Még néhány életmódcikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...