A diétázók egyik kedvenc helyettesítője nem is olyan egészséges

A puffasztott rizsszeleteket alapvetően egészséges nassolnivalóként, illetve diétás kenyérhelyettesítőként tartjuk számon. De ha nem figyelünk oda arra, hogy a megfelelő típust válasszuk, akkor a saját csapdánkba eshetünk.

A rizskekszek és puffasztott rizsek egészségesnek tűnhetnek, hiszen rövid az összetevőik listája és a kalóriatartalmuk is alacsony. Fiona Tuck táplálkozási szakértő viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeket az élelmiszereket nagymértékben feldolgozzák, és márkától függően számos ízesítőszert, tartósítószert, valamint sok sót és cukrot is tartalmazhatnak. És ez csak a jéghegy csúcsa!

A diétázók egyik kedvenc helyettesítője nem is olyan egészséges

Nem biztos, hogy diétás

Jó tudni, hogy a legtöbb puffasztott rizskeksz fehér rizsből készül, aminek a külső rétegeit – a héjat, a korpát, illetve a csírát – eltávolítják, így sok tápanyagtól és rosttól fosztják meg az alapanyagot. Így a fehér rizst finomított, magas GI-értékű szénhidrátnak tekintik a barna és vörös rizshez képest.

Egy másik érv, ami ez ellen a rágcsálnivaló ellen szól, az az alacsony tápanyagtartalma. Kristen Scott egészségügyi coach szerint szabotálhatjuk a fogyást, ha más, egészséges nassolnivalók – például zöldséghasábok – helyett mindig a rizskekszek után nyúlunk.

Ezek ugyanis kvázi finomított szénhidrátok, amelyeket gyorsan megemészt és cukorrá alakít a szervezetünk, nem is beszélve a sóról és a mesterséges ízesítőkről.

Ezeknek köszönhetően, ha éhgyomorra fogyasztunk ilyesmi, akkor ugrásszerűen megnőhet a vércukorszintünk, így még többre vágyunk majd belőle – ami szintén nem éppen előnyös, ha fogyni szeretnénk.

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Mindez nem jelenti azt, hogy az összes puffasztott rizstermék egészségtelen lenne, találhatunk a boltok polcain olyan verziókat, amelyeket kifejezetten előnyös fogyasztani. Ilyenek például a teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó fajták, szemben a fehér rizsből készültekkel. A nátriumbevitel miatt kerüljük a magas sótartalmúakat, ügyeljünk arra, hogy 100 grammonként kevesebb, mint 120 mg nátrium legyen a termékben! Szintén jó, ha natúr típust választunk, amiben nincsenek felesleges adalékanyagok, mesterséges tartósítószerek, aromák és cukrok.

Ha ezekre odafigyelünk, akkor biztosan lehetünk abban, hogy egy diétás nassolnivaló elfogyasztásával nem a saját egészségünk ellen dolgozunk!

Forrásunk volt.


Még néhány életmódcikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...