A diétázók egyik kedvenc helyettesítője nem is olyan egészséges

A puffasztott rizsszeleteket alapvetően egészséges nassolnivalóként, illetve diétás kenyérhelyettesítőként tartjuk számon. De ha nem figyelünk oda arra, hogy a megfelelő típust válasszuk, akkor a saját csapdánkba eshetünk.

A rizskekszek és puffasztott rizsek egészségesnek tűnhetnek, hiszen rövid az összetevőik listája és a kalóriatartalmuk is alacsony. Fiona Tuck táplálkozási szakértő viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeket az élelmiszereket nagymértékben feldolgozzák, és márkától függően számos ízesítőszert, tartósítószert, valamint sok sót és cukrot is tartalmazhatnak. És ez csak a jéghegy csúcsa!

A diétázók egyik kedvenc helyettesítője nem is olyan egészséges

Nem biztos, hogy diétás

Jó tudni, hogy a legtöbb puffasztott rizskeksz fehér rizsből készül, aminek a külső rétegeit – a héjat, a korpát, illetve a csírát – eltávolítják, így sok tápanyagtól és rosttól fosztják meg az alapanyagot. Így a fehér rizst finomított, magas GI-értékű szénhidrátnak tekintik a barna és vörös rizshez képest.

Egy másik érv, ami ez ellen a rágcsálnivaló ellen szól, az az alacsony tápanyagtartalma. Kristen Scott egészségügyi coach szerint szabotálhatjuk a fogyást, ha más, egészséges nassolnivalók – például zöldséghasábok – helyett mindig a rizskekszek után nyúlunk.

Ezek ugyanis kvázi finomított szénhidrátok, amelyeket gyorsan megemészt és cukorrá alakít a szervezetünk, nem is beszélve a sóról és a mesterséges ízesítőkről.

Ezeknek köszönhetően, ha éhgyomorra fogyasztunk ilyesmi, akkor ugrásszerűen megnőhet a vércukorszintünk, így még többre vágyunk majd belőle – ami szintén nem éppen előnyös, ha fogyni szeretnénk.

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Mindez nem jelenti azt, hogy az összes puffasztott rizstermék egészségtelen lenne, találhatunk a boltok polcain olyan verziókat, amelyeket kifejezetten előnyös fogyasztani. Ilyenek például a teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó fajták, szemben a fehér rizsből készültekkel. A nátriumbevitel miatt kerüljük a magas sótartalmúakat, ügyeljünk arra, hogy 100 grammonként kevesebb, mint 120 mg nátrium legyen a termékben! Szintén jó, ha natúr típust választunk, amiben nincsenek felesleges adalékanyagok, mesterséges tartósítószerek, aromák és cukrok.

Ha ezekre odafigyelünk, akkor biztosan lehetünk abban, hogy egy diétás nassolnivaló elfogyasztásával nem a saját egészségünk ellen dolgozunk!

Forrásunk volt.


Még néhány életmódcikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...