A Harvard Egyetem fél kanál olívaolajat javasol a demencia ellen

A demencia ellen egyelőre nincsen gyógyszer, azonban sokat tehetünk étkezésünkkel a megelőzése érdekében.

Mint kiderült a Science Alert cikkéből már napi fél evőkanál olívaolaj is rengeteg egészségügyi előnnyel jár. Egy tanulmány szerint akár a demencia elleni harcban is segíthet.

Az olívaolajban megtalálhatóak a polifenolok, melyeket többféle pozitív egészségügyi hatással is kapcsolatba hoztak már, így akár a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a kognitív zavarok csökkent kockázatával is. Mi több, a polifenolok a bélflóra harmonikus működését is támogatják.

A Harvard Egyetem fél kanál olívaolajat javasol a demencia ellen

Anne-Julie Tessier, a Harvard Egyetem dietetikusa és munkatársai közel 100 ezer ember adatait vetették össze, és megállapították, hogy azoknál a felnőtteknél, akik rendszeresen fogyasztottak olívaolajat, 28 százalékkal kisebb volt a demenciával összefüggő halálozás valószínűsége

Az olívaolaj gyulladáscsökkentő és neuroprotektív hatást fejthet ki az egyszeresen telítetlen zsírsavak és más antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületek, például az E-vitamin és a polifenolok magas tartalma miatt

– magyarázták a kutatásban.

A demencia egyre nagyobb problémát jelent, jelenleg 55 millió ember küzd vele. Az orvostudomány még nem találta meg rá a gyógymódot, így kiemelten fontos odafigyelni a megelőzésére.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 pékség, ahova a kovászos kenyérért messziről visszajárnak a vendégek

Manapság nem akkora szenzáció a kovászos kenyér, viszont az (igazi) pékek a nagybetűs kovászos pékárukat ma már inkább vadkovászosnak nevezik. Ennek oka, hogy a nagyüzemi termelők is meglovagolták a kovászdivatot, és csak úgy ontják a kovászosnak nevezett termékeket, amelyek sokkal inkább élesztősek, és ami nagyobb baj, gyorskelesztettek, és csak egy kis minimális kovász lapul meg bennük mutatóban. A kategória elnevezésének szankcionálása már úton van a hírek szerint, addig is nyissuk jól ki a szemünket, hogy valódi kovászossal van-e dolgunk.