A cukkinit még savanyítani is lehet

Bár hihetetlenül hangzik, de akár tésztát is helyettesíthetünk vele. És persze savanyíthatjuk is. Az igazán változatosan elkészíthető cukkinival ismerkedünk.

A cukkini a tökfélék családjába tartozik. Zöld színű termés, amely tulajdonképpen gyümölcs, de mégis a zöldségek közé soroljuk. Akár 1 méteresre is megnő, de nagyon fiatalon szedik le, így a piacokon maximum 15-30 cm-es példányokkal találkozunk. Virágai – mind a hím és női is – ehetők, az olasz konyha előszeretettel használja őket félig nyílt állapotukban pl. ricottával töltve, palacsintatésztában vagy olajban hirtelen kisütve. Ha kertészkedünk, akkor azonban óvatosan a virágszedéssel, ugyanis a termés a női virágokból alakul ki, tehát figyeljünk, melyiket szedjük le.

Számos fajtája létezik, Magyarországon a legelterjedtebb a zöld fajta, bár ebből is létezik cirmos zöld, világos vagy sötét is. Ezek ízben nem térnek el egymástól. A mély sárga Goldrush cukkini nagyon dekoratív, és megtalálható fehér vagy szürke színben is, sőt, a hosszúkás termés se mindig jellemző, hiszen egy, már inkább tökre hasonlító, kerekded fajtát is ismerünk.

Felhasználását tekintve rendkívül változatos. Krémlevesekben minimális víz felhasználásával sokféleképpen fűszerezhető. Grillezhető, szépen karamellizálódik a felszíne, és gyorsan elkészül. A ratatouille, a francia lecsó nélkülözhetetlen hozzávalója. Savanyíthatjuk is, ahogy én tettem, így megmarad a ropogós állaga. Néhány fűszer, ecet, só és cukor, és télen is élvezhetjük ezt a nyári zöldséget.

Kínai savanyított cukkini recept

Talán a legizgalmasabb módja annak, hogy a cukkinit felhasználjuk, a cukkini tészta elkészítése. Itt egész egyszerűen arról van szó, hogy ezzel az alacsony kalória- és szénhidráttartalmú zöldséggel helyettesíteni tudjuk a spagettit. Ehhez egyszerűen csak egy nagy lukú reszelőn kell hosszában fektetve csíkokat gyalulni belőle, de akár egy díszítésre is alkalmas, csíkozni képes zöldséghámozóval is megtehetjük ugyanezt. Ezután már csak néhány percig kell forró vízben főznünk, hogy még roppanós maradjon. Bármilyen szósszal fogyaszthatjuk. Jól illenek hozzá a tengeri ízek: rákok, kagylók, halak. { GALÉRIA = 1,2,3 }

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek