Egy lépés, amit gyorsan felejts el: ettől szárad ehetetlenné a csirkemell

Nem, nem a sütési metódussal van feltétlen a gond, hanem már a húselőkészítéssel. Felejtsd el a nyers csirkemell apró csíkokra vágását, ha félsz, hogy kiszárad a hús, hagyd nagyobb darabban!

Sokak szerint a csirkemell legnagyobb problémája annyira nagy volumenű, hogy ezért inkább nem is fogyasztják: nemes egyszerűséggel az, hogy száraz. Bárhogy pácolják, ha sütőbe tolják, ha serpenyőbe teszik, mindegy, a végeredmény száraz cipőtalp lesz. Lehet azonban, hogy sokan már az elején elrontják, még a nyers hús előkészítése során, és túl kicsi szeletekre, darabokra, kockákra vagy csíkokra vágják a csirkemellet.

Csirkemellsütés serpenyőben
Ne vágd apróra a csirkemellet sütés előtt, mert kiszárad

Egy praktikus tanács:

...főleg, ha nem vagyunk még túlzottan gyakorlottak a hússütés egyéb technikáit illetően, hogy a csirkemellet sose vágjuk túl apróra, hagyjuk inkább nagyobb darabokban, úgy kevésbé szárad ki.

Hogy miért jobb, ha nagyobb darabokban sül a csirkemell?

Mert egy sovány, szinte zsírtalan húséléről beszélünk, emiatt az a célunk, hogy minél több nedvességet benne tartsunk.

A csirkemell úgyis gyorsan elkészül, és könnyen szeletelhető – főleg, ha nem szárad ki – , ráérünk majd a kész húst felvágni, szóval hagyjuk inkább egészben vagy nagyobb szeletekben.

Így a sütés során a nedvesség nem távozik a húsból, és szaftos marad.

További tippek a hibátlan csirkemellért:

  • hőkezelés előtt pácoljuk be a nyers húst fűszeres olajos vagy joghurtos pácba pár órára, akár éjszakára, így sütésnél nem is kell majd több zsiradék
  • a sózást tartogassuk a művelet vége fele, mert szintén keményíti, szárítja a csirkemellet
  • ha sütőben sütjük a csirkemellet, inkább mártással együtt készítsük (pl. tejszínnel, paradicsommal), mert ez a húsféle valóban pillanatok alatt kiszárad a sütőben

a tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ötletek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...