A császár morzsája

Császármorzsa, porozinkó, smarni... mindhárom elnevezés az apró, morzsás finomságot jelöli, amelyet nemcsak a gyerekek fogyasztanak örömmel egy-egy kiadós leves után másodiknak.

Az összes népszerű ételnek megvan a maga legendaköre, a császármorzsának is. Legtöbben Ferenc Jóskához, az utolsó nagy Kaiserhez kötik, de a keringő történetek közül mindenki maga választ ízlése szerint. Egyesek a népmesei verziót komálják: a császár vadászat közben eltévedt, és az erdei anyóka, aki éjszakára befogadta, ezzel vendégelte meg. A romantika hívei szerint a császármorzsát Sissy és Ferenc József eljegyzési lakomájára fejlesztették, és a szép emlékek miatt maradt állandó vendég az udvarban. A praktikusok kedvenc megoldása pedig az, hogy az elrontott palacsintát a szakács összevágva, átsütve, lekvárral és porcukorral felturbózva tálalta őfelségének.

Süssünk, süssünk valamit! >>

Habitusunkhoz illően válogathatunk az eredetmondák közül, ízlésünknek megfelelően pedig az elkészítés módozatait variálhatjuk. Az eredeti császármorzsa ugyanis meglehetősen távol áll az elterjedt klasszik magyar verziótól. Az eredeti császármorzsában nincsen búzadara, liszttel készül, nem tepsiben, hanem serpenyőben, a tojásokat pedig nem egyben tesszük bele, hanem szétválasztva, a fehérjét kemény habbá verve. Ettől lesz ugyanis puha, szivacsos állagú, pillekönnyű desszert, ami nem is hasonlít a mi apró, morzsás, búzadarás édességünkre. Ez persze nem azt jelenti, hogy a klasszikus-nagymamás verzió nem jó, sőt! De egyszer azért érdemes kipróbálni az eredeti, K. und K. receptet is. Csak hogy legyen összehasonlítási alapunk!

Verhetetlen gesztenyés sütik >>

A rovat korábbi cikkei itt találhatóak >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Inkább az ára számít egy terméknek, mint a minősége

Az Auchan szakértői szerint manapság egyre inkább az ár számít, amikor édességet vásárolunk az ünnepekre. A fogyasztói kosárba jellemzően kevesebb termék kerül a tavalyi évekhez képest, és az előre elkészített csomagok és díszkosarak helyett is a vásárlók inkább maguk állítják össze az édességcsomagokat. Egyre népszerűbbek a sajátmárkás és a kimért termékek.

Nosalty

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.