A császár morzsája

Császármorzsa, porozinkó, smarni... mindhárom elnevezés az apró, morzsás finomságot jelöli, amelyet nemcsak a gyerekek fogyasztanak örömmel egy-egy kiadós leves után másodiknak.

Az összes népszerű ételnek megvan a maga legendaköre, a császármorzsának is. Legtöbben Ferenc Jóskához, az utolsó nagy Kaiserhez kötik, de a keringő történetek közül mindenki maga választ ízlése szerint. Egyesek a népmesei verziót komálják: a császár vadászat közben eltévedt, és az erdei anyóka, aki éjszakára befogadta, ezzel vendégelte meg. A romantika hívei szerint a császármorzsát Sissy és Ferenc József eljegyzési lakomájára fejlesztették, és a szép emlékek miatt maradt állandó vendég az udvarban. A praktikusok kedvenc megoldása pedig az, hogy az elrontott palacsintát a szakács összevágva, átsütve, lekvárral és porcukorral felturbózva tálalta őfelségének.

Süssünk, süssünk valamit! >>

Habitusunkhoz illően válogathatunk az eredetmondák közül, ízlésünknek megfelelően pedig az elkészítés módozatait variálhatjuk. Az eredeti császármorzsa ugyanis meglehetősen távol áll az elterjedt klasszik magyar verziótól. Az eredeti császármorzsában nincsen búzadara, liszttel készül, nem tepsiben, hanem serpenyőben, a tojásokat pedig nem egyben tesszük bele, hanem szétválasztva, a fehérjét kemény habbá verve. Ettől lesz ugyanis puha, szivacsos állagú, pillekönnyű desszert, ami nem is hasonlít a mi apró, morzsás, búzadarás édességünkre. Ez persze nem azt jelenti, hogy a klasszikus-nagymamás verzió nem jó, sőt! De egyszer azért érdemes kipróbálni az eredeti, K. und K. receptet is. Csak hogy legyen összehasonlítási alapunk!

Verhetetlen gesztenyés sütik >>

A rovat korábbi cikkei itt találhatóak >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?