MuffinMűhely: citromhabos cupcake

E heti gasztrobloggerünk, MuffinMűhely, egy krémes cupcake-kel készült. Szeretettel ajánljuk mindenkinek, de főleg a savanykás desszertek szerelmeseinek. Készítsétek el velünk!

{ GALÉRIA = title:Citromhabos%20cupcake%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }

A citromkrémes, sült tojásfehérjés habbal koronázott pitéknek népes a rajongótábora azoknál, akik szeretik a savanykás, ám mégis édes, citromos süteményeket. Nem véletlenül, hiszen a pikáns – és nem mellékesen a sok citrom miatt C-vitaminban gazdag krém (lemoncurd) remekül passzol az édes habhoz. Én ezúttal a hagyományos helyett cupcake formába „öntöttem” ezt a remek desszertet.

Hozzávalók a muffinhoz:

  • 180 g kristálycukor
  • 2 egész tojás
  • 120 g vaj
  • 120 ml natúr joghurt
  • 200 g búzaliszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

Hozzávalók a citromkrémhez:

  • 3 egész tojás
  • 2 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 150 g kristálycukor
  • 50 g vaj

Hozzávalók a habhoz:

  • 3 tojás fehérje
  • 180 g kristálycukor

Elkészítés:

A krémhez:

  1. Vízfürdőre, gőz fölé teszünk egy tálat (a tál alja ne érjen a vízbe, és takarja el teljesen az edény tetejét, hogy a gőz benn maradjon).
  2. A tálban összekeverjük a hozzávalókat a vaj kivételével, és kézi habverővel, folyamatos keverés mellett, kis láng felett besűrítjük a krémet – kb. 8-10 perc alatt, majd hozzákeverjük az apróra vágott vajdarabokat.
  3. A kész krémet folpackkal lefedjük, és hagyjuk kihűlni.

A muffinhoz:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A puha vajat a cukorral és a vaníliarúd magjaival habosra keverjük egy robotgép segítségével. Egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat is.
  3. A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával elkeverjük, és egy fakanállal hozzákeverjük a vajas keverékhez, majd hozzáadjuk a joghurtot is, és azzal is eldolgozzuk.
  4. A kész tésztával félig megtöltjük a kapszlival bélelt muffintepsi mélyedésit, és a forró sütőben 20-22 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Rácson hagyjuk hűlni a sütiket, majd egy kiskanállal kivájunk a közepéből, és a citromkrémet belekanalazzuk a muffinok mélyedéseibe.

A habhoz:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük robotgéppel úgy, hogy apránként hozzáadagoljuk a cukrot. Csillagcsöves nyomózsákba töltjük a habot, és a muffinok tetejére nyomjuk. Konyhai fáklyával rápirítjuk a habot a süteményre. Ha esetleg híján lennénk ennek az eszköznek, jó forró sütőbe toljuk be pár percre, amíg megpirul.

MuffinMűhely receptjei a NoSaltyn >>

MuffinMűhely blogja >>

MuffinMűhely a Facebookon >>

Címlapról ajánljuk

A bodza második áldása – Így használd a bogyót, ami...

Szegényebb időkben mindig szomorú állapotba kerül az étkezés. Még akkor is, ha a legtöbb magyar háztartásnak ez maradt a „luxus” (értsd: lassan minden másról lemondtunk, a SZÉP-kártyából is előbb lesz párizsi felvágott, mint párizsi utazás), sokan nem tudnak már az alapoknál többre költeni. Lisztből, olajból és cukorból pedig ritkán sülnek ki különleges, elegáns, neadjisten ünnepi finomságok. Mit tehetünk ilyenkor? A siránkozás helyett érdemes példát venni nagyanyáinkról és az ő nagyanyáikról, akik szűkös időkben a kamrát a természet adta ingyen kincsekkel próbálták valamennyire feltölteni. Ismerjük meg ezeket, tanuljunk együtt a begyűjtésükről, pozitív hatásaikról, felhasználásukról, vigyünk valami különlegeset a konyhánkba és az életünkbe úgy, hogy közben egy fillért sem adunk ki az ízes, laktató, egészséges hozzávalókért.

Lakos Benedek

További cikkek