MuffinMűhely: citromhabos cupcake

E heti gasztrobloggerünk, MuffinMűhely, egy krémes cupcake-kel készült. Szeretettel ajánljuk mindenkinek, de főleg a savanykás desszertek szerelmeseinek. Készítsétek el velünk!

{ GALÉRIA = title:Citromhabos%20cupcake%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }

A citromkrémes, sült tojásfehérjés habbal koronázott pitéknek népes a rajongótábora azoknál, akik szeretik a savanykás, ám mégis édes, citromos süteményeket. Nem véletlenül, hiszen a pikáns – és nem mellékesen a sok citrom miatt C-vitaminban gazdag krém (lemoncurd) remekül passzol az édes habhoz. Én ezúttal a hagyományos helyett cupcake formába „öntöttem” ezt a remek desszertet.

Hozzávalók a muffinhoz:

  • 180 g kristálycukor
  • 2 egész tojás
  • 120 g vaj
  • 120 ml natúr joghurt
  • 200 g búzaliszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

Hozzávalók a citromkrémhez:

  • 3 egész tojás
  • 2 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 150 g kristálycukor
  • 50 g vaj

Hozzávalók a habhoz:

  • 3 tojás fehérje
  • 180 g kristálycukor

Elkészítés:

A krémhez:

  1. Vízfürdőre, gőz fölé teszünk egy tálat (a tál alja ne érjen a vízbe, és takarja el teljesen az edény tetejét, hogy a gőz benn maradjon).
  2. A tálban összekeverjük a hozzávalókat a vaj kivételével, és kézi habverővel, folyamatos keverés mellett, kis láng felett besűrítjük a krémet – kb. 8-10 perc alatt, majd hozzákeverjük az apróra vágott vajdarabokat.
  3. A kész krémet folpackkal lefedjük, és hagyjuk kihűlni.

A muffinhoz:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A puha vajat a cukorral és a vaníliarúd magjaival habosra keverjük egy robotgép segítségével. Egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat is.
  3. A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával elkeverjük, és egy fakanállal hozzákeverjük a vajas keverékhez, majd hozzáadjuk a joghurtot is, és azzal is eldolgozzuk.
  4. A kész tésztával félig megtöltjük a kapszlival bélelt muffintepsi mélyedésit, és a forró sütőben 20-22 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Rácson hagyjuk hűlni a sütiket, majd egy kiskanállal kivájunk a közepéből, és a citromkrémet belekanalazzuk a muffinok mélyedéseibe.

A habhoz:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük robotgéppel úgy, hogy apránként hozzáadagoljuk a cukrot. Csillagcsöves nyomózsákba töltjük a habot, és a muffinok tetejére nyomjuk. Konyhai fáklyával rápirítjuk a habot a süteményre. Ha esetleg híján lennénk ennek az eszköznek, jó forró sütőbe toljuk be pár percre, amíg megpirul.

MuffinMűhely receptjei a NoSaltyn >>

MuffinMűhely blogja >>

MuffinMűhely a Facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Red velvet csigák

A red velvet, azaz vörösbársony több formát is ölthet a cukrászat világában. Ha épp nem tortaként, muffinként vagy pohárkrémként csábít, csigává is változhat. Az alábbi recept ...

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Címlapról ajánljuk

A rostban gazdag ital, mely 50 felett aranyat ér

50 év felett az emésztőrendszer érzékenyebbé válhat, és a túlzott rostbevitel puffadást, görcsöket vagy akár felszívódási problémákat is okozhat. Szerencsére van egy finom ital, mellyel elkerülhetjük ezt a problémát, miközben megfelelő mennyiségű rostot viszünk be.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...