MuffinMűhely: citromhabos cupcake

E heti gasztrobloggerünk, MuffinMűhely, egy krémes cupcake-kel készült. Szeretettel ajánljuk mindenkinek, de főleg a savanykás desszertek szerelmeseinek. Készítsétek el velünk!

{ GALÉRIA = title:Citromhabos%20cupcake%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }

A citromkrémes, sült tojásfehérjés habbal koronázott pitéknek népes a rajongótábora azoknál, akik szeretik a savanykás, ám mégis édes, citromos süteményeket. Nem véletlenül, hiszen a pikáns – és nem mellékesen a sok citrom miatt C-vitaminban gazdag krém (lemoncurd) remekül passzol az édes habhoz. Én ezúttal a hagyományos helyett cupcake formába „öntöttem” ezt a remek desszertet.

Hozzávalók a muffinhoz:

  • 180 g kristálycukor
  • 2 egész tojás
  • 120 g vaj
  • 120 ml natúr joghurt
  • 200 g búzaliszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

Hozzávalók a citromkrémhez:

  • 3 egész tojás
  • 2 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 150 g kristálycukor
  • 50 g vaj

Hozzávalók a habhoz:

  • 3 tojás fehérje
  • 180 g kristálycukor

Elkészítés:

A krémhez:

  1. Vízfürdőre, gőz fölé teszünk egy tálat (a tál alja ne érjen a vízbe, és takarja el teljesen az edény tetejét, hogy a gőz benn maradjon).
  2. A tálban összekeverjük a hozzávalókat a vaj kivételével, és kézi habverővel, folyamatos keverés mellett, kis láng felett besűrítjük a krémet – kb. 8-10 perc alatt, majd hozzákeverjük az apróra vágott vajdarabokat.
  3. A kész krémet folpackkal lefedjük, és hagyjuk kihűlni.

A muffinhoz:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A puha vajat a cukorral és a vaníliarúd magjaival habosra keverjük egy robotgép segítségével. Egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat is.
  3. A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával elkeverjük, és egy fakanállal hozzákeverjük a vajas keverékhez, majd hozzáadjuk a joghurtot is, és azzal is eldolgozzuk.
  4. A kész tésztával félig megtöltjük a kapszlival bélelt muffintepsi mélyedésit, és a forró sütőben 20-22 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Rácson hagyjuk hűlni a sütiket, majd egy kiskanállal kivájunk a közepéből, és a citromkrémet belekanalazzuk a muffinok mélyedéseibe.

A habhoz:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük robotgéppel úgy, hogy apránként hozzáadagoljuk a cukrot. Csillagcsöves nyomózsákba töltjük a habot, és a muffinok tetejére nyomjuk. Konyhai fáklyával rápirítjuk a habot a süteményre. Ha esetleg híján lennénk ennek az eszköznek, jó forró sütőbe toljuk be pár percre, amíg megpirul.

MuffinMűhely receptjei a NoSaltyn >>

MuffinMűhely blogja >>

MuffinMűhely a Facebookon >>

Hozzászólások

TMA

abban a boldogságban volt részem, hogy ehettem ebb?l a sütib?l,,:):)

csacskamacska

Hogy lehet ezt a receptet elmenti a receptkönyvbe? :)

márta59

A hétvégén megcsináltam. Hát valami isteni!!!! :)

Törölt felhasználó

Nagyon örülök, hogy ízlett! :)

gyikszemu

Én is megcsináltam, nekünk is nagyon ízlett. :) Mentem mihelyst lehet.

Címlapról ajánljuk

További cikkek