7+1 magyar híresség, akinek az éttermében vendégeskedhetünk

Mi a közös Hosszú Katinkában, Kásás Tamásban, Sváby Andrásban és a sztár youtuber Osváth Zsoltiban? Hazai hírességek, akik a mai, nehezített pályán is fantáziát látnak a vendéglátásban.

Az utóbbi években több hazai híresség jobb sorsra érdemes étterme is bezárt, gondoljunk csak Szabó Győző ázsiai fúziós Steamboo-jára vagy Lakatos Márk kolbászműhelyére, de Hajdú Péter törökbálinti Like Bisztrója is „átmenetileg zárva" tart. 

A hazai celebéttermek működését kisebb-nagyobb botrányok is kísérik, gondoljunk csak a Kozsó által működtetett Zöld teknős barlangja körüli ügyekre, majd a teaház végleges bezárására; vagy Vajna Tímea fánkozójára, amely 2020-ban jelentett csődöt. 

Valószínűleg még több híresség csendestárs egy-egy vendéglátó-vállalkozásban, mint amennyi publikus, de kik azok az ismert hazai személyiségek, akik a vendéglátás mai, buktatókkal teli helyzetében sem engedték el a vendéglátóhelyük kezét? 

  • Pasztellbe csomagolt junkfood-mennyország: Osváth Zsolt és a Unicorn Bistro 

Osváth Zsolt a szemünk előtt vált VV Zsoltiból a magyar YouTube egyik legsikeresebb tartalomkészítőjévé. A volt RTL Klub-os srác sokak szívébe belopta magát csatornája, a ZSHOW Time műsoraival, 2021 nyarán pedig egy meglepő bejelentéssel állt elő. A pandémiából épphogy felocsúdva saját éttermet nyitott párjával, Patrikkal közösen, a Nagymező utcában. 

Unicorn Bistro / forrás

Ha kíváncsiak vagyunk Zsoltiék vendéglátására, a pesti Broadway rózsaszín babaházát kell megkeresnünk. Ez az Unicorn Bistro, amelyet Magyarország, sőt egész Európa első „unikornis éttermeként" hívtak életre. Az Ázsiából hozott ötlet nem merül ki a mesehelyszínben és az egyszarvúk felbukkanásában: a szivárványszínek megjelennek a tányérokon is, hangsúlyozottan természetes színezékek felhasználásával a fogásokban. A menő junk foodokat és komfortételeket 4,8 pontra értékeli az Egyszarvú, pontosabban Osváth Zsolti lelkes közönsége. 

Weboldal itt.

  • Sváby András szerelemgyereke: Ürömi Hütte 

Sváby András már korábban is aktív volt a vendéglátásban, például a 2014-ben debütált Paneer rántottsajt-faló is eredetileg hozzá tartozott. A Paneert ugyan eladta a televíziós szakember, de az Ürömi Hüttét továbbra is ő működteti. Az agglomerációban fellelhető étteremről tudni érdemes, hogy nemcsak a környékbeliek kedvence, olyan remek konyhát visznek, hogy több tíz kilométerről is visszajárnak ide a vendégek. 

A hütte elnevezés inkább csak egy geg, ugyanis a hegyi síházak hangulatába öltöztették az éttermet, sőt kint egy kiszuperált sífelvonóba is beülhetünk – noha soha nem hütte működött itt. 

Ürömi Hütte / forrás

Sváby András – aki egyébként személyesen is gyakran felbukkan a hüttében – éttermébe ne salátázni jöjjünk: az eszement jó kemencés finomságok között örökzöld sláger a tepertős pogácsa, a remegősre sült velő, a klasszikus bélszín tatár, a kemencés lasagne, na és a pizzák. Ha eljutunk egyáltalán a desszertekig, így télvíz idején a gőzgombóc, császármorzsa és Hütte somlói Bermuda-háromszögében találjuk magunkat. 

Weboldal itt.

  • Egészségbombák a világklasszis úszótól: Koool by Katinka 

„Ha jót eszel, jól leszel" – üzeni a világverő Hosszú Katinka, akinek úszópályafutása alatt kijutott a nagy átváltozásokból, fogyásból és újraépülésből is. A Katinka nevét is magán viselő étterem Lipótváros és Újlipótváros határán, a Szent István körúton nyílt meg 2022 júniusában, a konyháját stílusosan a superfoodoknak és az egészséges étkezésnek szentelve. 

Kool / forrás

A szuperélelmiszer nem csak divatos címke Katinkánál: a zöld juice shotoktól a zabkásákon át a legegészségesebbnek tartott növényi hozzávalókig és fehérjeforrásokig a Kooolban minden a helyes táplálkozás és az ízek körül forog. Ne riasszon meg az egészségmánia, bátran tegyünk vele egy próbát! 

Facebook-oldal itt.

  • Rákóczi Feri falodája és dalodája a Liszt Ferenc téren 

Rákóczi Feriről tudható, hogy nagy ínyenc, és imád főzni is. A Liszt Ferenc téri Korhelyben társtulajdonos, az étterem missziójáról pedig mindent elárul a bemutatkozása: Egy hely, ahol 'másnap' is várunk! Malacságok, marhaságok, szárnyalunk a húsiparban. 

A Korhely húsos lábasa egy ököruszályleves, a bablevest kislábasban krumplis lángossal szervírozzák, és további olyan szerény fogásokkal öregbítik a magyar konyha hírnevét, mint a sült velőscsont, a lecsós-bélszínes lángos vagy a kolbásszal, szalonnapörccel, juhtúróval töltött lángos. 

Korhely / forrás

A rádiós műsorvezető ékesszóló szavait idézzük: "Az étel nem az evésről szól. Nem csak arról. A közös étkezés az összetartozás, a barátság, a szerelem misztériuma."

Weboldal itt.

  • Kásás Tamás: Tommy di Napoli 

A Tommy di Napoli lokációja is beszédes: nem véletlenül a Császár-Komjádi uszodával egy épületben nyitott meg a Nápoly ízeinek szentelt olasz étterem. Kásás Tamás, a valaha volt egyik legsikeresebb magyar vízilabdázó hat év nápolyi élet és kinti vendégjáték után egy saját étteremmel adózott a dél-olasz gasztronómiának: 2014-ben nyitotta meg a Tommy di Napolit Budán üzlettársával, Ökrös Zsuzsannával. 

Tommy di Napoli / forrás

Míg Tamás gyerekként a Komjádi uszodai edzések után a KSI Egyesület étkezdéjében pótolta a leúszott kalóriákat, a Tommy di Napoli az olasz trattoriák világát eleveníti meg, sok-sok tésztával, pizzával, frissensültekkel és a kötelező olasz desszertekkel. Kásás Tamás néhány éve a növényi étrend híve lett  – jobban szereti ezt a kifejezést a vegánnál –, de a személyes preferenciáinak változása nem módosított olasz étterme kínálatán. 

Facebook-oldal.

  • Box utcából a dél-amerikai pampákra: Kokó argentin steakhouse-a 

Kovács ’Kokó’ István több mint nyolc év után bezárta eredeti éttermét, a Box utcát, de nem engedte el a vendéglátást. Az olimpiai és világbajnok ökölvívó 2011 óta társtulajdonosa a Bajcsy-Zsilinszky úti La Pampa steakétteremnek, amely nem összekeverendő a Vámház körúti La Pampas-szal. 

La pampas / forrás

A betűnyi különbség ugyanakkor nem véletlen: Budai Ferenc étteremtulajdonos a La Pampas sikere után Kokóval közösen nyitotta meg a La Pampát. A fekete-fehér színek kontrasztjában fogant menő steakhouse a húsevők Mekkája ausztrál Wagyuval, japán Kobéval, argentin Angusszal, kanadai bölénnyel a steakétlapon. 

Weboldal itt.

  • Acél Réka tinikori álma valósult meg a Mókában 

Az egykori Kölyökidő-sztár a szép emlékű ifjúsági műsor lezárása után is feltűnt a képernyőn, de élete családanyaként és a Mókával teljesedett ki. A Margit körúttól egy sarokra találjuk a kávézót, ahol korareggeltől estébe nyúlóan házi készítésű, egyszerű és szerethető ételekkel, meleg és családias miliővel várnak.  

Móka / forrás

Bemutatkozásuk a maga keresetlen egyszerűségével pont olyan, mint a hely maga: „rántotta, virsli, vasalt szendvics, tejes kávé, alternatív tej, süti, ebéd" – mondja magáról a Móka, avagy a Módszertani Kabinet. A több mint harminc éve kiakasztott tábla feliratát Rékáék a lehető legönazonosabb módon fordították le saját nyelvükre, így lett a Módszertani Kabinetből Móka. Kétségtelenül a környék egyik legszerethetőbb helye. 

Facebook-oldal itt.

+ 1: Tóth Vera új szerepben Palkonyán 

Magyarország egyik legtehetségesebb énekesnője évek óta a magyar gasztroszcéna egyik ismert személyiségének párja. Pauli Zoltánnal igazán egy húron pendülnek: közös estjeiken összehangolják a főzést és vendéglátást Vera előadásával. 

Palkonyha / forrás

2020-ban a pandémia alatt koncertezési lehetőség nélkül maradt énekesnő Pauli Zoltán mellett lelkesen vetette bele magát a palkonyai Palkonyha háziasszonyi teendőibe is, és a párja által szervezett Svét (Stílusos Vidéki Éttermiség) rendezvényekről sem hiányzik. Verának jól a gasztronómia, ez nem vitás. 

Weboldal itt.

Szerző: Haranghy Orsolya

Címlapkép: Móka

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek