Itt a nyár egyik legkiválóbb étele, a szaftos-tunkolós szicíliai padlizsánragu

Bírod a padlizsánt, az olaszos ízeket és a tunkolós, extrán szaftos padlizsános ételeket? Akkor ne keress tovább, mert az alábbi szicíliai padlizsánragu vagy caponata az összes fenti szempontnak megfelel! Szerintünk ez a savanyú és édes padlizsános fogás lesz a nyár egyik legnagyobb slágere!

A Caponata Siciliana, azaz padlizsán caponata egy hagyományos szicíliai fogás és vitathatatlanul ez az egyik legkiválóbb ételük. Valószínűleg sokan ismerik ezt a padlizsánból, paprikából és olajbogyóból álló ételt, gyakran fenyőmaggal és mazsolával tálalják. Paradicsompürét és bort is használnak hozzá, de a passata hagyományosabb. A szósz „agrodolce”, azaz savanyú és édes egyszerre.

Caponata, a szicíliai padlizsánragu recept a képen! / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ez az étel pontosan megtestesíti a sziget konyháját, amelybe beletartoznak a különböző hatások, különösen a spanyol és az arab.

A The Food of Italy című könyvben azt írják, hogy a caponata „akár különböző konyhák keveréke, akár nem, vitathatatlanul eredeti olasz összetevőkből áll”.

Caponata, a szicíliai padlizsánragu recept a képen! / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

Aki még nem kóstolta, az nem tudja mit veszít.

Hozzávalók:

1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy db padlizsán, 10 dkg koktélparadicsom, 3 db halványító zeller, 3 ek sűrített paradicsom, 4 ek kapribogyó, 150 g zöld olajbogyó (magozott), 250 ml fehérbor, 50 ml olívaolaj, 3 ek vörösborecet, 2 ek cukor, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 8 szelet bagett (tálaláshoz), chilipehely ízlés szerint, 3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A padlizsánt kis kockákra vágjuk és közepes lángon kisütjük annyi olajon, hogy félig ellepje. Ha enyhén aranyszínű, kivesszük az olajból és megsózzuk. Papírtörlőn hagyjuk lecsepegni.

Ugyanebben a serpenyőben, a megmaradt olajon a vékony szeletekre vágott hagymát és a zellert puhára pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a fehérbort.

Caponata, a szicíliai padlizsánragu recept a képen! / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

Közepes lángon addig főzzük, amíg a bor a felére csökken. Ezután hozzáadjuk a kapribogyót, az olajbogyót, a sült padlizsánt, az ecetet, a chilipehelyet (opcionális), a borsot, a sót és a cukrot. Sózás előtt ellenőrizzük, mert az olajbogyótól és a kapribogyótól kellően sósnak kell lennie.

Friss, ropogós kenyérrel tálaljuk és tunkoljuk.

Ha másféle padlizsános egytálételre vágysz:

A caponata, a szicíliai padlizsánragu teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kirobbanó recept itt vár:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...