Kiderült, ki Magyarország legjobb baristája

Különleges kávéköltemények, vakon történő kóstolás és egyéb izgalmas megmérettetések: nem mindennapi esemény szemtanúi lehettek azok, akik ellátogattak a Lupa Beach-re, ahol első alkalommal került megrendezésre a Caffè Vergnano Barista Bajnokság hazai fordulója.

Néhány szuper kávé még a legforróbb napokat is élvezetessé teheti, ez bizonyosodott be augusztus végén a Lupa Beach-en a Caffè Vergnano Barista Bajnokság hazai fordulójának napján. A Coca-Cola HBC Magyarország kávészakértője által vezetett szakmai megmérettetésen hét Caffè Vergnano barista mérte össze a tudását, hogy a verseny győztese október 18-án az olaszországi Chieriben képviselhesse a hazai szakmát a Caffè Vergnano Barista Világbajnokságon.

Kiderült, ki Magyarország legjobb baristája

A legprofibb baristák vettek részt

Magyarországon első ízben került sor a Caffè Vergnano márka professzionális versenyére, amin a márka hazai baristáinak a krémje vett részt. Az indulók Gávris Iván, a Coca-Cola HBC Magyarország kávészakértőjének mentorálásával 10 héten át készültek fel a megmérettetésre, ahol különböző kávékülönlegességek és kávé alapú koktélok készítésében versenyeztek.  

A Casa del Caffè Vergnano egy tradicionális olasz családi vállalkozás. A santenai székhelyű cég Olaszország egyik legrégebbi kávépörkölője, története 1882-ig nyúlik vissza. Prémium minőségű, kiváló kávékból álló termékkínálata az olasz hagyomány és autentikusság tökéletes jelképe.

A Coca-Cola HBC vállalatcsoport 2021 októberében vásárolt 30%-os részesedést a vállalatban és 2022 januárjában az elsők között Magyarországon kezdte meg a Caffè Vergnano prémium olasz kávétermékek kizárólagos forgalmazását. Az azóta eltelt időben a vállalat azon dolgozott, hogy a kiváló olasz espresso kávékultúrát a magyarországi közönséggel is megismertesse, a márkát választó vendéglátóipari partnereit pedig megtanítsa a magas minőségű kávéitalok készítésére, hogy a kávézókban a fogyasztók mindig legkiválóbb kávékkal találkozhassanak. 

A versenyt komoly felkészülés előzte meg

A minőségi kávé kulcsa a magas színvonalú baristaképzés

Ennek a folyamatnak az egyik kiemelten fontos eseménye a Caffè Vergnano Barista bajnokság hazai fordulója, valamint a megmérettetést megelőző, nem kevés munkával, tanulással járó felkészülési időszak. A délelőtti első fordulóban a baristák espresso és tejalapú italokat, macchiatot és cappuccinot készítettek a zsűri és a közönség figyelő szemei előtt. 

15 perc felkészülés után a versenyzőknek ugyanazon a gépen, ugyanabból a kávéból, ugyanazt a vizet felhasználva kellett elkészíteniük, majd felszolgálniuk a zsűrinek az italaikat. A zsűri tagjai minden mozdulatukat figyelemmel követték és bírálták el, természetesen az elkészült kávéitalok szemrevételezése és kóstolása mellett. A versenyzők a kávék készítése közben meséltek a versenyre jelentkezéssel kapcsolatos motivációjukról, elmondták, hogy miként kerültek a barista pályára, illetve, hogy éppen mit és miért csinálnak, de az egyik versenyző még a kávékészítéshez választott háttérzenéről is anekdotákat mesélt.

A verseny nyertese, Gubán Zsófia

Délután egy különösen nehéz vaktesztre került sor. A versenyzőknek bekötött szemmel kellett az extraktok (ez a kávészemből az anyag kivonásának folyamata) minőségét azonosítaniuk: melyik helyesen, melyik alul- és melyik a túlextraktált, azaz már megégetett kávé.  

Ezután a baristák kávéalapú alkoholos koktélokat készítettek, megmutatva hozzáértésüket, kreativitásukat és színes egyéniségüket. Ebben a fordulóban a zsűri és akár a közönség is megkóstolhatta a Rézangyal pálinkás narancsleves kávékoktélt, a görögdinnye alapú kávés-rumos finomságot, a vodkás tonik espresso-t vagy éppen az almás-fahéjas whisky kávékoktélt.

Szakmai zsűri értékelte a baristák munkáját

A zsűri elnöke a legmagasabban jegyzett magyarországi bíró Nagy-Bertók Anita volt. A zsűriben helyet kapott Fabio Dotti, többszörös olaszországi kóstolóbajnok, a Caffè Vergnano Barista Világbajnokság koordinátora, illetve körforgásban azon cégeknek - Szamos Marcipán, Mobil Petrol, BITE Bakery, Vitéz Kürtős, az 1882 kávézók és a Rampart Gasztronómia - a vezetői, ahonnan a versenyzők érkeztek.

A zsűri munkáját a helyszínen a Coca-Cola HBC Magyarország két, kimondottan kávéértékesítéssel foglalkozó vállalati nagykövete technikai bíróként segítette.

A rendkívül izgalmas versenyt végül Gubán Zsófia, a BITE Bakery baristája, a legfiatalabb induló nyerte, a képzeletbeli dobogó második helyére Hévizi Adorján, a Szamos Marcipán, a harmadik helyére pedig Boussaidi Zita, a Mobil Petrol baristája léphetett fel.

Különleges költemények születtek

„Az, hogy a versenyt egy olyan barista nyerte, aki fél éve kezdte a szakmát és lenyűgözte tudásával a zsűrit, minden képzeletet felülmúl. De a Caffè Vergnano Barista Bajnokságnak hét győztese és egy nyertese van” – mondta Gávris Iván, a Coca-Cola HBC Magyarország kávészakértője.

„A versenynap csak egy kicsúcsosodása volt a teljes felkészülési folyamatnak: itt minden barista hosszú utat járt be és önmagához képest óriási fejlődött – ez mindenkit győztessé tesz. Öröm számomra azt hallani, hogy a mentorálási folyamat végére egy adott helyen sokkal több kávé fogy: ez a barista kisugárzásának, magabiztosságának, szakmai tudásának köszönhető. Az eredmény tehát azonnal kézzelfogható üzleti szempontból és szakmai szempontból egyaránt.”

„Már az elején azt gondoltam, hogy ez a folyamat nem lesz könnyű. Úgy éreztem, hogy a többiekhez képest le vagyok maradva, hiszen nemrég, hat hónapja kezdtem csak el a kávéval foglalkozni. Ahogy teltek a felkészülés hetei, úgy kezdtem egyre jobban érezni magamon a fejlődést. Úgy voltam vele, hogy ezzel az egésszel én már csak nyerni tudok. Ugyanis rengeteg tudást, tapasztalatot szereztem és rengeteget fejlődtem. Számomra is meglepő, hogy hat hónappal ezelőtt még a kávé alapjait tanultam, most pedig vár rám egy világbajnokság. Ami előttem áll, nem egy könnyű feladat, ráadásul sok időnk sincs rá” – mondta Gubán Zsófia, a verseny nyertese.

Gubán Zsófia (1. helyezett) koktélreceptjei:

  • Gin tonic alapú alkoholos keverék
  • kis csésze fagyasztott málna
  • 20 ml cseresznyevirág szirup
  • 2 cl Bombay Sapphire Sunset gin
  • 3 jégkocka
  • háromnegyed pohár Kinley Pink Aromatic Berry
  •  25 ml Caffé Vergnano

Elkészítés:
A shakerben összenyomtam egy kevés fagyasztott málnát, ami egy minimális levet eresztett, és később az espressohoz tökéletes volt. Az aljára ebből egy keveset tettem, arra került cseresznyevirág szirup 20 ml (1883 Maison Routin termékeit használtam), illetve 2cl Bombay Sapphire Sunset gin. Erre került 3 jégkocka és a pohár háromnegyedéig felöntöttem Kinley Pink Aromatic Berry szénsavas üditőitallal. Végül a tetejére 25 ml Caffé Vergnano kávé, amit előtte a shakerben a félretett málna levével összeráztam. A tetejét pedig liofilizált málna darabokkal díszítettem.

Pálinka alapú frissítő koktél

  • 2 cl Rézangyal érlelt almapálinka
  • 20-20 ml bodza és licsi szirup
  • 10 ml citromlé
  • 25 ml espresso
  • 4-5 db jégkocka
  • Kinley Bitter lemon
  • borsóvirág tea

Elkészítés:
A pohár aljára került 2 cl Rézangyal érlelt almapálinka, 20-20 ml bodza, illetve licsi szirup, 10 ml citromlé és 25 ml espresso. Ezt követően 4-5 db jeget tettem bele és Kinley Bitter lemon szénsavas üditőitallal öntöttem fel. A tetejére pedig pillangó borsóvirág teát öntöttem, aminek intenzív kék színe az italban a citrom savjainak köszönhetően lilává változott. Végül ehető rózsadarabokkal díszítettem. 

Matcha-Colada latte

Hévizi Adorján (2. helyezett) koktélreceptjei:

Rózsás mocha

  • 25 g 70% kakaótartalmú, keserű belga csokoládé
  • 35 ml forró víz
  • 2 cl Rézangyal ágyas szilva pálinka
  • 1 db kocka-nádcukor
  • 2 cl rózsavíz
  • 5 cl tej
  • 25 ml espresso

Elkészítés:
A forró vízzel elkészítjük a csokoládé alapot, miközben ez összeáll, a kockacukrokat pálinkába mártjuk, majd kicsit megflambírozzuk. A kockacukorra ráöntjük a forró hozzávalókat (espresso és forró csokoládé alap), majd a tejet a rózsavízzel összeöntjük, és a latte-hoz hasonlóan habosra gőzöljük. Beleöntjük a keverékbe a szilvapálinkát, majd megfelelő módon hozzáöntjük a habos tejet, hogy egy vékony tejhab réteg alakuljon ki a mocha tetején.

Ibolyás "orgazmus"

  • 25 ml Bacardi Caribean Spice sötét rum
  • 25 ml chilled espresso
  • 25 ml ibolya szirup
  • 25 ml tejszín

Elkészítés:
A hozzávalókat (mindent a lehető leghidegebben) egy shakerbe töltjük, és jéggel felrázzuk, körülbelül 30 másodpercen keresztül. Ezután kézi szűrőn és finomszűrőn keresztül (duplán szűrve) töltjük a pohárba. (Díszítésként alkalmazható szárított ibolya, de nem ajánlott, ha az ízélmény a legfontosabb.)

Boussaidi Zita (3. helyezett) koktélreceptjei:

Fiero X'press Fizz

  • 60 ml Martini Fiero
  • 140 ml Kinley Gyömbér- Rozmaring
  • 25 ml Caffè Vergnano espresso 
  • Narancsszelet
  • Friss rozmaring
  • Zúzott jég

Matcha-Colada Latte

  • 60 ml kókusztej
  • 40 ml kókuszkrém
  • 80 ml 100% ananászlé
  • 30 ml Bacardi Carribean Spiced rum
  • 30 ml pinacolada szirup
  • 25 ml Caffè Vergnano espresso
  • 15 ml Matcha
  • Zúzott jég
  • Ananász szelet

Címlapról ajánljuk

További cikkek