Hello, Cabrio: szélsebesen és lehengerlő ízekkel érkezett meg a budapesti éjszaka új bisztrója

Este fél 8 van, valójában már majdnem 4 órája sötét: elég szomorkás is lehetne ez a novemberi budapesti este. A Vitkovics Mihály utcába tartunk, mert egy olyan helyen nyílt fényes jövő előtt álló bisztró, ami nemcsak hangulatos, de befogadott már érdekes és előremutató projekteket.

Pár lépés a Gerlóczy, egyszer volt itt egy Szalámibolt, de az Alma Nomad Bakeryre is jól emlékszünk. 2024-től viszont a Bar Bizarre és a néhai balatonfüredi Mór24 alapítói bútoroztak össze a Cabrio miatt. Már első naptól pörögtek a teltházak és a lelkesedés nem csillapodik. Van miért előre tervezni és asztalt foglalni!

Hello, Cabrio: szélsebesen és lehengerlő ízekkel ékezett meg a budapesti éjszaka új bisztroja / Fotó: Forgács Zsuzsi

Kollabok, itthon is

Az egész világon bevett szokások a gasztronómiai kollaborációk: progresszív vonal ez, két-három koncepció ideiglenesen pop-up jelleggel vagy véglegesen is egymásba ölelhet, valami újat létrehozva. Nálunk is megesik, hogy több sikeres gasztronómiával foglalkozó brand együttesen is sikert arat: itt van példának a budai ODA, ahol a 101 Bistro, az IDE pizza és a Buja Disznó(k) kerültek egy tető alá, a Klauzál utcai Dorado esti műszakban működő Bar Lola-ja is klassz ötlet, de említhetnénk a 2024-es ősz Bartók Béla úti őrületét, a Caphe by Hai Nam X termelő fahéjas buci együttállást is.

Az alapítócsapat / Fotó: Cabrio

A Cabrio esete elsősorban barátok közös alkotása: Tenner Benjámin (ex-Enso, Bar Bizarre, Konyhakör), Togay Jónás (Bar Bizarre, Központ), Szilágyi Bence (Bar Bizarre, Disco Wines), Almás Edit és Albrecht Tamás (Mór24, Bar Lola concept) valósították meg újabb ötletüket, egy erősen kortárs, párizsi atmoszférájú bisztrót. Egy olyan találkozóhelyet, ahová a társaság, a jó ízek, a szép borok húznak.

Hálás helyszín, még jobb vibe-ok

Az V. kerület ezen sarka tényleg kivételes lokáció, eleve imádnivaló, hogy a kirakatban üljük körbe a kis bisztróasztalokat. Aztán vagy a bártpultot és a katódcsöves tévét nézzük, amin éppen az elkészült ételek látszódnak, vagy bámulunk ki a hangulatos Kamermayer térre. Bajor Ádám belsőépítész segített a terek kialakításában: kliséktől mentes, nagyon európai lett az összhatás, amiből könnyen átjön a Cabrio üzenete. Olyan, mintha a párizsi képzőművész-életművész haverunkhoz ugrottunk volna fel egy új vinyl-lel, mert neki van lemezjátszója, de aztán borozásba, filozofálásba és evésbe torkollana az este.

Az V. kerület ezen sarka tényleg kivételes lokáció / Fotó: Forgács Zsuzsi

Jófejek a poszterek, az esti nyitvatartás miatt alap a gyertyafény. Plusz pont, hogy lehet ülni a pultnál is: valahogy ezt itthon elhanyagoljuk, pedig szerethető megoldás.

Pici tányérokon szezonális falatok

Almás Edit és Albrecht Tamás Balatonfüredet és egy Michelin Bib Gourmand minősítésű (kiváló ár-érték arány), világszínvonalú saját éttermet (Mór24) hagytak hátra a budapesti életért és alkotói közösségért. Nyáron elindult a Bar Lola a Doradósok esti műszakjaként és már akkor beszélgettünk a lehetőségekről, budapesti éttermi koncepciókról. De még nem sejtettük ezt az erős folytatást.

Jófejek a poszterek, az esti nyitvatartás miatt alap a gyertyafény / Fotó: Forgács Zsuzsi

A Cabrio gasztronómiájának alapjait így együtt, öten fektették le, Tamás pedig szabad kezet kap a konyhán. A szezonalitás, a small plate, a globális konyha, a fermentálás, a lokális alapanyagok és a húsmentes ételek fontos hívószavak, 100%-ban csatlakozva a kortárs irányvonalakhoz.

Étlapjuk sűrűn változik, megvan a lehetőség a variálásra, persze alapanyagok függvényében. Az ételek zöme inkább vegetáriánus/vegán, kiegészülve egy-két húsos favorittal. 10 tételnél nincs több egyszerre a Cabrio menüjén, nem a hosszú menülapról szól a fáma, hanem inkább a kistányérok erős tartalmának közös kóstolgatásáról.

Étlapjuk sűrűn változik, megvan a lehetőség a variálásra / Fotó: Forgács Zsuzsi

Nagyot megy a mai ízvilágra és látványra hangolt kaszinótojás, az égetett zellercarpaccio dióvinaigrettet kap és az élesztőkrém umamija tuningolja, de a sült répa is tud újat mutatni. Mentás mézzel és a spanyol „ajoblanco”-val egészül ki, aminek a szíve a fokhagyma és a mandula. Kóstoltunk már náluk Cézárt, amin pisztráng pihen a csirke vagy a messziről érkező garnéla helyett, de bomba a póréhagyma, zsálya, tökmag kombináció is. Ja, és kár lenne kihagyni a habosított barna vajjal kenhető kenyeret.

Borban a változatosság

Szilágyi Bence jóvoltából a borszelekció egészen egyedi és izgalmas: régi, már barátoknak számító pincészetek, új felfedezések, folyamatosan cserélődő natúr tételek adják az itallap gerincét. Európa-szerte élő és gyümölcsöző kapcsolatainak köszönhetően folyamatosan érkeznek az újdonságok. Ha nem natúrbor vagy buborékok, akkor egy kis kombucha is passzol az ételekhez.

Szilágyi Bence jóvoltából a borszelekció egészen egyedi / Fotó: Forgács Zsuzsi

Menni, menni, meg nem állni

Bár csak pár hetes a Cabrio, rengeteg a terv a jelenleg szerdától (17:00-23:00) szombatig (12:00-23:00) dübörgő hely életvonalát tekintve. Például külföldi boros és/vagy bisztrós „takeover” események, ahol kedves barátaik veszik majd át az irányítást egy-egy estére. A tavaszi szezontól pedig tervben van a terasz kialakítása is, amivel szintén gazdagodhat majd Budapest. Addig pedig folyamatosan változik, kiegészül, újraíródik a menü, ami már önmagában is érdemes, hogy időről-időre ismét fel lehessen keresni őket.

Cabrio
1052 Budapest, Vitkovics Mihály u. 3-5

Fotók: Forgács Zsuzsi

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az újonnan nyílt helyeket is ismerd meg:

Legújabb receptek

Habkarika

Jóval karácsony előtt elkészíthető, ha nem félünk, hogy az ünnepekre elfogy. Színes zsinegekkel akár a karácsonyfánk dísze is lehet, de celofánba csomagolva gasztró ajándékként is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...