6 megkerülhetetlen sztrapacskalelőhely az országban – a palócföldi vendégháztól a westernétteremig

Juhtúró, szalonna, krumpli, liszt, tojás. Az igazi rajongók máris tudják, hogy ebből a bevásárlólistából csakis a sztrapacska sülhet (főhet) ki. De merre menjünk akkor, ha szeretnénk beülni valahová egy jó sztrapacskára? Ez az étel maga a gasztrodemokrácia: a tálcás étkezdéktől a csárdákig, a gourmet éttermektől a turistaházakig vagy éppen sörözőkig mindenféle konyha szívesen veszi fel az étlapjára. 6 megbízható helyet ajánlunk, ha egy jó sztrapacska a cél!

Aranybakancsok a polcokon, sztrapacska a vastányéron

Minél északabbra járunk az országban, annál megbízhatóbban lelhetünk sztrapacskára az étlapokon. Úgy szól a fáma, hogy román pásztorok közvetítésével került ez az étel a Felvidékre és a mai Szlovákiába. Ma már a helyi konyhák védjegye a sztrapacska, ami megannyi túrázónak volt életmentő egy nagyobb menet után. A palócföldi Aranybakancs Vendégházban is az étlap alapeleme: ha a Kéktúra útvonalán, Cserhátsurány felé jártok, itt meleg vastányéron, „tejfellel” fogják szervírozni!

Aranybakancs Vendégház/ forrás

Aranybakancs Vendégház & Bisztró

Cserhátsurány, Rákóczi út 26.

Büfében jó konyha az Ágasvári Turistaházban

Továbbra is az ország északi részén, a Mátrában járunk, Mátraszentistvántól négy kilométerre, a kék turistajelzésen. A Csörgő-patak, a Bárány-kő és Csóka-kő, barlangok és a Newton-szikla várja a kirándulókat, na és az Ágasvári Turistaház a megpihenőket. Hagyományos étterme nincs is a szálláshelynek, de saját kis konyhát visznek, ahol ​​kötelező a palócleves, a kapros, tejfölös juhtúrós sztrapacskát pedig megfejelhetjük egy jó házias csülökpörkölttel is. 

Ágasvári Turistaház/ forrás

Ágasvári Turistaház

Mátraszentimre

Macok Bisztró

A Macok bír olyan vonzerővel az ínyencek számára, mint az étteremtől néhány lépésre fellelhető egri vár a kirándulók számára. A hevesi gasztrozarándokhely 2022 ősze óta immár a Michelin Guide Bib Gourmand-minősítésével is büszkélkedhet, Macsinka János pedig kreatívabb, mint valaha. Biztos kézzel nyúl a nemzetközi konyha ismert fogásaihoz és a „népi kedvencekhez”, az avatott szem pedig ránézésre felismeri a Macok ételalkotásait. Nem is csodálkozunk rajta, hogy a sztrapacska náluk nem holmi egytálétel, hanem így kerül a tányérra: mangalicatarja, fokhagymás jus, káposztás sztrapacska, gombák.

Macok Bisztró/ forrás

Macok Bisztró

Eger, Tinódi Sebestyén tér 4.

Buffalo Bill kalandjai Szerencsen

Ha azt gondoltad, hogy Buffalo Bill csakis bitang amcsi kajákat szervíroz, hát tévedtél! Továbbra is Északkelet-Magyarországon járunk, a Tokaj lábánál. Az éttermet a 37-es főút mentén találjuk, igazi filmes western-módra. Egy benzinkút mellett, gyönyörűen gondozott kerttel vár a „csehó”, csupa-fa borítással, pisztolypörgető, Clint Eastwood-i hangulatban – még egy bölényfej is helyet kapott az enteriőrben. Bár Texasra is hivatkozik a konyha, valójában azt a nemzetközi és magyar választékot találjuk az étlapon, mint bármelyik tisztességes nagyvendéglőben az országban, ahol széles rétegeket szeretnének megszólítani. A sztrapacskát a készételek között találjuk, és igazi masszív egytálételként füstölt tarjával együtt érkezik.

Buffalo Bill/ forrás

Buffalo Bill Western Étterem

Szerencs, Gyár utca 13.

Békebeli hangulatban: Fekete Holló Kisvendéglő

Valóban úri helyen járunk az Úri utca és a Fortuna köz által közrefogott Országház utcában, a Budai Várban. A Zsidai Csoport más éttermében is visszanyúl a magyar vendéglátás hagyományaihoz, a Fekete Hollót pedig kifejezetten egy kockásabroszosnak szánták, habár a lokációnak megfelelő árazással. Közel száz éve várják már a vendégeket a házban, az egykori Alpek Pál Vendéglőjéből lett Fekete Holló. A sztrapacskát egytálételként is kérhetjük az elvárható lilahagyma-csíkokkal, valamint a szaftos harcsapaprikás (nem kevésbé szaftos) köreteként is.

Fekete Holló Kisvendéglő/ forrás

Fekete Holló Kisvendéglő

Budapest I. kerület, Országház u. 10.

Oktoberfest-hangulatban a VígVarjúban

A VakVarjú étteremcsalád legvígabb tagját a belváros legközepén találjuk, a megszokott laza, családias enteriőr helyett egy igazán impozáns helyszínen, a Pesti Vigadó épületében. Bizonyos Gyula Chefet találunk a konyha élén, aki a sztrapacska egy újabb megközelítését varázsolja az asztalokra: omlós-szaftos malacporchetta és bajor káposzta kíséretében tálalják itt a juhtúrós sztrapacskát. Ha a VakVarjú éttermek ízvilágát és hangulatát szeretnétek egy pompás helyen kiélvezni, irány a Vigadó!

VígVarjú/ forrás

VígVarjú

Budapest V. kerület, Vigadó tér 2.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Macok Bisztró

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Kolbászos sajtfánk

Egy kis gyors sós harapnivaló, esetleg vendégváró, ha nem akarunk hosszasan pogácsát keleszteni, dagasztani. Nagyon finom puha, még másnap is. Kolbász nélkül is elkészíthető, sonkával ...

Aranygaluska-palacsinta

Minden, amit az aranygaluskában szeretünk, ebben a palacsintában is megtalálható. Diós habbal, édes vaníliás töltelékkel csábít a tálról a rakottas, aminek az egész család örül ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...