Még durvább drágulás várhat kedvenc zöldségünkre jövőre

A szakértők nagyon borulátóak a burgonya árát illetően – a helyzet többek között a műtrágya drasztikus drágulásának is köszönhető.

Jövőre legkevesebb 30-40 százalékkal többe kerül majd a burgonya Szerbiában – idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó Ratko Vukićevićet, a gučai Agro-mobil burgonyatermesztő vállalat igazgatóját.

A szakértők nagyon borulátóak a burgonya árát illetően

A szakértő szerint ennek az lehet az oka, hogy nőnek a műtrágya-, a magkrumpli-, a növényvédőszer- és az üzemanyagárak is. Mindemellett a szárazság is gondot okoz a termelőknek.

Szerinte Vajdaságban, egyes parcellákon lesz jó termés, de csak azokon, amelyeken korai fajtákat ültettek, és ahol lehetőség volt az öntözésre. A rendelkezésre álló adatok alapján Szerbiában a burgonyaültetvények mindössze négy százalékát öntözik.

A szerbiai burgonyatermesztés rémálmát az jelentené, ha máshol az idén jó volna a termés, és emiatt elárasztaná a szerb piacot az olcsó import krumpli. Egy ilyen szerencsétlen helyzet már magát a szerbiai burgonyatermesztés jövőjét is veszélyeztetné

– mondta az igazgató.

Összesen 293 százalékkal drágult meg a burgonya egyetlen év alatt Szerbiában, közölte a Szerbiai Statisztikai Intézet. Az újkrumpli Szerbiában 120 és 150 dinár (410-850 forint) között mozog, a tavalyi burgonya viszont nem lett olcsóbb.

A szerb krumplidrágulás sajnos valószínűleg a mi árainkat is befolyásolja majd.


Még több izgalmas tartalom:

Címlapról ajánljuk

7 szépséges növény, ami kis kaspóban is buján nő

A konténeres kertészkedés ideális megoldás azoknak, akik kis helyen, a teraszon vagy az erkélyen szeretnének zöldellő, virágzó növényeket nevelni. Most bemutatjuk azokat a könnyen gondozható növényfajtákat, amelyek különösen jól érzik magukat kaspókban és virágtartókban.

Nosalty

További cikkek