Édesítsd meg a bodzaszezon hajráját ezzel a francia palacsintával

Rövid ideig boldogít minket a bodzaszezon, így jobban tesszük, ha minél intenzívebben megéljük ezt az aromás időszakot. Használjuk a virágokat például az alábbi palacsintában, mennyei élmény lesz, az garantált!

Bodzával sütni-főzni mindig nagy élmény, ilyenkor az ember megtapasztalhatja, mennyi különböző módon, hány izgalmas technikával csalhatja elő a virágokból azt a mézédes, tavaszi aromát. Ez szerencsére széles utat nyit egy sor új receptnek is, amelyekkel próbálkozhatunk, kísérletezhetünk: a most következő citromkrémben például egészen más megvilágításban teszi tányérunkra a bodzát. Francia palacsintába csavarva, némi édes, tejszínes krémmel válik feledhetetlenné.

A bodzás-citromos francia palacsinta receptjéért kattints a képre!

Miben más a francia palacsinta?

Nekünk, magyaroknak is megvan a magunk palacsintája, persze ezzel nem vagyunk egyedül: a francia crêpe ugyanebben a kategóriában képviselteti magát, ráadásul abszolút nem elhanyagolható küllemmel.

A legfőbb különbség a crêpe és a palacsinta között a szóda hiánya: a francia massza jóval gazdagabb, sok tejet és vajat tartalmaz, mégis hasonlóan légiesre, vékonyra sül.

Crème fraîche vagy tejföl?

A citromkrém mellett (erre is mindjárt rátérünk) a palacsintaköltemény tölteléke továbbá crème fraîche-ből és tejszínhabból áll. Ez a zsírgazdag francia tejtermék valahol a mi tejfölünkre emlékeztet, azonban nem olyan savanykás, inkább tejszínesen édes, és lágyabb, krémesebb.

A bodzás-citromos francia palacsinta receptjéért kattints a képre!

A palacsinta ízegyensúlyának érdekében próbáljunk meg beszerezni egy tégellyel belőle, persze, ha nagyon nem találunk, megteszi a jó öreg tejföl is. A lényeg csak annyi, hogy zsíros legyen!

A citromkrém fortélyai

Hasonló kémiával rendelkezik a fanyar, citromos desszertkrém, mint a sodó vagy a házi puding: tojásokat (főleg sárgáját) óvatosan temperálva, alacsony lángon főzünk addig, míg sűrű és selymes állagú krémet nem kapunk.

A bodzás-citromos francia palacsinta receptjéért kattints a képre!

Annyi különbséggel, hogy tejtermék helyett citromlé (és jelen esetben bodzaszörp) kerül a fazékba. A végeredmény utánozhatatlanul aromás, a citrus és a májusi bodzavirág tényleg egymás mellé lettek kitalálva.

Itt a bodzás-citromos francia palacsinta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ízes-izgalmas recept, amit érdemes kipróbálni:

Címlapról ajánljuk

További cikkek