Bodzával sütni-főzni mindig nagy élmény, ilyenkor az ember megtapasztalhatja, mennyi különböző módon, hány izgalmas technikával csalhatja elő a virágokból azt a mézédes, tavaszi aromát. Ez szerencsére széles utat nyit egy sor új receptnek is, amelyekkel próbálkozhatunk, kísérletezhetünk: a most következő citromkrémben például egészen más megvilágításban teszi tányérunkra a bodzát. Francia palacsintába csavarva, némi édes, tejszínes krémmel válik feledhetetlenné.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/8M/ir/39Hpr3CkRWAuxfMAqZIJkPsXAOIlnCeUtCCVtoPe.jpg?p=lqip-16%3A9&s=ec666180a99e2e3cc1e2d2164196871c)
Miben más a francia palacsinta?
Nekünk, magyaroknak is megvan a magunk palacsintája, persze ezzel nem vagyunk egyedül: a francia crêpe ugyanebben a kategóriában képviselteti magát, ráadásul abszolút nem elhanyagolható küllemmel.
A legfőbb különbség a crêpe és a palacsinta között a szóda hiánya: a francia massza jóval gazdagabb, sok tejet és vajat tartalmaz, mégis hasonlóan légiesre, vékonyra sül.
Crème fraîche vagy tejföl?
A citromkrém mellett (erre is mindjárt rátérünk) a palacsintaköltemény tölteléke továbbá crème fraîche-ből és tejszínhabból áll. Ez a zsírgazdag francia tejtermék valahol a mi tejfölünkre emlékeztet, azonban nem olyan savanykás, inkább tejszínesen édes, és lágyabb, krémesebb.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/hD/1i/laEfxIALYpcxswd2mcgmOC6StYNogXxGqGqAb27Z.jpg?p=lqip-16%3A9&s=b8654392eafd5323dfbdbcdce9eb60c1)
A palacsinta ízegyensúlyának érdekében próbáljunk meg beszerezni egy tégellyel belőle, persze, ha nagyon nem találunk, megteszi a jó öreg tejföl is. A lényeg csak annyi, hogy zsíros legyen!
A citromkrém fortélyai
Hasonló kémiával rendelkezik a fanyar, citromos desszertkrém, mint a sodó vagy a házi puding: tojásokat (főleg sárgáját) óvatosan temperálva, alacsony lángon főzünk addig, míg sűrű és selymes állagú krémet nem kapunk.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/c7/zE/YdUi0wLkGai5VNGwn7knFuoch0v7hQnDrPvxLHzR.jpg?p=lqip-16%3A9&s=779a3a2a93e511fe6932b08e11422d24)
Annyi különbséggel, hogy tejtermék helyett citromlé (és jelen esetben bodzaszörp) kerül a fazékba. A végeredmény utánozhatatlanul aromás, a citrus és a májusi bodzavirág tényleg egymás mellé lettek kitalálva.
Itt a bodzás-citromos francia palacsinta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ízes-izgalmas recept, amit érdemes kipróbálni: