A víz klórozása nem újkeletű jelenség, hiszen ezzel biztosítják, hogy a csapból emberi fogyasztásra is alkalmas, tiszta víz folyjon. Na, de milyen következménye lehet, annak, hogy napi szinten fogyasztjuk?
A svéd Karolinska Intézet szakemberei korábbi kutatások, szám szerint 29 tanulmány áttekintését követően állapították meg, hogy a klóros víz fogyasztása súlyos megbetegedésekkel járhat.
A klór melléktermékének magasabb szintje mellett nagyobb volt a hólyag- és vastagbélrák kialakulásának kockázata, mint ugyanennek a mellékterméknek alacsonyabb szintje esetén.
Korábbi kutatásokban már megállapították, hogy trihalogénmetánok keletkeznek a klór egyéb vegyületekkel való keveredéséből, amely rákkeltő hatású lehet, legalábbis rágcsálók esetében. Az Environmental Health Perspectives folyóiratban közzétett kutatás szerint a „rák magasabb kockázata már az amerikai és az európai biztonsági határértékek alatt is megfigyelhető volt."
A kutatók azt is elmondják, hogy ok-okozati összefüggést nem találtak, és nem arról van szó, hogy mostantól senki ne merjen csapvizet inni, de további kutatások szükségesek a területen.
Még több érdekes cikk neked: