"Egészséges" uzsonnák a fogyókúrád útjában

Te tényleg mindent megteszel fogyásod érdekében, még az uzsonnád is csupa egészséges ételből áll. Mégsem haladsz előre. Hol lehet a hiba?

Azt már mi is többször megírtuk, hogy a kiegyensúlyozott- és a testsúlycsökkentő étrend egyik alapköve a napi 4-5-szöri, kis mennyiségű, rendszeres étkezés. A legtöbb gondot általában a tízórai és az uzsonna kitalálása okozza, ráadásul sajnos még az sem biztos, hogy az egészségesnek kikiáltott ételek valóban segítik majd testsúlycsökkentési céljaidat. Egyre több olyan élelmiszert találunk az üzletekben, amelyek bár egészségesnek tűnnek, jócskán meg tudják növelni napi szénhidrát-, cukor-, vagy zsírbevitelünket.

Olvastad már?

5 mondat, amit soha ne mondj a gyerekednek!

1. Aszalt gyümölcsök

A zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk jellemzően alatta marad az ajánlott mennyiségnek, ennek ellenére mégsem túl jó ötlet, ha a friss termések helyett a magas cukortartalmú szárított, aszalt sárgabarackot, mazsolát, vagy szilvát választjuk nagy mennyiségben. A szárított gyümölcsöknek a friss gyümölcshöz képest alacsonyabb a víztartalma, ugyanakkor a cukortartalom az aszalás, szárítás közben nem változik. Mivel a szárított gyümölcsök kisebb tömegűek, ezért a friss gyümölcsök sokszorosát meg tudjuk enni belőlük, így jelentősen növelve a cukorbevitelünket. Uzsonnára egy maroknyi aszalt gyümölcs általában meg se kottyan, így jobb, ha vigyázunk velük!

Olvastad már?

9 különleges túrókrém fehérjedús reggelihez

2. Puffasztott rizs

Az örök klasszikus. Tény, hogy viszonylag alacsony a kalóriatartalma és nem tartalmaz zsírt, de a puffasztási eljárás során megváltozik a rizs szerkezete, szénhidráttartalma könnyen "hozzáférhetővé" válik, így magas lesz a glikémiás indexe. Ennek köszönhetően a puffasztott rizsszeletek gyorsan megemelik a vércukorszintet, amely étkezés után gyorsan le is esik - azaz újra éhesek leszünk, a rizsszelet nem telített el minket. Mi több, ha natúr változat helyett pl. a sósat preferáljuk, még a nátriumbevitelünket is szükségtelenül növeltük, ami vérnyomásunknak sem tesz jót.

3. Gyümölcsjoghurt, light gyümölcsjoghurt

Mindig érdemes a termékek címkéjét átolvasni vásárlás előtt. A gyümölcsös ízesítésű joghurtoknál például rögtön kiderül, hogy kalóriatartalmuk magasabb a natúr változatokhoz képest. Ennek a hozzáadott cukortartalom az oka, míg a termékek valós gyümölcstartalma elenyésző.

A „light” felirattal is érdemes vigyázni: a joghurt(ital)ok esetében ez a csökkentett zsírtartalmat mutatja, de a termék ízbéli hiányosságait ezekben is a szénhidrát (cukor)-tartalom növelésével javítják. Akkor járunk a legjobban, ha zsírszegény, natúr joghurtot, vagy kefirt veszünk le a polcról, amit aztán friss gyümölcsökkel ízesíthetünk.

Olvastad már?

Fogyni szeretnék: este 6 után már nem eszem!

4. Rántott szelet „magában”

Fura ötlet, igaz? Sokszor találkozom azzal a fogyókúrás „próbálkozással”, hogy úgy próbálják csökkenteni a diétázók a kalóriabevitelt, hogy teljes mértékben elhagyják a köretet, és – az egyébként magas zsírtartalmú, bő zsírban sült - rántott csirkemellet vagy karajt nyugodtan fogyasztják, akár uzsonnára is. Ne felejtsük el azonban, hogy 1 gramm zsír 9, míg 1 gramm szénhidrát csak 4 kalóriát tartalmaz, így máris látható, hogy bizony nem lehetünk ilyen könnyelműek, hiába finom az a rántott husi, a matek az matek.

Válasszunk inkább egy szendvicset, ami teljes kiőrlésű kenyérből készül, tartalmaz salátát is, ezen kívül pedig sovány sonkát. Ez a megoldás sokkal tovább eltelít, és a fehérje-zsír-szénhidrátbevitelünk is arányosabb lesz.

Nézd meg uzsonnatippjeinket!:

Top 7 keksz uzsonnára 150 kcal alatt

5. Diabetikus élelmiszerek

Mivel fogyókúránk idején a hozzáadott cukrok bevitelét alacsony szinten kell tartanunk, logikusnak tűnhet a választás, hogy a cukorbetegeknek is javasolt diabetikus termékeket kezdjük el fogyasztani. Ha azonban rápillantunk a termékek címkéjére, általában azt látjuk, hogy a diabetikus termékek kalóriatartalma akár magasabb is lehet eredeti társukhoz képest.

Fogyókúra idején a főétkezésekhez hasonlóan a kisétkezések összeállításánál is igaz, hogy a legjobban akkor járunk, ha magunk állítjuk ezeket össze. Ha tehetjük az uzsonnára való élelmiszereket a lehető legkevésbé feldolgozott formában vásároljuk meg (pl. gyümölcs és natúr joghurt), és készítsük el egészséges ételeinket mi magunk. Ekkor pontosan tudni fogjuk, hogy miből áll össze az étkezésünk, hogy mennyi cukrot, zsírt, fehérjét, rostot tartalmaz. És ne felejtsük, a tízórai és az uzsonna fontos étkezései a napnak, de mennyiség tekintetében ne második reggeliként vagy nulladik vacsoraként tekintsünk rájuk!

Címlapról ajánljuk

További cikkek