Így előzzük meg a konyhai baleseteket - ezek a legveszélyesebb munkafolyamatok

A leggyakorlottabb szakácsokkal is előfordul, hogy egy pillanatra nem figyelnek oda, ez a kiesés pont elég arra, hogy meglegyen a baj. Annak jártunk utána, hogyan előzhetjük meg az óriási malőröket. (x)

Összevetve, milyen sokféle baleset érheti az embert, mindezek közül a háztartási balesetek és ezen belül a fürdőszobai, illetve a konyhai történetek járnak az élen. Minket, gasztrooldal lévén, a lakás legforgalmasabb helysége érdekel elsősorban, itt a sok szúrós, éles eszköz, a forró, gyakran tüzes élmények megsokszorozzák a hibázási lehetőségeinket. Olvassátok el tippjeinket, miként előzhetitek meg a bajt!

Kések, éles eszközök

Akármilyen furcsa, de az életlen kés az egyik legnagyobb bajkeverő. Nem tudunk megfelelően vágni, dolgozni vele, lecsúszik a vágófelületről, vagy pont megakad, és ott a bibi! Időről-időre élezzük meg a készletet. Gyermekek elől elzárva tartsuk őket, gyermekzáras fiókban, vagy mélyen bent a munkalapon egy késblokkba süllyesztve, ahol nem érik el a manók.

Robotgépek

Gyorsan forgó késekkel működő robotgépek alkalmazása során csak erre a munkafolyamatra figyeljünk, addig tegyünk félre minden mást, kapcsoljuk le a tűzhelyt is, hogy ne vegye el a figyelmünket az aprításról, avagy a turmixolásról. A feladatunk végén, mielőtt bármi mást tennénk, húzzuk ki a konnektorból a gép dugóját, így biztosan nem indul be, amikor belenyúlunk, hogy kikanalazzuk, például a krémet. Az ujjainkra még szükségünk lesz a továbbiakban is!

Forró tárgyak

A főzőedényeket mindig hőálló kesztyűvel fogjuk meg! Máskülönben a forróságérzettől eldobjuk a fedőt vagy akár az egész tésztavizet, ami óriási égési sérüléseket okozhat. A tűzhelyről levett edényekhez legyen kéznél alátét, ami bírja a meleget, ha műanyag felületre tesszük, az megolvadhat, a fa pultot pedig egy „szép” sötétbarna karimával bélyegzi meg. A legmelegebb terület a sütő és környéke. Amikor kinyitjuk a sütő ajtaját, várjunk pár pillanatig, hogy a forró levegő, esetleg pára és gőz se a kezünket, se az arcunkat ne égesse meg! Csak hőálló kesztyűben nyúljunk a sütőbe, véletlenül se próbálkozzunk e nélkül kivenni a sütőtálat!

Forralás, főzés

Nem véletlen születnek a receptek, ezeket érdemes tényleg végigolvasni, ha azt írják, hogy folyamatos keveréssel, ez azt jelenti, hogy főzésnél általában érdemes ott állni az edény mellett, figyelni a folyamatot, ne fusson ki és ne fröcsögjön rossz esetben a kezünkre, arcunkra a forrásban lévő folyadék! Amikor leemeljük a fedőt, ne hajoljunk az edény fölé, a felcsapó forró gőz nemcsak a szempillánkat göndöríti be, az arcunkat is megégetheti! Várjuk meg, ameddig az első gőz felszáll, és csak utána csekkoljuk az ételünket.

Megfelelő méretű platni

Tűzhelyünk felületén látható, melyik platnira mekkora edényt tehetünk, ezt tartsuk be, főként gázrózsánál érdekes ez, hiszen így nem csak a forróság okozhat kellemetlenséget, a láng is felcsaphat az edény mellett, ami így egy újabb égési sérülés okozója lehet.

Padló és lábak

Ha túl érdes a konyhaburkolat, akkor beleragad minden, ha túl sima, akkor meg a legapróbb vízcsepptől is csúszóssá válhat. Talán az öntött beton és a fapadló a legmegfelelőbb, ezeken történhet a legkevesebb gikszer. Kellemes mezítláb dolgozni a konyhában, de nem biztonságos. Könnyebben elcsúszunk, és több bőrfelületet adunk a lehetséges baleseteknek. Figyeljünk, ha bármi lepottyan, vagy sütés közben az olaj kifröccsen, azt enyhén mosogatószeres vízzel azonnal mossuk fel, és lehetőleg papírtörlővel szárítsuk fel a helyét. Cipőben és a takarítás után már csak a pulton tudunk majd spárgázni, a padlón nem.

Fiókok, ajtók

Sok nagyáruház, vagy bútorgyártó készít a konyhaszekrényekhez ütközésgátlót, ami nem engedi, hogy azonnal becsapódjon egy szekrényajtó, vagy az ujjunkat becsípje egy fiók. Kicsik kutakodása ellen tegyünk fel gyermekzárat, ahova tudunk! Nagy általánosságban pedig, amikor ez megoldható, a gyerekeket inkább tartsuk távol a konyhától, amikor főzünk.

Itt találsz egy lehetséges megoldást enyhe égési sérülésekre!

A cikk a Bepanthen Plus krém és a BepanGel forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek