Beignet - New Orleans válasza a fánkra

A farsangot nem csak nálunk ünneplik ám fánkkal! A világ leghíresebb farsangi fánkja kétségtelenül a beignet, New Orleans kreol finomsága.

Már megint egy fánk, kérem szépen. De hát így van ez, farsang táján nemcsak nálunk nő meg az érdeklődés fánkügyben, más országok is úgy tartják, hogy a karneváli hangulat elengedhetetlen része az olajban sült tészta lekvárral, cukorral, csokival. Ahol számon tartják a böjt előtti utolsó hetet, ott a karnevál kötelező kelléke a fánk, Németországtól Olaszországon át egészen Amerikáig. Bár az Újvilágban a karnevál és a farsang nem igazán nagy kunszt, van azért egy város, ami ilyenkor ennek el: New Orleans.

A beignet receptjét itt találod

A franciák által alapított állam - Louisiana - fővárosa igazi kulináris fellegvár. New Orleansbe a XVII. században rengeteg francia érkezett. "Rutinos" utazók voltak, nem is az óhazából, hanem Kanadából jöttek, ahonnan a britek kergették ki őket. A francia kultúra keveredett később a többi bevándorló, az őslakosok és a később felszabadított rabszolgák kultúrájával, ezt hívják ma cajun vagy kreol kultúrának. Ha a konyhakultúráról beszélünk, akkor a cajun inkább a rusztikus "vidéki" ízeket jelöli, míg a kreol a városi, kicsit kifinomultabb konyhát. A beignet a kreol konyha gyermeke, erősen látszik az európai kultúra mindkét változatán. Az eredeti, franciák által hozott recept égetett tésztából készült - sokan most is ezt tartják az igazi beignet-nek. Ha ti is így vagytok vele, akkor igazán sajnálom, hogy csalódást kell okoznom, mert én bizony csak a másikat, az élesztőset hoztam - nem kevésbé jó, csak sokkal gyorsabb, és kevesebb vele a fakszni. És az igazság az, hogy mára mindkettő elterjedt és elfogadott. Az én élesztős verzióm egyébként nagy valószínűséggel osztrák-német úton került Amerikába, valószínűleg ez az oka annak, hogy erősen emlékeztet a mi farsangi fánkunkra, csak sokkal kisebb, és jóval hamarabb elkészül, ha egyszer kiböjtöltük a 24 órás pihentetési időt.

A beignet receptjét itt találod

New Orleansben rendezik Amerika legrégibb karneválját, a Mardi Gras-t. Az eseményre rengeteg turista és érdeklődő érkezik. Mivel a beignet amúgy is ennek a városnak az egyik büszkesége, ilyenkor még több fogy belőle - az igazság azonban az, hogy az év minden szakaszában szerepel az étlapokon desszertként, sőt, reggelinek is nagyon népszerű. Nagyon hamar elkészül, csak egy kis trükkje van: egy nappal korábban be kell gyúrni a tésztát. A továbbiakban egyetlen szabály van vele kapcsolatban: frissen és forrón kell enni, jól megszórva porcukorral. Hogy ezen felül tunkoljátok-e még valamibe, azt rátok bízom. Kipróbálásra erősen ajánlott, elvégre farsang van, és miért ne kóstoljunk meg minden évben valami újat?

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Dakota! A cikk remek(!), de a f?oldali slide-on szerepl? "Így készíts fánkot farsangra 20 perc alatt! Recept egyenesen New Orleansból!" cím borzasztóan félrevezet?, tekintve, hogy egy 24 órára h?t?ben állós szakasz is szerepel a receptben. Aki egy gyors és nasira vágyik és megörül ennek a 20 perces dolognak, nagyot fog csalódni -pedig csábító a recept is. Szerintem érdemes lenne javítani :/

Dacota

Szia! ?szintén szólva engem annyira meglepett, hogy effektív tényleg ennyi id?t töltöttem az elkészítésével (keverés és sütés) hogy ezért lett ez a cím. nehéz már rajta változtatni, de a kedvedért beleírom a cikkbe is. :) Szép napot! Üdvözlettel, Nóra

Barbara555

Készítse el el?z? nap,és másnap elkészül 20 perc alatt! Nem olyan bonyolult,vagy ne készítse el,ha nincs rá idelye.

Törölt felhasználó

Kedves Barbara555, nem mondtam, hogy bonyolult, vagy ne lehetne ennyi id?t szánni rá, csak jeleztem, hogy a cikk alapján a "mit dobjak össze gyorsan magamnak, ha most azonnal ennék valami édeset" típusú desszertre gondol az ember lánya, nem egy olyanra, amit el?z? nap kell elhatározni :) Ett?l még a recept és a cikk is kiváló és nem kötekedni akartam, csak én is azt hittem hirtelen, hogy már neki is állhatok és 20 perc múlva már a fánkocskákat tömöm :) Kajával pedig nem viccelünk :D

Törölt felhasználó

Szia! Köszönöm a választ és biztos vagyok benne, hogy sokaknak segít, hogy el?z? nap kell felkészülniük a finomságra :) Egyébként nagyon érdekesek a cikkeid, a legtöbbet igazi élmény olvasni! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek