Ezért érdemes megmosni a banánt, mielőtt meghámoznád

Sokan azt gondolják, mivel a banánnak héja van, ami természetes védőrétegként szolgál, már nem is kell megmosnunk. De van ebben igazság?

A banán egy rendkívül sokoldalú gyümölcs, ami nemcsak finom, de számos étrendbe is beépíthető, így sokak kedvencének számít. Amikor hazavisszük a boltból, általában nem tesszük szatyorba – már csak a környezettudatosság okán sem –, hiszen tökéletes külső védőréteggel rendelkezik. De vajon a banán héja alkalmas arra is, hogy minden esetleges szennyeződéstől megvédje a fogyasztásra szánt részét? Nos, ez sajnos nem egészen így van.

Ezért érdemes megmosni a banánokat, mielőtt meghámozzuk őket

Miért érdemes megmosni a banánt?

A banánt, mint sok más gyümölcsöt, gyakran kezelik növényvédő szerekkel, hogy megóvják azt a kártevőktől a növekedés és a szállítási folyamat során. Bár a növényvédőszer-maradványok többsége a héjon koncentrálódik, mégis kockázatot jelenthetnek, hiszen a hámozás során érintkezhetnek a kezünkkel vagy a banán belsejével.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a banán hosszú utat tesz meg a termesztés helyétől a konyhánkig, amely során több kézen és közegen halad keresztül – ez pedig természetesen növeli a szennyeződés valószínűségét. Egy gyors öblítéssel viszont csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy káros baktériumok kerüljenek az ehető részre.

És ez még nem minden: más anyagok, például, por, kosz vagy akár penészspórák is felhalmozódhatnak a banánhéjon, különösen, ha a gyümölcsöt nyitott környezetben tárolták vagy több kézen is áthaladt.

A héj leöblítése eltávolítja ezeket a külső szennyeződéseket, így nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, amikor a reggeli banánturmixunkat fogyasztjuk.

Hogyan mossuk meg helyesen?

A banán megmosása egyszerű, és csak néhány másodpercet vesz igénybe. Kezdjük azzal, hogy hideg folyóvíz alatt leöblítjük a banánt. Finoman megdörzsölhetjük a felületet a kezünkkel vagy egy tiszta kefével, hogy eltávolítsuk a koszt vagy más maradványokat. Nincs szükség szappanra vagy speciális tisztítószerekre – a sima víz hatékonyan eltávolítja a legtöbb szennyeződést.

Mosás után töröljük szárazra a gyümölcsöket egy tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel, mielőtt meghámoznánk. Ez megakadályozza, hogy a nedvesség a gyümölcsre kerüljön, ami csak azért fontos, mert az befolyásolhatja annak az állagát, valamint az ízét.

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...